Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

VNV NATION, iz drugog pokušaja
 
12.12.2009
Dom omladine Beograda
napisao A


U organizaciji malog, ali žilavog beogradskog promoterskog lejbla Night promotions 12. decembra jedan od popularnijih EBM (Electro Body Music) bendova, britanski VNV Nation, nastupio je pred nešto manje od dvesta fanova u, američkim kapitalom, obnovljenoj donjoj dvorani Doma omladine. Posle manje, više uspelih gostovanja bendova Diorama(2x), Gothika (2x), Diary of Dreams, Assemblage 23, Animassacre, Clan of Cymox, Combichrist, Aestetic Perfection i Cybercide mlađi gothic fanovi vaspitavani na najtovima nezamenjivih DJ-eva, koji u paničnom pokušaju da pobede godine koketiraju sa svim novim tredovima, nestrpljivo su ispratili bledunjavu nemačku predgrupu Head-Less.

Razvoj muzike koja se može obeležiti izrazom gothic u raznim pod-pravcima posebna je tema. Ipak ne može se zanemariti da je nešto što se od kasnih osamdesetih pojavilo kao electro-gothic vremenom nametnulo kao amalgam trendovskih muzičkih pravaca, poput techno-pop-a, koji sa izvornim stilom u muzičkom i sub-kulturnom smislu nemaju skoro nikakve veze. To potvrđuje pojava lidera benda koji sa polo majicom i viškom kilograma koji deluje kao fudbalski fan i sa stilizovanim devojčicama iz prvih redova nema praktično nikakve sličnosti. Bend pored pevača i producenta Ronana Harisa čini bubnjar Mark Džekson na elekto setu udaraljki i novi član koji upravlja sintisajzerom i lap topom koji je, po svemu sudeći, koletaralna dobit preseljenja benda u Hamburg. Tu je video bim sa samo nekoliko simbola, ljubičasta svetlost u pozadini i bend poletno kreće sa materjalom sa novog albuma "Of Faith, Power and Glory". Ipak bolju rekaciju izazivaju stare numere, poput "Dark angel". Sve teče nekako ravno, uz umeren odziv publike koja prihvata da podigne ruke, ne i da previše igra. Naziv benda je skraćenica od "Victory, not Vengeance". Tekstovi i poruke nisu neinventivni, ali su posebna priča za koju sada nemamo dovoljno prostora.

Ipak, muzički je sve predvidljivo, semplovi su uglavnom isti, uz par balada, vokal je u okviru ograničenog tonaliteta. Polako, atmosfera se zagrejava, čemu doprinosi nekolicina razigranijih navijača. Harisova komunikacija je sve bolja, objašnjava da je prethodni beogradski koncert otkazan zvog problema sa carinom, prvi bis izazvan je jakom reakcijom publike, drugi je isforsiran, na kraju podela kompakt diskova fanovima iz prvog reda je nešto što se ne viđa na svakom koncertu. Do sutra u Zagrebu...

Sve u svemu nešto malo zadovoljstva za nove generacije koje su stasavale u vreme kada su legendarni Fields of the Nephilim postali zaboravljeni bend i dovoljno satisfakcije za organizatore koji možda, ipak imaju pravo da veruju da se može dalje. A zahvaljujući činjenici da je evropsko sunce zagrejalo i naše krajeve, pravi posvećenici će moći da se bez viza naredne godine upute na Gothic Treffen koji se, kao i obično, održava u Lajpcigu, od 21.-vog do 24.-tog maja.

 

Back