Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

Cassandra Complex / Sun God

Industrijski semplovi i vudu ritmovi

 
napisao Gwydion


Neki muzički žanrovi se danas  vezuju za okultno, iako pomenutog u istima baš i nema puno, sem u vidu poze čisto radi pravljenja nekakvog imidža, tako da dok se Crkva i njoj naklonjeni, navodno nezavisni, mediji i navodno sa Crkvom nemajući veze zabrinute roditeljske grupe obrušavaju na iskarikirane metal bendove, neki drugi muzički pravci, poput takozvane industrijske muzike, imaju česte primere  veoma ozbiljnog pristupa toj materiji.
Jedan od najboljih dokaza kojim bi se mogla potkrepiti takva tvrdnja bi s pravom mogao da bude britanski bend Cassandra Complex koji se tretira kao jedan od osnivača elektro-industrijske muzike. Nastao je 1980. kao duo, a osnovali su ga Rodney Orpheus i Paul Dillon 1980. u Leeds-u, Engleska.

Četiri godine kasnije priključuje im se i Andy Booth, novinar koji je intervjuisao bend i posle poželeo da im se priključi. Na prvu evropsku turneju bend ide 1985. Paul Dillon je tom prilikom privremeno bio zamenjen Jezz Willis-om koji je kasnije osnovao Utah Saints. Sledeće godine njihova pesma Something Came Over Me sa istoimenog maxi singla postaje klubski hit u Španiji, a 1987. sviraju na Lorelei festivalu u Nemačkoj, te bivaju hedlajneri na Pukkelpop festivalu u Belgiji. Cassandra Complex počinje da se sve više relocira  ka kontinetalnom delu Evrope, konkretno polako se preseljavaju u Nemačku. Nakon izdavanja albuma Theomania, Casaandru Complex 1988. napuštaju Dillon and Booth. Novu postavu Cassandre Complex činili su Rodney Orpheus, Juergen Jansen, John Galvin i Patrick Gordon.

Cassandra Complex je na muzičkoj sceni bila veoma uticajna,imala je nekoliko uspešnih albuma i singlova, te  uživala kultni status medju sofisticiranijim ljubiteljima alternativne muzike, no u punu žižu interesovanja šire evropske publike dolazi  tek sa pojavljivanjem njihove pesme One Millionth Happy Customer, sa albuma Theomania, na sada već legendarnoj kompilaciji This Is Electronic Body Music izašloj 1988.  

  

Na istoj kompilaciji su se našla i tako velika imena alternativne scene poput  Front 242, Click Click, Chris & Cosey (bivši članovi kultnog britanskog industrijskog benda Throbbing Gristle), Borghesia, Skinny Puppy itd. U godinama koje su usledile nakon toga, Cassandra Complex postaje bend koji se često vrti na MTV. a njihov album Cyberpunx biva proglašen za album meseca.

  

  

Postava se opet menja 1991. godine, a pridošlica je bio Volker Zacharias iz  poznate gothic/darkwave grupe Girls Under Glass. U grupu se vratio i Andy Booth. Cassandra Complex je te godine bila hedlajner na nekoliko evropskih festivala i imala jednosatni šou na MTV. No ipak sledeće godine dolazi do pauze u radu, a Rodney Orpheus biva pozvan da ide  na turneju sa Sisters of Mercy i da gostuje na njihovom Under the Gun ep-u. U sledećim godinama izlazi Sex & Death album, a Rodney Orpheus zajedno sa Andrew Eldritch-em radi produkciju albuma Die Krupps. Zajedno sa Marcus Giltjes-om (radio sa grupama kao što su Girls Under Glass, Sleeping Dogs Wake, i C atastrophe Ballet) i Patriciom Nigian-i (bivšom pevačicom grupa Aurora i Project Pitchfork) osniva novi muzički projekt pod nazivom Sun God.

 Influences

Iste godine Rodney Orpheus izdaje svoju prvu knjigu. Dve godine kasnije Rodney Orpheus i Sun God se pojavljuju u kultnom nemačkom horror/vampirskom filmu Kiss My Blood.

Godinu dana kasnije Rodney Orpheus i Volker Zacharias odlučuju da snime još jedan Cassandra Complex album  i te godine i počinju rad na albumu nazvanom Wetware, na kojem je deonice na violi odsvirao Bill Breeze iz Coil i Psychic TV.  Album konačno izlazi 2000. godine, a iste godine je održana i premijera dokumentarnog filma S ex, Death & Eyeliner posvećenog gothic potkulturi, a u kojem su korištene i tri pesme Cassandra Complex.

