Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

ASTRALNO PUTOVANJE
 
Rodney Orpheus

Što je stvarnost? Evo mudrog pitanja za nagradu od 64 000 dolara. Odgovor: ne znam, a ne znate ni vi, inače ne biste trošili svoje vrijeme čitajući ovaj pokušaj da ga se objasni. Jedno ipak znamo, a to je da je sve što znamo o stvarnosti ono što percipiramo i da je ta sposobnost percepcije ograničena. To je lako dokazati - možete li vidjeti Saturnove Mjesece s mjesta na kojem se nalazite? Pretpostavljam da je odgovor - ne. Ipak, ti Mjeseci postoje i golemi su. No, vaš je vid ograničen pa ih ne možete vidjeti. Sve što vidite je ono što možete vidjeti. Nikad nećete moći pojmiti dimenzije stvarnosti upotrebljavajući svoja organska osjetila. Sve što možete znati je ono što percipirate. Drugim riječima, vaš cijeli svemir je produkt vaše percepcije, a budući da je vaša percepcija samo dio vaših mentalnih sposobnosti, vaš cijeli svemir se nalazi unutar vaše glave.

Postoje dva, i samo dva moguća načina gledanja na stvarnost. Ili se nešto nalazi tamo vani izvan naših misli, ili ne. Nikada nećemo znati odgovor na ovo pitanje jer je sva moć percepcije smještena unutar našeg uma. S praktičnog gledišta zapravo i nije važno postoji li izvanjska stvarnost ili ne, budući da se, na kraju krajeva, ponašamo kao da znamo da postoji - iako uistinu možemo znati samo svoju vlastitu unutrašnju stvarnost.

Ako cijela stvarnost postoji u mislima, kako možemo razlučiti što je produkt našeg uma, a što objektivno postoji izvan njega? Odgovor na to je jednostavan. Ne možemo. Ne možemo znati što je "stvarnije" jer za to ne postoji pouzdani test. Iskreno, ovo može biti prava gnjavaža za magičare koji trebaju razumjeti stvarnost kako bi što bolje djelovali unutar nje.

Da, znam da bi ovo trebalo biti poglavlje o meditaciji, ne o filozofiji; ali u ovim zadnjim poglavljima granice između teorije i prakse postaju sve više zamagljene kako sve dublje poniremo u služenje magičkom energijom. Ono što želim istaknuti je jedna zanimljivost koju sam dotaknuo u prijašnjim poglavljima: STVARNOST JE STVAR GLEDIŠTA. Naši umovi su komplicirani koliko jesu; to implicira da je i naša stvarnost također barem toliko kompleksna. Povrh svega, činjenica da su naši umovi promjenjive prirode implicira da je i naša stvarnost u stanju neprekidnog protoka. Stvarnost ne može biti stalno stanje. Ona se mijenja kao što se mijenja i naš um. Kako raste naša percepcija, sukladno s njom raste i naš svemir. Svaki put kada sjednete na svoju stražnjicu da bi meditirali, vi mijenjate svijet. Nadobudno ga mijenjate u zabavnije mjesto boravka...

Pa, vidjeli smo da je stvarnost promjenjiva. Ako je tako, zašto ova stolica na kojoj sjedim ne raširi krila i odnese me do Saturnovih Mjeseca? Dobro pitanje... Recimo samo to da je stvarnosti, izgleda, potrebna jedna stvar, a to je suvislost; tj. skup pravila koja određuju kako da se drži na okupu. Može biti da izvanjska stvarnost (ako nešto takvo zaista postoji) nema pravila, da je čisti kaos, ali naša percepcija svakako treba načela kako bi pravilno funkcionirala, stoga pravila i postoje.

