Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

GOD LESS AMERICA
 
napisao A

"God Less America" (bezbožna Amerika) naziv je kompilacije uvrnutog country-ja koju dugujemo Tim-u Warren-u, čoveku koji stoji iza čuvenog nezavisnog label-a Crypt Records. A iza njega je opus izuzetnih izdanja koja su imala značajan uticaj na rivajvl rockabilly, garage punk, psihchobilly, country, pa i cajun zvuka, čuvene kompilacije Juvenale Jungle, Sin Alley, Desperate Rock n roll deo su ovog doprinosa. Etiketa je sa sedištem u New York-u, Brooklin, ali se često misli da je iz Hamburga gde ima filijalu, poznatu po širenju ovih muzičkih pravaca na evropskom kontinentu. Najveći doprinos upoznavanju i ispravnom svrstavanju manje poznatih muzičkih formi Crypt je dao zbog predstavljanja još manje poznatih muzičara koje su zaobišle komercijalne mejnstrim produkcije, dok su znatno ređi oni koji su, poput Cramps, uporedo uspeli da ugrabe deliće prave slave.

Naziv ove kompilacije je autentičan, preuzet je sa panoa jednog motela, a isto važi i za storije koje se na njemu mogu čuti. S obzirom na tekstualni sadržaj, nije čudo da se album koji je objavljen 1995. kao vinilno (LP) izdanje, nekada svrstava u psychobilly kolekciju.1) Grešnički country predstavlja milje alkoholičara, narkomana, manijakalnih i slučajnih ubica, švercera, pijanih vozača, posrnulih devojaka i majki...

Ukoliko bi neko pokušao da pronađe podatke o autorima/izvođačima bavio bi se prilično uzaludnim poslom, izuzev par izuzetaka.

Prva numera je "8 Weeks In A Barrom", Ramblin' Ed Bailey-a, i što bi neki rekli bili smo tamo. Snažan ugođaj srcecepajućem utapanju u alkohol i sećanja daje pedal steel gitara, jedan od najtipičnijih country instrumenata, karakterističan upravo po tome da izvan okvira ovog muzičkog pravca praktično nije u upotrebi.

"...8 Weeks In A Barrom...drinking, thinking of my darling...8 weeks 'till my heart feeling low..."

"Too Many Pills", koju izvode Arkey Blue & Tthe Blue opisuje smrt country muzičara koji je bio sklon provodu i dopingu uz amfetamine i, verovatno, barbiturate (Da li i ovo zvuči kao poznata priča?).

"...Too meny girls, too meny parties and too meny pills... Too meny pills doctor said...when he acclaimed him dead".

"Story of Susie", Billy Ray-a poučna je storija o devojci koja je probala vutru koju je neki stranac nudio na nekoj žurci, zatim je išla dalje "than shee lost her pride...she wanted to be like everyone else, now she is in her room by herself..." , pa je završila kako se moglo očekivati.

Ray upozorava da ako je negde u blizini neka žurka, možda je stanac tu, možda je i neka Suzi...ali kada bi znala moju Suzi, znala bi šta sledi".

Chuck Wells opisuje poslove izvan zakona u "Down And Out" sa poentom da se takav život ne isplati. "...Smaglin' guns in a midnight run..." i tako to.

Horace Heller je u "Ed's Place" poentirao pričom o čoveku koji je ubio ženu, a nameravao je da ubije njenog ljubavnika, a sa njom samo da popriča...

"...I did't mean to kill her, just to talk to her...Operater, give me the Police, hallo, Police, I'd like to report murder, Ed's Place, I meet you downstairs, at the bar..."

Country Johnny Mathis u bizarnoj temi "Caryl Chessman" pun je emocija za poznatog masovnog ubicu koji je, kao briljantan pravnik, uspevao da dugo godina odlaže smrtnu kaznu, čekajući novi zakon koji bi je ukinuo (do sada nije donet). "If this new Law does'nt past...will your days will be the last..Chesman, what will be your faith?..."

Mlađani Troy Hess2 u apsolutno uvrnutoj "Please Don't Go Topless" preklinje majku da se ne bavi poslom go go plesačice, pokazao je kako priče iz života imaju više strana, a po pravilu su jednako komične i tužne.

"...Oh, please don't go topless, Mother. I hate to be quite so blunt. The kids all laugh but I don't cry. You're not the only one who's putting up a front..."

HI FI Gays nastavljaju u sličnom mairu u pseudo-moralističkoj "Rock&Roll Killed My Mother", u stvari perverzno komičnoj pesmi koja opisuje kako je majka ispala iz ljuljaške kada je na radiju odjeknula rock numera...

Mohawk & The Rednecks u "Enchanted Forest" opisuju čoveka pod dejstvom LSD.

Paul Barton je u iskreno-narativnoj baladi, sa izuzetnim pedal steel pasažima, "My Neighbor The Firefighter" opisao svog komšiju koji bi mogao, da nije suviše lenj, da nađe bolje plaćen posao, sa manje radnih časova, umesto da odlazi rano na posao i vraća se posle ponoći. Kada mu je spasao život posle eksplozije na plantaži na kojoj je radio, shvatio je šta je mislio kada je govorio: "...You just don't understand. It is in my blood Body, I am Firefighter!"

