Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

TAROT - RAD SA ARHETIPOVIMA
 
Oshun

Nitko pouzdano ne zna kada je Tarot nastao, iako postoje različite teorije, koje postanak ove vještine pronalaze u drevnom Egiptu. Neki drugi teoretičari smatraju da ona potječe iz srednjeg vijeka, dok se čisto divinacijska ( proricateljska ) upotreba Tarota pojavljuje tek krajem XVII stoljeća. Court de Gebelin u svom djelu '' Primitivni svijet '' tvrdi da su Velike arkane bile ostaci drevne egipatske knjige - '' Knjige Thota '', a koju su u Europu donijeli Cigani.

Eliphas Levi mislio je da je Tarot jedna vrsta okultne abecede, te je prvi uočio odnos izmedju 22 Velike arkane i 22 staze na Drvetu zivota, te 22 slova hebrejskog pisma. Kroz kombinaciju znakova, brojeva i slova napravio je potpunu simbiozu karata i simbola.

78 karata Tarota podjeljeno je u Velike i Male arkane, koje imaju za cilj uz pomoc simbola povezati nasu svijest sa tajnim izvorima psihickog znanja, koji su sadrzani u našoj podsvijesti. U tom smislu, Tarot nije samo sredstvo divinacije, vec on ujedno odrazava kompleksni mehanizam za duhovnu samospoznaju, a kojemu svaki tragalac i posvećenik treba pristupiti na svoj osobni, jedinstveni nacin.

Rad sa arhetipovima


Arhetipovi su energetski vodiči iz nase podsvijesti, koji nam pomazu da sveobuhvatno sagledamo i realiziramo svoje potencijale na razlicitim planovima življenja. Prema Carlu Gustavu Jungu, ti obrasci zive u prostorima kolektivno nesvjesnog, što predstavlja naslijedjeno iskustvo cjelokupne ljudske rase i u tom smislu arhetipovi su univerzalni, zajednicki izraz uobičajenih ljudskih potreba, nagona i mogućnosti.

Arhetipovi Tarota sadrzani su unutar VELIKE ARKANE, koja sadrzi 22 karte, numerirane brojevima od 0 do XXI. Velika arkana predstavlja duhovno putovanje, koje nema strogo utvrdđene etape u smislu vertikalnog uspona prema jednom dominantnom principu, uz zanemarivanje ostalih. Za dogmatski um navikao na strogo propisane vježbe i pravila, sa kojima se izvorna priroda čovjeka nastoji kastrirati, ili barem ograničiti, ovaj prividni kaos arhetipskih energija moze predstavljati opasno i nesigurno područje. Otkrivati sloj po sloj osobnih nesvjesnih sadrzaja znaci pristati i na suočenje sa vlastitim inhibicijama, strahovima i potisnutim zeljama, koje svaki covjek nosi u sebi, ali mnogi su to nesposobni priznati i sagledati u jednom širem razvojnom kontekstu. Puno je lakše krenuti utabanom stazom tuđih ucenja i vjerovanja, nego pristati na rizik nepoznatog, koji podrazumijeva otkrivanje i slijedjenje svog osobnog puta ili duhovne misije, učeći na vlastitim greškama.

U tom smislu, kreativna duhovnost iskljucuje oštre crno - bijele podjele na dobro i zlo, koje produbljuju nesvjesne konflikte. Umjesto diskriminacije i osiromašenja psihičkih sadržaja, teži se ka integraciji i transcendiranju suprotnosti kroz jezik simbola, sa kojim se izrazava naše nesvjesno biće. Ne postoje više vrijedne i manje vrijedne duhovne lekcije, ne postoji rascjep izmedju duha i materije, kao ni hijerarhija po kojoj bi se neki ciljevi i dosezi vrednovali više od drugih. Za nekoga duhovni zadatak moze biti da iscjeli svoje traume iz djetinjstva, za nekog drugog to je povećanje osobne vitalnosti i iscjeljivanje tijela, ili pronalazenje zdravog partnerstva, ili prerastanje ovisnickih oblika ponasanja, itd. itd. - mogucnosti su brojne i raznolike, no u jednom istovjetne: podrazumijevaju oslobadjanje osobne kreativne energije nasuprot šablonskom slijedjenju tudjih dogmi.