Naoko, izuzetak od svega ovoga je stvarnost sna, koju također nazivam stvarnošću jer se događa u našoj glavi i duboko utječe na nas - i potpuno nam je stvarna kada se u njoj nalazimo. Dapače, u snu nam se čini da su normalni zakoni svemira odletjeli kroz prozor, no kao što sam rekao: stvarnost je promjenjiva. Istovremeno, vjerojatno ste primijetili da snovi imaju svoju vlastitu logiku. Iako se u snovima događaju vrlo čudne stvari, dok sanjate, vi djelujete unutar parametara zakona zemlje snova i ti čudni događaji se uopće ne čine čudnima. Tek kada se probudite, zamijetite njihovu neobičnost. Ako, što se ponekad događa dok sanjate, nešto izgleda kao da se ne uklapa u stvarnost koju je san izgradio, to odudara od sna kao raštimani instrument u simfonijskom orkestru. To ponekad može biti toliko iritirajuće da vas i probudi jer vaš um ne želi prihvatiti nešto što izgleda kao nesuvisla stvarnost.

Sada imamo predodžbu o tome zašto moja stolica može raširiti krila i letjeti u snu, a ne može pri "normalnoj" svijesti. To ima veze sa zakonima stvarnosti s kojom se trenutno nosimo. U "normalnoj" stvarnosti većine ljudi stolice ne mogu letjeti, no mogu letjeti u njihovoj stvarnosti sna. Jednostavno, to je stvar suvislosti i logike, osobito svijeta u kojem se nalazimo. Za većinu ljudi, zakoni "normalne" stvarnosti izgledaju pomalo kruto, dok su zakoni nekih drugih stvarnosti gipki i omogućavaju modeliranje u drugačije oblike. Obratite pažnju da sam ovdje počeo govoriti o stvarnostima u množini. San je stvaran; to znate ako ste se ikada znojeći se od straha probudili iz noćne more, ili pak ako ste se probudili divlje uzbuđeni nakon uvjerljive seksualne fantazije. Ako san može tako utjecati na vaše tijelo, tada je stvaran. A ako je stvaran, ali drugačiji od naše normalne stvarnosti, tada možemo pretpostaviti 59

da je to drugi oblik stvarnosti, zapravo druga stvarnost u potpunosti. Mi nastanjujemo mnogostruke stvarnosti; mi se učestalo selimo od jedne do druge. Zapamtite da stvarnost ovisi o gledištu!

Još jednu stvar treba naglasiti o našim iskustvima mnogostrukih stvarnosti koje možemo posjećivati. Svako iskustvo koje doživimo utječe na to kako ćemo shvatiti neke stvari koje će nam se dogoditi. Kada je naša percepcija na taj način promijenjena, ona je promijenjena zauvijek, i za sve stvarnosti. Ako ste radili eksperiment sa zasljepljenošću koji sam predložio u 7. poglavlju (ako niste, molim da ga napravite uskoro), znat ćete o čemu ovdje govorim. Svi poznati objekti oko vas odjednom postaju čudni i strani dok ste u stanju zasljepljenosti - no čak i kada skinete povez, vaša percepcija tih prije poznatih objekata više nije ista. Oni izgledaju drugačije, vi ih osjećate drugačije. Vaše iskustvo jedne stvarnosti, stvarnosti "sljepoće", promijenilo je drugu stvarnost, stvarnost "viđenja". Drugim riječima, svaka promjena koja se događa u jednoj stvarnosti zauvijek mijenja sve ostale stvarnosti. Pošto se sve stvarnosti iskušavaju kroz vašu percepciju, svaki put kada se vaša percepcija promijeni, mijenjaju se i SVE stvarnosti.

Otkrića iz prethodnih odlomaka čine teorijsku osnovu cijelog sustava magike, što može biti sažeto u tri teorema:

I : Stvarnost je višestruka i fleksibilna, ali uvijek suvisla.

A: Neke stvarnosti su fleksibilnije od drugih.

O: Bilo koja promjena u jednoj stvarnosti donosi odgovarajuće promjene u svim stvarnostima.

