Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

INKUBUS SUKKUBUS - PREDVODNICI
VEŠTIČJEG ROKA
 
Napisao Gwydion


Inkubus Sukkubus su 1989. osnovali Tony McKormack i Candia Ridley nakon što su se upoznali na studijima grafičkog dizajna. Budući da su oboje bili pagani, preciznije pripadali modernom veštičarstvu, bend je od početka bio osmišljen da bude svojevrsna estetska i muzička artikulacija iskustva stečenog njihovim praktikovanjem veštičarenja. Bend se u početku zvao Incubus Succubus, te su pod tim imenom i snimili prvi singl Beltane, no pošto su ih napustili neki članovi Tony i Candia nastavljaju kao duo pod nazivom Children of the Moon. Glavna podrška im je tada dolazila uglavnom iz britanskih paganskih i Wicca krugova. Originalni bubnjar se vraća u postavu 1991. godine i bend ponovo uzima ime Incubus Sukkubus, te snimaju kasetni album Beltane. Incubus Succubus su već tada etablirani kao vodeći britanski pagan rok bend i uglavnom nastupaju po ostrvskim paganskim i veštičijim festivalima, te na skupovima The Pagan Federation
.

Sledeće godine izdaju album Belladonna & Aconite, potpisuju ugovor sa nezavisnom etiketom The Pagan Records (nema veze sa poljskim izdavačem istog imena koji izdaje grupe ekstremnog metal usmerenja), dva puta na turneji prate poznati britanski gothic rok bend Nosfetaru, te frekventno sviraju u još poznatijem londonskom Marquee rok klubu. Sviraju po Engleskoj i Francuskoj kao predgrupe The Damned, The Marionettes i Patriciji Morrison, no tek posle nekoliko nastupa u Nemačkoj Incubus Succubus bivaju široko prihvaćeni od strane gothic publike i dobijaju snažno uporište i među tom publikom. Potpisuju za Ressurection Records, pojavljuju se na brojnim goth kompilacijama, sviraju na goth festivalima i u britanskim mejnstrim medijima. Ime menjaju u Inkubus Sukkubus, a 1996. odaju omaž svojim korenima i nastupaju ponovo na The Pagan Federation konferenciji pred prepunom salom u kojoj su pagani i goti zajedno plesali spiralni ples ispred bine. Inkubus Sukkubus su od lokalnog punk rock paganskog benda koji je svirao za usko profilisanu publiku postali jedan veliki i poznati bend koji nije napustila njihova stara publika, ali koji su prihvatili i novi fanovi iz redova alternativne publike, ali i mejnstiima, o čijem uspehu govoi i činjenica da su u jednom momentu bili najskidaniji britanski bend na mp3.com sajtu. Pre njih paganska muzika je uglavnom bila ograničena na kasetna izdanja autora koji su svirali ili folk ili neki oblik new age muzike.

Inkubus Sukkubus su bend koji nije odustao od svojih paganskih i veštičijih ubeđenja, već je uspeo da tako bez kompromisa stekne jednu poziciju na sceni i tako pagansku ideju koju je promovisao učini dostupnijom mnogo većem broju prvenstveno mladih ljudi okrenutih ka nekom alternativnijem muzičkom zvuku i načinu života, što je dovelo do postepenog menjanja ostrvske i evropske paganske scene koja se ranije uglavnom sastojala od pripadnika niže i donje srednje klase. Time će Inkubus Sukkubus ostati zapamćeni ne samo kao muzički bend, već možda i kao jedan relativno bitan činilac u analizi okolnosti pod kojima su se razvijali alternativni religijski pokreti krajem dvadesetog i početkom dvadeset i prvog veka.

Inkubus Sukkubus diskografija:

1993: Belladonna & Aconite
1994: Wytches
1995: Heartbeat of the Earth
1996: Beltaine
1997: Vampyre Erotica
1998: Away with the Faeries
1999: Wild
2001: Supernature
2003: The Beast with Two Backs
2004: Wytches and Vampyres: The Best Of (a "Greatest Hits" compilation, Ceopatra Records)
2005: Witch Queen (EP)
2007: Science & Nature

 

Back više informacija; www.prosvetljenje.net