Kreativnost i sljedbenistvo su dva pojma, koji se medjusobno iskljucuju, zato u Tarotu nema '' majstorstva '', ni stupnjeva, po kojima bi se mogla vrednovati nečija individualna sposobnost da integrira svoje fantazije kao moćan izvor inspiracije i vitalnosti u svakodnevnom življenju. Ovisno od toga koje slike i mitski obrasci nekoga nadahnjuju ili odbijaju, čovjek sam prepoznaje svoje duhovne lekcije, sa onu stranu racionalnog, diskriminirajuceg uma. Istovremeno aktiviranjem svoje imaginacije kroz jezik simbola stupa u prijateljski odnos sa nesvjesnim predjelima vlastite psihe, koji vise ne služe kao kanta za smeće u koju se guraju '' nedopusteni '' sadrzaji, vec postaju riznica skrivenog bogatstva i ocean vlastite duše kao izvor duhovne hrane.  

Za one, koje zanima Tarot kao duhovno - terapeutska - kreativna disciplina, uvijek insistiram da sami, uz pomoć svoje imaginacije i intuicije pridaju značenja razlicitim arhetipovima, prije nego što pročitaju uobičajena tumačenja. Na taj način, kroz davanje individualnog pečata, određeni arhetip se iz sfera kolektivno nesvjesnog potpunije integrira u osobno nesvjesno, a zatim i u svijest, kao pokretac iscjeljujućih promjena mišljenja i djelovanja.

VELIKA ARKANA:

0 LUDA

- otvorenost, povjerenje, neopterećeni um, sloboda, kreativnost, dijete koje se igra i stvara kroz igru.

LUDA je opce načelo svijesti, koje dozivljavamo kao mistično, ekstatično, neosobno, transcedentno. Prasliku Lude predstavlja Dioniz, orgazmični i neustrašivi bog proljeća, simbol kreativne moći prirode i veselog stvaranja kroz igru. Ovo je odlican simbol za ozivljavanje hrabrosti, spremnosti za avanture i rizike, te predstavlja naše energetsko biće, koje je uvijek cjelovito i zdravo. Ponavljanjem afirmacije ove karte u meditativnom i kontemplativnom stanju, povezujemo se sa tim vitalnim, energetskim jezgrom, sto ce nam posebno koristiti u trenucima, kada se osjecamo umorni, razočarani i sputani vanjskim okolnostima.
Astrološka simbolika: Uran

I ČAROBNJAK / MAG

- komunikacija, fleksibilnost, ucenje, eksperimentiranje, istrazivanje unutrasnjih potencijala.
ČAROBNJAK / MAG predstavlja načelo komunikacije i odražava sliku krilatog Merkura, koji se izražava sa jasnoćom, inspiracijom i dobrim osjećajem za pravo vrijeme i pravu mjeru. Njegova moc poboljšava sposobnosti mentalnog predstavljanja, kao i simboličkog razumijevanja stvari i pojava. Afirmaciju Čarobnjaka koristimo kada želimo usavršiti i transformirati svoje mentalne sposobnosti u svakodnevnom življenju, kao i onda kada smo u komunikaciji sputani i nesigurni, te se želimo osloboditi. Astrološka simbolika: Merkur

II VELIKA SVEĆENICA

- intuicija, unutrašnja ravnoteža, duša, iskustvo, vise ja, neovisnost, samospoznaja.
VELIKA SVEĆENICA je u različitim kulturama predstavljena na razlicite nacine: u egipatskoj mitologiji je Izida, '' velika čarobnica '' i boginja intuicije. U istočnjackoj mitologiji je Kuan Yin, boginja samilosti, itd. U mitološkom smislu ona predstavlja putovanje kući ili povratak samome sebi, kao i povratak u unutrasnju oazu, unutrasnji rascvjetani vrt. To je odlican simbol za poticanje vjere u samoga sebe, neovisnosti i povjerenja u vlastitu intuiciju.
Astrološka simbolika: Mjesec

III CARICA


- ljepota, ljubav, obilje, unutrasnje i vanjsko bogatstvo, veza izmedju duha i materije.
CARICA je simbol sposobnosti primanja i davanja ljubavi. Grci su taj simbol zvali Demetra - majka Zemlja, dok su je negdje izjednačavali i sa Venerom, boginjom ljubavi, ljepote i kreativnosti. U jungovskoj psihologiji Carica je anima, čovjekova ženstvena priroda. Predstavlja načelo boginje i energije jin. Caricu kao simbol u meditaciji i njezinu afirmaciju upotrebljavamo onda, kada zelimo povećati, ali i uravnotežiti svoju sposobnost davanja i primanja ljubavi. Posebno se preporučuje onim ženama, koje se u svojim vezama previše žrtvuju za svoje partnere, zaboravljajući na vlastite emotivne potrebe. Njima Caricin simbol moze povratiti načelo zdravog samopostovanja, koje će onda biti sposobne integrirati u svoje partnerske odnose, na način da će ih njihovi partneri postovati toćno u onoj mjeri, koliko one budu postovale same sebe ! Astrološka simbolika: Venera