Komično-satirični kontekst potvrđuje Granpa Joe čiji "The Drunken Driver" opisuje kobni susret oca alkoholičara sa svoje dvoje dece, koji ih je sreo na putu i kao pijani vozač se postarao da to bude poslednji susret. "...I just told little Sister that we will see you someday, but why has to be like this, why has to be in this way, why Daddy, why?..." vapaj je umirućeg naslednika.

 

Eddie Noack je najpoznatije ime na ovom albumu. Teksaški autor i izvođač, iz Hjustona, najpoznatiji je po interpretaciji kultne "Psycho" koju je napisao još poznatiji Leon Payne3), pesme o serijskom ubici Charles Whitman-u, sa krajnje netipičnim, provokativnim tekstom koji je bitno ograničio njeno emitovanje i ekspoloataciju. ("Don't you think I'm Psycho Mamma...Mamma let tham loock me up..."). Whitman je za devedesetšest minuta ubio četrnaeaestoro ljudi i ranio preko trideset, uključujući svoju majku i ženu. Prema nekim mišljnjima ova pesma iz 1968. je jedna od temeljnih psychobilly numera koja je trasirala razvoj ovog pravca, ukoliko se prihvati da je isti začet sa "Rubberroom" Porter-a Wagoner-a i "You Clobbered Me" Spade Cooley-a.4) Ako se vratimo na Noack-a ima smisla pomenuti da je poznat i po numeri očekivanog naslova "Beer Drinking Blues", kao i da je popio sebe do smrti, kako neki hroničari formulišu, u 47-moj godini.Tekst "Psycho" je u prvom licu, takav da prosto izaziva intervenciju cenzora, i potpuno bi odgovarao God Less kompilaciji.

U istom stilu je "Dolores" koja je sklona neopreznom kretanju, dok on vredno radi uspevajući da uštedi neki sitniš. Ishod je naravno fatalan.

"Please stay iniside a house toonight Dolores...Lately, there is been violance in the streets...Moon is full, but hearts are dark Dolores, danger is in every stranger you meet..."

Dalje imamo posla sa Billy Barton-ovom disikusijom između njega, đavola i njegove savesti, povodom devojčinog neverstva. I pored đavolovog nagovaranja da se osveti, poslušao je savest i "...I'm holding your babby, becouse winners are my conscience and I...".

Sve u svemu zbirka uvrnutih, izgubljenih i srećom nađenih, numera prepričava, još jednom, epizode iz honk-tonk miljea, ukazujući da je i pre rock'n'roll života postojalo to sve isto/slično...pa se paralele mogu vući do likova iz Tennessee Wiliams-ovih komada. Kolorit američkog juga gde su nastali svi značajni muzički pravci dvadesetog veka5) podrazumeva ekstremne kontraste, od kreativnosti i osećajnosti do poremećenosti, patološkog hedonizma i zločina.

Sakupljač bisera Tim Warren ostavlja nas, kao i obično, bez pouke izuzev, možda, da je lucidnost u okviru konvencija muzičkog žanra daleko vrednija od isforsirane originalnosti.

Ramblin' Ed Bailey - 8 Weeks In A Barroom

Arkey Blue & The Blue Cowboys - Too Many Pills

Billy Ray (2) - The Story Of Susie

Chuck Wells - Down And Out

Harry Johnson (2) - It's Nothing To Me

Horace Heller - Ed's Place

Pierce Brothers - Death Row

Country Johnny Mathis - Caryl Chessman

Troy Hess - Please Don't Go Topless Mother

Hi Fi Guys - Rock&Roll Killed My Mother

Mohawk & The Rednecks - Enchanted Forest

Cal Veale - Paralyzed

Paul Barton - My Neighbor The Firefighter

Granpa Joe - The Drunken Driver

Eddie Noack - Dolores

Billy Barton - The Devil, My Conscience and I

Lum Hatcher - Behind The Fear

1) Pre se može govoriti u smislu preteče nečaga što se razvilo kasnije. Nazad

2) Sin je pozantog country muzičara i glumca u B vesternima Bennie Hess-a,čiji otac je radio na železnici sa Missisipi Yodler-om Jimmy Rodgers-om. Troy je počeo da nastupa u četvrtoj godini. Pesmu je napisao nešvilski profesionalni tekstopisac Ron Hellard, na molbu Troy-eve majke koja je bila sekretarica u produkcionoj kompaniji čiji vlasnik je Bennie. Hallard je izjavio da se radi o tekstu koji je šala i koji mu je oduzeo deset minuta vremena, a doneo neželjenu reputaciju. Pesma je izdata u hiljadu primeraka. Nazad

3) Pevač i autor iz San Antonia, Texas, poznat po čuvenim numerama "I Love You Because" i "Lost Highway". Nazad

4) Koji je takođe ubio svoju ženi izmlativši je do smrti, pred očima četraestogodišnje ćerke. Nazad

5) Jazz, Blues, Country, Roc'n'Roll... Nazad


Back Više informacija: www.cryptrecords.com

Album (vinil rip ) se može preuzeti na sajtu:  

http://highnoonsaloon.blogspot.com/