Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

RING RING FESTIVAL 2009
Kulturni centar Rex, 13-19. Maj
 
Uroš Smiljanić


Ponovo dolazi proleće i ponovo je trenutak da se podsetimo kako najvažniji muzički događaj sezone, kao i obično, dolazi u Maju. Četrnaesti put u Beogradu, Srbiji, na planeti Zemlji, Ring Ring festival će se ove godine održati između 13. i 19. Maja, na već tradicionalno domaćem terenu Kulturnog Centra Rex uz jedno gostovanje na Kolarcu.

Za četrnaest godina mnogo toga može da se dogodi. Menjaju se administracije, režimi i imena država, deca se rode, krenu u školu i počnu da slušaju svoju muziku, a Ring Ring festival za sve to vreme ostaje veran jedino ideji da nikada ne ostane isti. Ono što je bila nova, eksperimentalna, avangardna ili samo čudna muzika polovinom prošle decenije danas ima auru klasike. Umesto da vas podsećamo na uspehe iz prošlosti, radije bismo da vam pokažemo neke buduće klasike. Ring Ring festival ne želi da se na njemu osećate prijatno jer znate šta ćete čuti. Mi želimo da se osećate prijatno jer nikada niste sigurni kada će vas sledeće muzičko otkriće zaskočiti iza ugla i potpuno vam promeniti način na koji razmišljate o muzici, ali i o svetu. Jeste li spremni da ponovo zakoračite preko granice i u nepoznato? Zašto da ne, na kraju krajeva, prošli festival je bio onaj baksuzni trinaesti, a ništa vam se ružno nije dogodilo, zar ne?

Ove godine, kao i uvek, moći ćete da uživate u muzici koja nastaje kroz improvizaciju, eksperimentisanje, rizik, muziku koja nastaje tu, pred vama, samo za vas, toga trenutka i nikada više. Ona će do vas doći sa raznih strana sveta. Michael Zerang, čikaški perkusionista, improvizator i kompozitor asirskog porekla i saksofonista Dave Rempis (koga zovu najzaposlenijim saksofonistom u Čikagu)  će pokazati kako to rade Amerikanci. Norvežani, Huntsville će svojom kolekcijom raznolikih instrumenata (bendžo, tabla, kontrabas, pedal steel gitara) pokušati da demonstriraju kako se folk muzika oslobađa svojih folk korena i baca daleko u ponore bezgraničja. Nemački titan tenor saksofona Peter Brotzmann će ponovo u Beograd dovesti superbrzog bubnjara Michaela Wertmullera i, sa basistom Marinom Pliakasom pokazati zašto je već više od četiri decenije smatran za najbrutalnijeg jazz muzičara ikad.

No, za ovu priliku, pokušali smo da obezbedimo i jedinstvenu priliku za saradnju nekih od velikih imena sa međunarodne scene sa po kvalitetu, ako već ne po čuvenju, doraslim im domaćim snagama. Na primer: još jedan stari znanac, velikan britanske improvizovane muzike, Keith Rowe ponovo dolazi u Beograd. Danas on više nije član grupe AMM sa kojom je ovde nastupao pre sedam godina, ali će zato da nam umesto jednog pruži dva nastupa: solo, kao i u saradnji sa zrenjaninskim majstorima i veteranima Ring Ring festivala, Blank Disc. Prošlogodišnji nastup dua Sparks mogima je ostao u izvanrednom sećanju a njihov trubač Peter Evans ove godine nastupa uz beogradskog razbarušenog elektroničara Lukutoyboya. Očekujte sve samo ne očekivano!

Pored još mnogo vrednih i ekscentričnih muzičara koji će ove godine uveličati Ring Ring festival svojim radom, svakako ne treba zaobići ni legendarni sardinijski pevački kvartet Tenores di Bitti, čije će trčanje kroz istoriju i tradiciju pred našim razrogačenim očima (i ušima) bez sumnje biti jedan od najspektakulranijih momenata festivala. Sem ako im tu titulu ne preotmu australijski The Necks, trio koji već godinama naizgled iz prozirnog vazduha izvlači najsuptilniji, najkrhkiji jazz bez početka i bez kraja.