Ove godine je album Sun God  reizdan i priča se o eventualnom ponovnom okupljanju ovog benda.

I sad se neko s pravom može zapitati zbog čega ovaj tekst na jednom ovakvom sajtu? Pitanje je potpuno legitimno, no oni koji poznaju rad Rodney Orpheusa znaju i da su izdanja Cassandra Complex veoma izbalansirano, skupa sa dobrim osećajem za humor, protkani okultnom tematikom. To se odnosi kako na  tekstove,  tako i na omote. No tu priča ne staje jer sam Rodney Orpheus nikad nije krio svoja okultna interesovanja i okultni angažman. Rodney Orpheus je naime iniciran u vudu, a album Sun God je on sam opisao kao nešto što "nije normalan album", već pre kao nešto što je zasnovano na  idejama santerijje i vudua, na njihovom simbolizmu i njihovim ritmovima, kombinovanim sa gothic atmosferom i industrijskim semplovima, a kao uticaje na nastajanje ovog albuma navodi filmove Maje Deren (uradila je film i knjigu Divine Horsemen, koje mnogi smatraju jednim od najboljih predstavljanja vudua koji su napravljeni),  Sallie Ann Glassman, ordiniranu vudu sveštenicu i autora New Orleans Voodoo tarota, takodje poznatu i po tome što je ilustrovala Enohijanski tarot, te Baba Raul Canizaresa, santeria i palo morte Inicijata sa Kube i osnivača Orisha Consciousness Movement-a, organizacije koja je pred zakonom religijski  priznata u Americi i koja je od tada narasla do internacionalne  santeria organizacije sa članstvom u raznim delovima sveta.  

Takodje, njegova knjiga koja je izašla iste godine kad i Sun God album zove se A brahadabra, Understanding Aleister Crowley's Thelemic Magick i tu knjigu smatraju kao jedan od boljih uvoda u sistem thelemitske magike koju je razvio Aleister Crowley, a predgovor za nju je napisao Ordo Templi Orientis Deputy Master za Ameriku i gnostički nadbiskup Lon Milo DuQuette. Knjiga je inače prevedena i objavljena na nekoliko jezika, izmedju kojih je i hrvatski.

Da tu ne bude kraj priče,  na američkom Ordo Templi Orientis sajtu je 2. maja 2005. godine  objavljena vest da je prvi put nakon 93 godine pošto je Aleister Crowley lično bio podignut na tu funkciju ,u Britaniji ponovo postavljen Sveti Kralj Ordo Templi Orientisa za Britaniju. Kao nacionalni rizničar, dakle jedan od tri čoveka u Britaniji koji upravljaju Ordo Templi Orientisom,  naveden je niko drugi do baš Rodney Orpheus. 

Dakle reč je o jednom uspešnom muzičaru i praktikujućem okultisti koji je spojio te svoje dve preokupacije u jednu prilično dobro izbalansiranu i nenametljivu celinu, dajući time lep primer kako se to može uraditi sa stilom.

Rodney Orpheus trenutno radi na svojoj drugoj knjizi čiji su naslov i sadržaj za sada nepoznati.

Cassandra Complex diskografija:

 
 
March (12")
1985
 
 
Moscow Idaho (12")
1985
 
 
Datakill (12")
1986
 
 
Grenade
1986
 
 
Hello america
1986
 
 
Feel the Width
1987
 
 
Kill your Children (12")
1987
 
 
Kill your Children (7")
1987
 
 
Something Came Over Me (12")
1987
 
 
30 Minutes of Death (12")
1988
 
 
Theomania
1988
 
 
(In Search of) Penny Century (7")
1989
 
 
(In Search of) Penny Century (12")
1989
 
 
Satan, Bugs Bunny And Me
1989
 
 
Cyberpunx
1990
 
 
Finland (12")
1990
 
 
Nice Work (CD, Mini)
1990
 
 
The War Against Sleep
1991
 
Gnostic Christmas (ep, limitirano izdanje deljeno besplatno sa The War Against Sleep albumom)
1991
 
 
Beyond The Wall Of Sleep (2xCD, Ltd)
1992
 
 
Sex & Death
1993
 
 
Give Me What I Need
(CD, Maxi)
1994
 
 
Work 1.0
1994
 
 
Twice As Good (CD, Maxi)
2000
 
 
Wetware
2000
 
 
Sun God diskografija
 
 
 
Sun God
1995
 
 

 Back

Više informacija: http://cassandracomplex.co.uk/?cat=4

http://sungod.abrahadabra.net/