Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ISUS TO NIJE REKAO
Bart Erman
 
       
  "Privlačno i fascinantno... Ermanova nadasve zanimljiva priča, sveže i živo štivo prožeto dubokim uvidima stečenim prilikom suočavanja sa izazovima rekonstrukcije tekstova Novog zaveta, čini da čitaoci Biblije više nikada neće čitati Jevanđelja ili Pavlove poslanice na način na koji su to činili ranije."
 
  - Pablišers Vikli (izvod iz prikaza)  
     
  "Isus to nije rekao je fascinantan izveštaj o pisarima koji su prepisivali grčke rukopise Novog zaveta, zatim naučnicima koji su proučavali te rukopise, kojih je bilo na stotine, da bi ustanovili koji je tekst najbolji, i, naposletku, biblijskim prevodiocima koji su njihove rezultate koristili kako bi dobili savremene prevode koje čitamo danas. Toplo preporučujem svima koji su zainteresovani za problematiku Novog zaveta."  
  - Džejms Robinson, autor Isusovog jevanđelja  
     
 

U knjizi Isus to nije rekao Erman otkriva:

. Biblija Kralja Džejmsa je zasnovana na iskvarenim i manje vrednim rukopisima koji u većini slučajeva precizno ne reprezentuju suštinu originalnog teksta.

. Omiljena biblijska priča o Isusovom oproštaju ženi uhvaćenoj u preljubi (Jovan 8:3-11) ne pripada Bibliji.

. Greške pisara u drevno doba su bile tako česte da je pisar Knjige otkrivenja na margini jednog rukopisa zapretio ana­temom svakom ko "dodaje" ili "oduzima" reči iz teksta.

 

Kada je naučnik svetskog glasa , vodeći svetski stručnjak za biblijska pitanja Bart Erman (Bart Ehrman) krenuo da izučava biblijske tekstove na originalnim jezicima na kojima su pisani, veoma se iznenadio kada je otkrio mnoštvo grešaka i namernih izmena načinjenih od strane njenih ranijih prevodilaca. U knjizi Isus to nije rekao, Erman nam pripoveda priču koja leži u pozadini grešaka i izmena koje su drevni pisari načinili u Novom zavetu, ukazujući na veličinu njihovog uticaja na Bibliju koju čitamo danas. Svoj prikaz obogatio je i ličnom pričom o tome kako ga je njegovo izučavanje drevnih grčkih rukopisa nagnalo da napusti svoja ranija ultrakonzervativna gledišta o Bibliji.

Od trenutka kada je izumljena štamparska presa i kada je precizna reprodukcija tekstova postala stvarnost, među ljudima se uvrežilo shvatanje kako je ono što čitaju u Novom zavetu verna kopija Isusovih reči ili spisa svetog Pavla. A ipak su skoro hiljadu i po godina pre toga ove rukopise svojeručno umnožavali pisari koji su bili izloženi snažnom uticaju kulturnih, teoloških i političkih rasprava svog vremena. Sačuvani rukopisi obiluju kako greškama tako i namernim izmenama, otežavajući umnogome rekonstrukciju originalnih Isusovih reči. Po prvi put Erman otkriva gde i zašto su ove izmene načinjene, predstavljajući istovremeno na jedan popularan način različite metode kojima se naučnici koriste da bi što vernije rekonstruisali originalne reči Novog zaveta.

Rafinirano, ali i na jedan krajnje izazovan način, Erman iznosi dokaze o tome kako je puno omiljenih biblijskih priča i široko prihvaćenih verovanja koje se odnose na Is usovu božanstvenost, Trojstvo, božansko poreklo i nadahnutost Biblije, nastalo kao plod namernih i slučajnih izmena načinjenih od strane drevnih pisara - a ove izmene su, pak, dramatično uticale na sve naredne verzije Biblije.

BART D. ERMAN predaje na katedri za religijske studije Univerziteta Severne Karoline u Čepl Hilu. On je autoritet za istoriju Novog zaveta, ranu crkvu i Isusov život. Osim nekolicine popularnih naučnih članaka napisao je još Izgubljena hrišćanstva: Bitka za spise i vere za koje ne znamo i Izgubljeni spisi: Knjige koje nisu ušle u Novi zavet. Živi u Darhemu, Severna Karolina.

 
     
  Više o knjizi: Isus to nije rekao  
     
 

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Babun"

IP BABUN
p.fah 192
11001 Beograd 6
E-mail: babun@sezampro.yu