Kompletna ponuda, od promotivnih događanja, preko glavnog dela festivala, pa sve do dodatnog, Ring Ring Plus programa izgleda ovako:

22. april 2009. 20.00h

SHO-BO-GEN-ZO (Jožef Nađ, Sesil Loje, Žoel Leandr, Akoš Selevenji) JDP   

24. april 2009. 21.00h

RING RING promo party: Lars Stigler (AUT) + dirac (AUT) / KC Rex, Jevrejska 16

10. maj 2009.  

20.00h ABE SADA (AUS / SRB) KC Rex, Jevrejska 16

21.30h KLB Trio (HU) KC Rex, Jevrejska 16

13. maj 2009.

20.00h Keith Rowe solo (UK) KC Rex, Jevrejska 16

21.30h ESS Trio (SWE) KC Rex, Jevrejska 16

14. maj 2009.

20.00h THE NECKS (AUS) KC Rex, Jevrejska 16

21.30h Keefe Jackson Fast Citizen (USA) KC Rex, Jevrejska 16

15. maj 2009.  

20.00h BLANK DISC feat. Keith Rowe (SRB / UK) KC Rex, Jevrejska 16

21.30h Michael Zerang / Dave Rempis (USA) KC Rex, Jevrejska 16

16. maj 2009.  

20.00h HUBBUB (FR) KC Rex, Jevrejska 16

21.30h FULL BLAST - Brotzmann/Pliakas/Wertmuller (D/CH) KC Rex, Jevrejska 16

17. maj 2009.  

20.00h Peter Evans & Lukatoyboy (USA /SRB) KC Rex, Jevrejska 16

21.30h HUNTSVILLE (NOR) KC Rex, Jevrejska 16

18. maj 2009.  

20.00h POWERTRIO (POR) KC Rex, Jevrejska 16

21.30h Loose Assembly (USA) KC Rex, Jevrejska 16

19. maj 2009.  

20.00h TENORES DI BITTI (IT) Kolarac, Studentski trg 5

22,00h RING RING PLUS: Post-Piano predstavlja: Kevin Blechdom (USA), Christopher Fleeger (USA) i gosti 

Od free jazza, do savremenih tretmana klavira kao instrumenta, od meditativnog do ekslozivnog, od narodne do avangardne muzike, Ring Ring Festival ove godine nudi svojim prijateljima i jedinstven spoj muzike, plesa, filozofije i teatra u komadu SHO-BO-GEN-ZO inspirisanom knjigom govora japanskog zen mislioca Dogena koga će u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu izvesti Jožef Nađ sa svojim saradnicima.

Sho-bo-gen-zo nije logična knjiga. Nije ni alogična. Ona je preko je svake logike.

"Ceo univerzum je san." (38. pogl.: Musu-secumu).

Na sajtu festivala (http://www.ringring.rs) možete naći detaljnije informacije o svim izvođačima, a cene karata izgledaju ovako:

Komplet za ceo festival (u koji ne ulazi Ring Ring Plus nastup): 2.200 dinara.

Pojedinačno veče : 400 dinara, osim 16. maja kada je karta 500 dinara.

Ring Ring Plus: 400 dinara,a kupci kompleta imaju popust od 50%.

Promotivni koncert 24. Aprila je besplatan.

Karte će biti moguće kupiti u Kulturnom Centru Reks, počev od 24. Aprila, a za kasniju ponudu na blagajni Bilet Servisa ćemo vas naknadno obavestiti.

 

http://www.ringring.rs

http://www.myspace.com/ringringfestival

http://www.ringringpromotions.org/

http://www.last.fm/event/851295?setlang=en