Vidite li iz ovoga kako naša magika može djelovati? S obzirom da živimo u svijetu u kojem se zakoni fizike čine krutima i nepopustljivima, ako nešto želimo promijeniti, možemo to napraviti na lakši način izletom u drugi svijet u kojem su zakoni puno savitljiviji i služe našoj volji. Tada, kada se vratimo u ovaj svijet, otkrit ćemo da je i ovdje došlo do odgovarajuće promjene.

Upamtite da govorim o odgovarajućim promjenama. To ne znači da će promjena učinjena u jednoj stvarnosti nužno biti potpuno istovjetna promjeni u drugoj, već samo to da su te promjene srodne. Pošto su zakoni svakog svemira različiti, promjene koje se događaju u tim svemirima moraju također nekako biti različite. Ipak, budući da se promjene u osnovi stvaraju mijenjanjem percepcije, s istim osjetilima u svim stvarnostima, tada te promjene, iako malo različite, moraju biti istovrsne bez obzira koju stvarnost posjećujemo.

S namjerom da učinimo tu magiku efektnom, moramo na neki način provjeriti kako dijelovi jedne stvarnosti korespondiraju s dijelovima druge stvarnosti. Ovdje je Kabala od neprocjenjive važnosti, budući da je Kabala sistem koji pokazuje vezu između svih stvari. Pomoću Kabale kao vašeg vodića, pouzdano možete iskoračiti u bilo koju stvarnost, bez obzira koliko fluidnu, sigurni da imate mapu koja vam pokazuje put. Postoji veliki broj fleksibilnih stvarnosti, i za svaku od njih Kabala vam služi za održavanje smjera ka vašem cilju.

Ovaj zbir vrlo fleksibilnih stvarnosti magičari nazivaju astralnom razinom. Astralna razina je po mnogočemu slična stvarnosti snova ili stvarnosti fantazija. To je skupina ambijenata koji sadrže upravo sve što su naši umovi u stanju zamisliti; a naši umovi su zaista u stanju zamisliti mnogo toga! Jedno je sigurno: ne postoji ljudsko biće koje nema mašte, bez obzira koliko ono dosadno ili sumorno izgledalo izvana. Sama mašta je sredstvo kojim putujemo u astralne stvarnosti; ona je ključ koji otključava vrata između svijetova.

Pa kako djelujemo u tim stvarnostima, tim alternativnim svjetovima? Ako su svi tako različiti, tako bizarni, svaki s drugačijim zakonima, kako znamo što raditi kada se jednom nađemo ondje? Ovdje zaista pomaže ako ste telemitski magičar. Postoji jedan, i samo jedan zakon koji naizgled siječe dijagonalne rezove kroz sve dijelove astralne razine: Zakon Theleme. Čini što ti je volja neka ti bude sav zakon. Thelema osigurava konstantnu osnovu o kojoj ovise sve stvarnosti. Rekao sam konstantnu, ali ne mislim stabilnu. Sam Zakon Theleme je dinamičan, i mora biti, u namjeri da ostane djelotvoran tijekom svih promjena kroz koje ove stvarnosti prolaze. Na astralnoj razini, promjena je jedina konstanta.

Netelemitski magičari obično imaju VELIKI problem kada se nalaze na astralnoj razini. Njihovi magički sistemi polaze od određenog skupa fiksnih pravila i zakona koje bi njihova stvarnost trebala poštivati. To ograničava njihovu sposobnost da se slobodno kreću kroz uistinu fleksibilne prostore, budući da jedino mogu razumjeti stvari koje se uklapaju u njihove zakone. Ako naiđu na bilo što što se ne uklapa u njihov ograničen pogled na svijet, oni to ne mogu razumjeti. Kao telemiti, mi možemo prihvatiti i razumjeti sve stvari i sva bića, jer i oni se moraju prilagođavati sudbinama svojih vlastitih volja. Ako idu protiv svoje volje, oni oslabljuju svoj vlastiti položaj unutar stvarnosti koju nastanjuju, budući da idu protiv najosnovnijeg zakona kojemu su podložne sve stvarnosti.