IV CAR

- pronalazač, upravitelj, inicijator, vođa, autoritet, snaga volje.
CAR predstavlja opće načelo moći. On je pionir, vodja, graditelj, vizionar. Simboliziran je astroloskim znakom Ovna, a jungovska psihologija o tom simbolu govori kao o animusu ili muskoj energiji. Simbol i njegova afirmacija pogodni su za sve one, koji sa teškocom uspostavljaju granice vlastitog integriteta, kao i za one, koji nisu svjesni nikakvih realnih ogranicenja. Takodjer je simbol pogodan za osobno i poslovno blagostanje.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Ovna

V SVEĆENIK

- duhovni majstor, ucitelj, savjetnik, posvećenik. Put unutrašnje transformacije, praktična duhovnost.
SVECENIK predstavlja opće načelo učenja i podučavanja. To je muška figura, predstavljena Ozirisom, egipatskim bogom mudrosti. Svećenik predstavlja onaj dio nasega bića, koji zna kako prenesti svetost iz unutrasnjeg u vanjski svijet. Simboliziran je astroloskim znakom Bika, koji nas nagoni da ostvarimo svoje ideje i damo im konkretan oblik u materiji. Simbol i njegova afirmacija pogodni su za one, koji žele okrijepiti vjeru u svoje kreativne sposobnosti, kao i povećati svoju sposobnost učenja i podučavanja.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Bika

VI LJUBAVNICI

- sjedinjenje suprotnosti kroz ljubav, osvjesćivanje kroz odnose, bliznji kao nase ogledalo, privlačnost, prijateljstvo, ali i moguce suparnistvo.
LJUBAVNICI predstavljaju opce nacelo sposobnosti udruzivanja i suradnje. Astrologija povezuje taj arhetip sa znakom Blizanaca. Ljubavnici nas uce da dubok odnos, bez obzira da li je ljubavni, prijateljski ili obiteljski - za svoju uspjesnost treba djetinju radoznalost i zaigranost, vjernost i predanost, kao i vrijeme, koje svaki sudionik odnosa mora imati samo za sebe, u smislu postivanja tudje slobode i integriteta.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Blizanaca

VII KOLA / KOČIJA

- promjena, samoposmatranje, novi početak, donošenje odluke, duhovni put, dom, potraga za korjenima.
KOLA / KOCIJA predstavlja opće načelo uzroka i posljedice. Ona pokazuje ustrajnost promjene, te nas opominje da je svaka promjena prilika za ostvarivanje novih ciljeva i mogućnosti za rast i širenje unutrašnje prirode. To je najbolji simbol za ostvarivanje željenih promjena u našem zivotu, pogotovo ako su u pitanju promjene mjesta boravka, kao i promjene u poslovnom životu.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Raka

VIII PRAVDA / RAVNOTEŽA

- centriranost, pravednost, moral, izjednačavanje suprotnosti, pristajanje na kompromise.
PRAVDA / RAVNOTEZA je arhetip, koji u egipatskoj mitologiji predstavlja Maat - boginju zakona, istine i pravde. Astrološki je Pravda simbolizirana znakom Vage, te podupire naš trud da u svoj život vratimo jednostavnost, jasnoću i ravnotežu. Kroz afirmaciju simbola ove karte u meditaciji rješavamo se velova iluzije, te pobjedjujemo razočarenje, prevare i samoprevare.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Vage

IX PUSTINJAK

- dovršenost, plodnost, traženje savršenstva, žetva, ispunjenje u vlastitoj nutrini, posvećeni rad, uživanje u malim stvarima.
PUSTINJAK predstavlja opće načelo završetka, kontemplacije i unutrašnjeg pogleda. To je arhetip mudraca, koji transcendira svoja iskustva u duhovne spoznaje, kao nosač svjetiljke i mudri vodič, koji se oslanja na dragocjeno unutrasnje znanje, da bi pomogao svojim bližnjima proći kroz životna iskušenja. U astrologiji je simboliziran znakom Djevice, a u grčkoj mitologiji Kerberom, troglavim psom čuvarom i stražarom podzemnih svijetova. Njegovu afirmaciju koristimo kada želimo dovršiti nezavršene procese iz prošlosti, te onda kada želimo stupiti u kontakt sa mudrim unutrašnjim vodičem.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Djevice

