Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

Intervju sa Nebelhexe / Andreom Haugen (Hagalaz' Runedance)


...Duhovni razvoj web portal zahvaljuje Prosvetljenje web portal-u, koji zahvaljuje Ulfinn na uradjenom intervju i Ellasi koja je pomogla u njegovoj realizaciji...

Andrea Haugen, poznatija pod umetničkim imenom Nebelhexe poznata je u okultnim krugovima pre svega kao mastermind benda Hagalaz' runedance, projekta koji se bavio istraživanjem nordijske okultne tradicije. Sa ovim bendom Andrea je izdala tri albuma Winds that sang on Midgrad's fate, Volven, Frigga's web kao i EP  Urd-the one which was. Nordijski paganizam takođe je bio tema njene knjige Ancient fires at Midgard. Prekidom rada na projektu Hagalaz' Runedance Andrea je počela da istražuje neke druge načine umetničkog izražavanja i sa akustične muzike prešla na eksperimentalnu elektroniku sa primesom gothic-a. Novi projekat dobio je naziv Nebelhexe a teme tekstova zasnivale su se na njenom ličnom okultnom iskustvu (posete neljudskih entiteta, snovi, vizije). Iako je svoja okultna istraživanja započela proučavajući satanizam, Andrea je ostala prepoznatljiva kao vrsni poznavalac nordijskog paganizma. Pred vama je interviju u kome Nebelhexe govori o potpunom raskidu sa Asatru scenom kao i o novim oblastima svog duhovnog istraživanja.  

Malo je žena koje su stekle ime na Asatru sceni (Freya Aswynn, Diana Paxton, ti..).Kako je to biti žena na Asatru sceni i uopšte, u nordijskom sistemu?
 

Iskreno, ne zanima me Asatru niti bilo kakva Asatru scena. Tačno je da sam napisala knjigu o nordijskim mitovima i nordijskoj magiji pre desetak godina, misleći da će ljudima biti važno da shvate zašto slavimo Božić ili Uskrs i šta zapravo znače hrišćanski rituali koje danas praktikujemo. Napisala sam knjigu da bi razotkrila laži Crkve koja je satanizovala našu staru tradiciju. Ali, kao što već rekoh, to je bilo pre deset godina i to je predstavljalo kratku fazu u mom životu koju sam prevazišla. Proizašla sam iz underground scene, istraživala sam mnoge okultne i spiritualne sisteme, umetnik sam koji slobodno razmišlja..Nemam ništa zajedničko sa onima koji praktikuju Asatru, štaviše , bila sam u šoku kada sam prisustvovala Asatru ritualima shvativši njihov fanatizam i samoograničavanje koje ih ne razlikuje od hrišćana.A sa time ja nemam ništa zajedničko. Uvek sam bila spiritualna i slobodoumna osoba koja sebe ne ograničava ni na kakav način. Kao što sam već rekla mnogo puta: Život je za življenje! Život je uzbudljivo putovanje u kome nema mesta ograničenjima, i ja sam fascinirana svim misterijama života. Istražujem spiritalnu filozofiju iz svih krajeva sveta.Cenim pravu duhovnost, prave ljude i istinska dostignuća.

 

U svojoj knjizi govorila si o seidru..Takođe u projektima Hagalaz Runedance i Nebelhexe koristila si šamanski način pevanja (yoik). Da li seidr još uvek igra neku ulogu u tvom životu?
 
Žao mi je, ali, ne. Imam svoj lični "sistem" duhovnog istraživanja.


U tvom radu primećujem dve umetničke faze. U radovima Hagalaz runedance-a obraćaš se Bogovima i ljudima koji su deo nordijskog sistema dok je Nebelhexe faza introvertnija, pa ovde govoriš o svojim iskustvima i emocijama.Da li ćeš se vratiti invokacijama, evokacijama, bajanju i sl. ili ćeš pokušati nešto sasvim drugačije?

Kao što već rekoh, projekta Hagalaz Runedance i knjiga koju sam pisala o tome bili su samo krataka faza u mom životu. Bila sam deo mnogih okultnih i spiritualnih pokreta i uvek sam bila fascinirana mračnim aspektima života. Život je za življenje i istraživanje. Poslednjih par godina otkrivam Nihiren budizam, čije bajanje je vrlo efektivno i moćno.
Ali da, u svojim pisanim radovima kao i onim muzičkim nastaviću da se bavim ličnim iskustvima, ezoteričnim mislima i naravno, emocijama. Volim da ispitujem dublje aspekte života koji me okružuje. Moj novi album Dead waters uskoro će biti izdat, a takođe radim i na svojoj novoj knjizi čija će tema biti tamna strana života.

 

Da li znaš nešto o slovenskom paganizmu i okultizmu i šta misliš o tome?
 
Žao mi je, ali ne znam baš mnogo o tome.


Možemo li očekivati još neku promenu zvuka, recimo u pravcu muzike koju si radila sa Aghast-om?
 
Ne verujem, iako mogu da zamislim sebe kako ponovo pokušavam da stvorim sličnu atmosferu. Volim tu vrstu sablasne atmosphere, ali trenutno nemam takvih planova. Možda kao deo jednog kratkog, uznemirujućeg filma ili sl. Videćemo.


Da li planiraš da gostuješ u Srbiji, ako ne kao muzičar onda , eventualno kao predavač? Zanimala bi nas iskustva tebe kao osobe koja je bila deo Asatru sistema..

 
Zašto da ne.Ali više bih volela da razgovaramo o ličnim okultnim iskustvima ili bizarnim vizijama. Mislim da bi to bilo mnogo fascinantnije.
 

Hvala na intervijuu.Sve najbolje...
 
Hvala i tebi, uživaj u divnoj jeseni.

Ulfinn

  Više informacija: www.prosvetljenje.net
Back