Mislim da je dosta teorije za sada - zacijelo vam se vrti u glavi u pokušaju da potpuno shvatite zadnjih nekoliko odlomaka. Meni se vrti... Ne brinite ako me ne možete u potpunosti razumjeti. Kao i za sve u ovoj knjizi, najbolji način učenja je pretvoriti teoriju u praksu, a to ćemo raditi u nastavku.

Za početak ćemo raspršiti jedan mit - da je iskusiti različite stvarnosti teško. Nije. To radite cijelo vrijeme. Sanjanje je savršen primjer, ali postoji problem jer na razini sna nemate kontrolu nad svojom voljom. Stanja svijesti postignuta pomoću halucinogenih droga su također dobar primjer, a ako ste probali te supstance, ne treba vam moje uvjeravanje o njihovoj efikasnosti. No, opet ne možete vršiti svoju volju, pogotovo ako te droge izazivaju ovisnost.

Molim da zapamtite: ne preporučujem upotrebu bilo kakvih halucinogenih droga za postizanje drugačijih stanja svijesti, OSIM AKO ste voljni i sposobni držati se sljedećih preporuka. One uključuju (no nisu ograničene): dobro poznavanje kemijskog sastava tvari koju uzimate; dobro poznavanje njezinog porijekla i područja koje obuhvaća njezina primjena; aktivno znanje osnovnih tradicionalnih šamanskih tehnika; odgovarajuću pripremu za rad koji želite izvesti; nekoga da vas "kontrolira" ili vodi, a tko je također upoznat sa svim ovim postupcima i dovoljno iskusan da drži potpunu kontrolu nad mentalnom i fizičkom sviješću; telefonski broj najbliže stanice hitne pomoći. Ah, da - i prethodno prodajte sve knjige Carlosa Castanede koje posjedujete. Zapravo, ne vjerujte nijednom savjetu koji potječe iz šezdesetih. Ne želite završiti kao vaši roditelji.

Najlakši način da počnete s iskušavanjem drugačijih stvarnosti je da se vratite na onu najčešću - stvarnost sna. Neobični zakoni čine zemlju snova najfluidnijom od svih stvarnosti, a glavna mana joj je da je ne možemo lako kontrolirati. Ako uspijemo pronaći način kontrole, puno smo postigli. To u suštini znači da moramo naučiti kako se "probuditi" dok još sanjamo. Postoji nekoliko tehnika za postizanje toga.

Prva stvar koju morate učiniti je da vam se magički dnevnik uvijek nalazi pored kreveta, zajedno s olovkom. Kada se probudite ujutro (ili popodne, ako ste kao neki magičari koje ja znam!), apsolutno prva stvar koju morate napraviti je da zapišete sve čega se možete sjetiti iz snova te noći. Ako imate partnera u krevetu, također može biti od pomoći da mu odmah sve kažete. To može biti neugodno, ali i vrlo terapijski. Iz početka; pamćenje snova će biti teško, no svakim danom postajat će lakše, dok nakon približno par tjedana vaše sjećanje ne postane puno jasnije. Nakon što ih zapišete, svoje snove možete analizirati pomoću Kabale, da vidite koje bi se stvari mogle poklapati sa stvarima iz vaše obične stvarnosti.