X KOTAČ SREĆE

- neočekivana sreća, nove, povoljne prilike za razvoj i samoostvarenje, povećana kreativnost, nagrade za prošli trud, veliki prodor, vrijeme obilja.
KOTAČ SREĆE je opće načelo obilja, širenja i cvjetanja - u astrologiji mu odgovara Jupiter, planet sreće i povoljnih prilika. Obično nagovjestava okretanje našeg života u sretnijem, pozitivnijem smjeru, pa njegov simbol i afirmaciju koristimo onda, kada želimo da se različite okolnosti u našem životu preokrenu na bolje, kao i onda kada želimo rasti i širiti se u punom opsegu svojih potencijala.
Astrološka simbolika: Jupiter

XI SNAGA / SJAJ

- strast, integracija animalnih sila, prevladavanje starih strahova, žudnja za ispunjenjem na svim planovima zivljenja, velika vitalnost, ali i opasnost od pretjerivanja.
SNAGA / SJAJ predstavlja univerzalni arhetip ljepote, koja je savladala unutrašnju zvijer - poput astroloskog znaka Lava i mi uz pomoc svojih talenata i darova vladamo tamnim silama, koje borave u dubinama naseg bića. Ovaj simbol nam pomaže u situacijama, kada želimo u punom sjaju afirmirati svoju kreativnost, te osvijestiti i integrirati svoje urođene darove i moci. Kada ovladamo unutrašnjim zvijerima, te ih udomaćimo i pripitomimo, stjecemo čvrstu vjeru u svoje kreativne sposobnosti.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Lava

XII OBJEŠENI

- otpuštanje, izmirenje sa sudbinom, prepuštanje višoj volji, promjena ustaljenih obrazaca ponašanja, oproštaj sebi i drugima.
OBJEŠENI je simbol buđenja i prepoznavanja svih negativnih mentalnih i emotivnih obrazaca, koji koče naš rast. On razara takve obrasce, da bi nas pripremio za konačnu, dubinsku preobrazbu našeg iskonskog bića. Sve što nas veže i blokira nas razvoj u potpuniju osobnost, mora biti prekinuto i dezintegrirano u nasoj svijesti. Te promjene mogu biti uznemirujuce i bolne, ali su neophodne za naš konačni, budući preporod.
Astrološka simbolika: Neptun

XIII SMRT

- transformacija, duboka unutrašnja, ali i vanjska preobrazba, potaknuta neophodnosću promjene. Oslobađanje od starih, problematičnih situacija i ljudi, uklanjanje štetnih navika.
SMRT predstavlja opće načelo odmaka, odvajanja i otpuštanja. Tek kada se odmaknemo i iz svoga života otpustimo sve stare oblike, sposobni smo kreirati prostor za novo. U astroloskom smislu, ovim simbolom vlada znak Škorpiona, koji predstavlja nase sposobnosti za dubinsku preobrazbu i regeneraciju citavog našeg bića. Kada želimo otpustiti stare identitete i ego maske iz svog života, koristimo afirmaciju ove karte u meditaciji i kontemplaciji.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Škorpiona

XIV UMJETNOST / UMJERENOST

- kvantni skok, velika odlučnost da se preobrazi unutrašnja stvarnost, vjera i povjerenje u univerzum, djelatna moć uma, mašta i kreativnost.
UMJETNOST / UMJERENOST je simbol naše sposobnosti sinteze i sinergije. Da bi bili umjetnici u življenju vlastitog života, moramo umiriti prividne paradokse i polarnosti unutar našeg bića. Ovo je simbol astrološkog znaka Strijelca, koji nas podsjeća da kroz svoje vizije i snove u potpunosti možemo izraziti umjetnost svoga življenja. Afirmacija ovog simbola u meditaciji pomaže da se proces vlastitog življenja doživi kao umireni i uravnoteženi oblik umjetnosti.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Strijelca

XV VRAG

- putenost, individualnost, ali i otpadništvo, iskušenja, vitalnost, potreba da se sa humorom pogleda na sebe i vlastiti život.
VRAG predstavlja opće nacelo stabilnog, sigurnog veselja. U grčkoj mitologiji to je bio Pan, pola covjek, pola koza - bog senzualnosti i životne radosti. U egipatskoj mitologiji to je Ra - suncani bog, simbol životne sile i energije. U srednjem vijeku su kultevi posveceni Panu bili snazno zatirani i potiskivani, pa je tako nastao krsćanski arhetip vraga, kao negativna projekcija čovjekovih potisnutih nagona. Afirmaciju ovog simbola koristimo onda, kada zelimo svoje teškoce sagledati sa smijesnog i realisticnog vidika, te na taj nacin dobijamo potrebnu pozitivnu snagu za rjesavanje svojih zivotnih problema - '' Vrag nikad nije onako crn, kao sto izgleda na prvi pogled ! ''
Astrološka simbolika: horoskopski znak Jarca

