Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

MARK E.SMITH I THE FALL
 
Slobodan Vlaketić


Pre neki dan, neočekivano, obradovala me je vest da nam sledećeg meseca, tačnije 18. septembra, kao hedlajneri prve večeri Jelen Pivo Live Festa stižu mančesterski oriđinali , grupa The Fall.
Imajući u vidu da su prvi i poslednji put nastupali u Beogradu 16.aprila davne nam 1990. godine (u doba Ante Markovića, a pre tragedije koja nas je sve osakatila i zauvek obeležila), još senzacionalnije zvuči vest da su Mark E. Smith i trenutna ekipa koja čini grupu, nagovoreni da dodju ponovo u Beograd.
Znajući kakav je izvanredan koncert grupa pružila te davne godine, kao i činjenicu da od te postavke nema više nikoga osim Marka E. Smitha, sa neskrivenim nestrpljenjem očekujem njihov nastup!

Grupa je nastala 1976. godine  u Prestwichu, Manchester. Jedini član koji je ostao svih ovih 40-tak godina je Mark E. Smith, frontmen grupe. Poznat po svom nezgodnom temperamentu, često je menjao članove grupe, a neki su se vraćali u bend i više puta.
Nepredvidiv i osoben, sa sebi svojstvenim pevačko - recitatorskim glasom i prilično ne- komercijalnim teškim zvukom, našao je u Johnu Peelu, čuvenom DJ BBC1 Radija najvećeg obožavaoca, koji je grupu neumorno podržavao. Više od dvadesetak Peel Sessiona se našlo na nosačima zvuka i čak jedan 6-ostruki CD Box je pun snimaka sa ovih snimanja.
Grupa je dugo čekala da joj se objavi prvi EP, a album prvenac izdat je tek 1979. godine. To je klasik grupe Live at Witch Trials. Ni sledeći Dragnet  nimalo ne zaostaje u kvalitetu. Težak zvuk gitara, presečen klavijaturama i recitatorskim pevanjem Marka E.Smitha, nije doneo ni komercijalnost ni popularnost ali je stvorilo bazu fanova koja se polako širila.

Kako su se menjali članovi, tako se i menjao zvuk grupe - Totales Turn, Grotesque (After the Gramme) i singl   "How I Wrote the Elastic Man"  govore u prilog tome.
Menjanje diskografskih kuća takođe je bilo uobičajeno. Zadržavši se duže kod Rough Trade, grupa menja kuću - Kamera records, ali se 1983 ponovo vraća Rough Trade-u.
1983. je značajna zbog dolaska u grupu Brix Smith, Markove žene Amerikanke, koja je svirala drugu gitaru. Njenim dolaskom zvuk grupe dobija na melodičnosti, što je imalo i i komercijalnog efekta.
Kreće serija izvanrednih albuma: Perverted By Language (1983), The Wonderful and Frightening World of the Fall (1984), This Nation's Saving Grace (1985), Bend Sinister (1986), The Frenz Experiment (1988), I Am Kurious, Oranj (muzika za baletsku predstavu Michael Clarkea) (1988). Grupi se priključuje nova klavijaturistkinja Marcia Schoefield, a zvuk postaje još prijemčljiviji.
Tu je i serija singlova koji se penju na donji deo Top 40 donoseći bendu veću popularnost ( "Mr.Pharmacist", "Hit the North", "Victoria").
Brix napušta Marka i grupu 1989.
1990. grupa izdaje Extricate i 16.04.1990. svira u beogradskom SKC-u. Koncert je oduševljeno primila  prepuna sala  i to se smatra jednim od najboljih koncerata održanih u tom protoru. Mark je tad bio u depresiji i neraspoložen, a posle koncerta lutao je kišovitim ulicama Beograda.
Phonogram Records posle albuma Exticate, objavio je ShiftWork (1991) i Code:Selfish (1992). Više elektronike pojavljuje se na albumima The Infontaimnment Scan (1993), Middle Class Revolt (1994) i Cerebral Caustic (1995) zahvaljujući Daveu Bushu klavijaturisti i programeru.
Brix
se vraća na Cerebral Caustic i ostaje i na sledećem albumu The Light User Syndrome.

Dave Bush odlazi u bend Elastica a Craig Scanlon, koji je bio 16 godina u The Fall dobija otkaz (što će Mark kasnije jako zažaliti!).
Julia Nagle
dolazi kao klavijaturistkinja i počinje sa svojim uticajem. 1997 godine izlazi album Levitate koji svojim drum and bass zvukom odbija publiku, a grupa se svodi na Smitha i Nagleovu posle katastrofalne turneje po severnoj Americi. Sledećeg dana Mark biva uhapšen zbog napada na Juliu Nagle!
Grupa dolazi k sebi i 1999. izlazi povratnički The Marshall Suite, a sledeće godine The Unutterable. Are You Missing Winner dobija osrednje kritike ali sledeći album The Real New Fall LP (2003) sa novom suprugom i klavijaturistkinjom Ellenom Poulou, bio je pravi pogodak. Interim izlazi 2004. godine.
U Januaru 2005. godine Fall su junaci BBC-jevog dokumentarca "The Wonderful and Frightening World of Mark E. Smith", a iste godine izlazi box set sa 97 snimaka načinjenih tokom niza godina "BBC 1 John Peel Sessiona".
Oba projekta, a posebno box set dobijaju izvanredne kritike i odlično su primljeni od publike. Takođe izlazi i album Fall Heads Roll i obrada starog hita grupe The Move "I Can Hear The Grass Grow". No, idila nije dugo trajala i maltene ceo bend se žestoko svađa sa Markom i napušta američku turneju posle samo 4 održana koncerta. Novi članovi, svi Amerikanci, dovršavaju američku turneju, pa se onde menjaju razne postavke gde teško neko može uopšte da se snađe.
2007 izlazi Reformation Post-TLC, a 2008. Imperial Wax Solvent.
Posle svih ovih dešavanja, koji su obeležili karijeru Mark E. Smitha i brojnih muzičara koji su prošli kroz sastav The Fall, zvučni eksperimenti koji su nastali kao plod zajedničke saradnje, ostavili su traga u zvuku svih bitnijih novih gitaristčki bendova,
Od plagijatora do izuzetno uticajnih, britanskih, evropskih, američkih i australijskih grupa - svi se oni pozivaju na izuzetan uticaj grupe  The Fall koji su ostavili na njih.

Pa, 18.09. ove godine i mi ćemo imati mogućnost da se ponovo uverimo u magičnu privlačnost grupe The Fall!

Izveštaj sa koncerta The Fall i Jelen pivo festivala:

Prvi dan

Drugi dan

Intervju sa Džonom Spenserom i Met Verta-Rejem iz Heavy Trash može se pročitati na:

Link

  Izvor i preporuka : www.dobrevibracije.org
   
Back