Ne samo da ćete se sve jasnije sjećati svojih snova - sami snovi će uobičajeno biti sve jasniji i nabijeni simbolizmom. To pokazuje da je vaš um već zagrabio dublje u taj strani novi svijet. Sada je vrijeme da se počnete buditi u svom snu. Taj proces zovemo svjesno sanjanje. Tehnika se u osnovi sastoji od usađivanja prekidača u vaš um koji će se ponašati kao neka vrsta budilice u svijetu snova. Taj prekidač može biti bilo koji objekt, ali treba biti nešto za što možete biti sigurni da ćete sresti tijekom vašeg putovanja razinom sna. Vaše vlastite ruke mogu biti izvrstan prekidač. Svake noći prije nego legnete, držite ruke ispružene pred sobom i par minuta zurite u njih. Dok to radite ponavljajte riječi: "Probudi se, probudi se!" kao mantru. Kada legnete u krevet, zatvorite oči, ponovo vizualizirajte svoje ruke pred sobom, i tiho ponavljajte "Probudi se, probudi se" sve dok ne zaspite. Sada kada sanjate, postoji vrlo velika šansa da ćete tijekom sna negdje vidjeti svoje ruke i mantra će vam se odmah vratiti u glavu. U tom trenu velika je mogućnost da će vam se svjesnost lagano vratiti i bit ćete djelotvorno budni dok se još nalazite u svijetu snova. Sada počinje zabava. Moj omiljeni trik je letjeti, a to je tako prokleto dobro da poželim da to mogu raditi cijelo vrijeme (bez aviona, samo tako).

U redu. Moram priznati da ipak nije tako lako kako sam pokušao prikazati. Nekim ljudima je potrebno jako puno vremena da postignu makar i jedan budni san, i to nikada ne uspiju izvoditi iz noći u noć; ali je vrijedno truda - uzevši u obzir koliko je to zabavno. Ako iz početka i ne savladate sve, ne brinite, to i nije toliko važno, osim kao korak prema sljedećoj fazi: pravom budnom astralnom putovanju.

Ono što sada trebate je pronaći način da se preselite na astralnu razinu u bilo kojem trenutku i nastavite s potpunom kontrolom i budnošću. To je najlakše postići kroz vođenu meditaciju ili, kako to često zovemo, stvaranje po etapama. Sljedeće poglavlje je rad koji vas vodi kroz prostorije vašeg vlastitog astralnog hrama, nazvanog Hram Theleme. Taj hram je vrlo korisno zdanje jer vam daje mogućnost rada potpunih magičkih rituala u bilo koje vrijeme, bez obzira imate li pravu okolinu i potrebnu opremu ili ne. Svu opremu potrebnu za vašu magiku možete stvoriti u astralnoj formi i pohraniti u svom hramu.

Isprva vam se ideja o izgradnji hrama u drugoj stvarnosti može činiti čudnom, ali ne bi trebala. Konačno, ljudi grade hramove u ovoj stvarnosti, u kojoj je puno teže raditi nego u većini ostalih.

Najbolji način za rad je da nađete srodnog partnera koji će vam čitati, i to vrlo sporo i pažljivo, pauzirajući nakon svake rečenice kako bi imali vremena da vizualizirate sve što je opisano. Ako ne možete naći prijatelja koji bi vam čitao, možete to napraviti tako da na kazetofon snimite sebe dok čitate odlomak i pustite snimku kad želite izvesti vježbu. Za najbolje rezultate, najprije bi trebali pripremiti svoju sobu. Osvijetlite je sa samo jednom svijećom ili dovoljno da vidite tekst pred sobom, zapalite mirise (kombinacija mirišljavih štapića od jasmina i ruže je idealna za ovu svrhu), trebali biste nositi svoju odoru i sjediti u asani. Također je dobra ideja da izvedete ritual tjerajućeg pentagrama prije i poslije vježbe.

Poglavlje iz hrvatskog izdanja knjige "Abrahadabra, Understanding Aleister Crowley's Thelemic Magick" koja se smatra jednim od boljih uvoda u sistem Thelemitske magike koju je razvio Aleister Crowley, a predgovor za nju je napisao Ordo Templi Orientis Deputy Master za Ameriku i gnostički nadbiskup Lon Milo DuQuette. Knjiga je inače prevedena i objavljena na nekoliko jezika.

Autor je jedan od rukovodilaca Telemitskog reda Velike Britanije i lider grupeCasandra Complex

Back

Više informacija:

http://rodneyorpheus.com/?page_id=26