XVI KULA

- iscjeljenje, duboka samoobnova, uspostavljanje integriteta, napustanje lažne sigurnosti, borba za vlastitu afirmaciju.
KULA je simbol opceg zdravlja, obnove i regeneracije. Takodjer je simbol promjena, koje su potrebne da bismo odbacili lazne vidike naseg bica. Istočnjacki simbol zmaja, koji riga vatru, predstavlja duhovni simbol komplementaran arhetipu Kule, a koji od nas zahtjeva da preoblikujemo stare obrasce, u kojima je zarobljena naša osobnost. Ovaj simbol, kao i afirmaciju najbolje je koristiti u procesima, koji su povezani sa iscjeljivanjem i regeneracijom naseg fizickog tijela, ali i naše psihe.
Astrološka simbolika: Mars

XVII ZVIJEZDA

- nova inspiracija, jasne vizije, povjerenje u vlastite sposobnosti, veza sa univerzalnom inteligencijom.
ZVIJEZDA predstavlja opće načelo samopoštovanja i povjerenja. Duboko povjerenje u sebe i čistocu svojih motiva omogućuje nam isijavanje cjelokupne energije i izraznosti, koju posjedujemo unutar naseg bica. Astrološki ovaj simbol odgovara znaku Vodenjaka. Afirmacija ovog simbola koristi se onda kad zelimo osnažiti svoju samosvijest i povjerenje u vlastite snage.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Vodenjaka

XVIII MJESEC

- iluzije, prividi, suocavanje sa podsvijesću, potreba za mobilizacijom duševnih snaga, izolacija, očajavanje, ali i nada. MJESEC predstavlja opće načelo izbora i jednostavnosti, kao i opće načelo ženskosti. Bitno je da u svom izražavanju budemo otvoreni, nepatvoreni, bez glume i manipulacije u odnosima sa okolinom. Astrološki, simbol predstavlja znak Riba, koje odražavaju emotivnu dubinu i predanost razvoju i duhovnoj preobrazbi. Afirmacija ovog simbola otvara duh, nježno razobličuje iluzije i pomaže nam da donesemo prave odluke, koje su u skladu sa našom unutrašnjom prirodom.
Astrološka simbolika: horoskopski znak Riba

XIX SUNCE

- visoka svijest, znanje, duhovnost, puna realizacija svih potencijala kroz kreativnost, roditeljstvo ili ispunjen ljubavni odnos.
SUNCE predstavlja opće načelo timskog rada, sudjelovanja i partnerstva. Simbolizira unutrasnji ples integriranih energija, koji je garancija neograničene kreativnosti. Uz pomoć ovog simbola, nepogrešivo ćemo znati prepoznati one ljude koji nas potiču na rast, a izbjeći ćemo one, koji nas sputavaju u našoj samorealizaciji.
Astrološka simbolika: Sunce

XX SUD / VIJEK

- velika sposobnost prosudbe, otvorenost, kritička samoprovjera, viša perspektiva, odabir pravog smjera.
SUD / VIJEK predstavlja nacelo dobre prosudbe, koju upotrebljavamo u donošenju osobnih i poslovnih odluka. Ovaj simbol, kao i afirmaciju koristimo onda, kada želimo dobiti široki, objektivan uvid na različite situacije u nasem životu, te onda kada uz pomoć tog uvida moramo donijeti važne odluke.
Astrološka simbolika: Saturn

XXI UNIVERZUM / SVEMIR

- oslobađanje od materijalnih okova, dovršenje velikog posla, unutrašnje sjedinjenje, svi projekti i nadanja nalaze se sad u skladu s vremenom.
UNIVERZUM / SVEMIR je opće nacelo individuacije, potpunosti i cjelovitosti. Istočnjacki ekvivalent toga arhetipa je plešuci Siva. Ovaj simbol nam pomaze u razvijanju naseg osjećaja za cjelovitost, kao i sposobnosti da se nesputano izrazimo u vanjskom svijetu, donoseći sa sobom znanje iz drugacijih dimenzija, koja smo spoznali na svom unutrašnjem putovanju, kroz duboke svijetove vlastitog bića.
Astrološka simbolika: Pluton

 

  Više informacija: www.dragon-witch.net