Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
   
 

BELGRADO (BEOGRAD)
 
Antonio Martinez Alcala


Prijatelju moj, vi ste srce Evrope, uzdrmane Evrope posle sistematskog bacanja u đubre svih inicijativa za izgradnju kontinenta, koji je u stanju da transformiše polaritet, sukobljavanje Istoka i Zapada. Mesto ravnoteže koje bi bilo srčani centar gde suprotnosti dišu i gde materija i duh, sastajući se daju impuls i snagu za stvaranje polazeći od svesti. Od benediktinskog "Ora et labora", prolazeći kroz impuls templara koji je izvukao van zidina manastira parolu sloboda, jednakost i bratstvo, do rušenja tih premisa, i ne zaboravite da je ovaj impuls bio promovisan od tajnih društava - zbog nečega je Frigijska kapa alhemičara bila revolucionarni simbol -. Rastavljen i maltretiran i od strane sila i veštačkih vlasti i zastupnika, njihove snage svetlosti, zbog monarhističkih apsolutizma, fašizma, nacional-socijalizma, trijumfa ekonomskog liberalizma, kapitalističkog materijalizma i nadolaska svih "izama", krećemo se od onda - zbog nedostatka sila za izgradnju tročlanih zajednica - u smrtnom propadanju i raspadanju u kom je sve moguće. Sve razlike muškarc - žena, kapitalista-radnik, bogati- siromašni. . . su tereti koji se akumuliraju u ovom zlostavljenom društvu. Štajnerova maksima, o Hristu, izražena je u rečima Učitelja: ".da svi budu jedno kao što smo ti i ja". Moramo da prevladamo diferencijaciju, da napustimo dvojstvo da bi stigli do trojstva, u trojstvo gde se razlike rastvaraju u ljubavi. . . jedinstvo rasa i ljudi. . .

Prijatelju, nemoj da te čudi što mesta koja su sklona tome, da procvetaju te namere, budu smrvljena. . . još više moramo pretvoriti patnju u predaju i nikad da ne ubijemo želju, već da je pretvorimo u ljubav, to je ono što Hrist donosi na Zemlju. . . to je ono što Biće Antropozofije očekuje od nas. Zbog toga moramo biti svesni, sticati svest, da bi iz nje postali glasnici novog. . . onoga što će doći. . .

Veliki zagrljaj, moraš da znaš da razumem i delim tvoj bol, onaj koji se rađa iz čuđenja nad neumerenosti . . . nad onim što nema objašnjenja. . . onoga što je samo osveta..

Tako govoriti o ljubavi, možda izgleda kao ideal.

Prijatelju, ti si to rekao "ideal", došao je momenat - makar mi antropozofi - da se pokrenemo zbog njega i da zaboravimo na idealizme, još neki drugi - izam u neizmernoj fauni koja čini mogućim svu zbrku koju nam ti prikazuješ. Ideal pretvoren u akciju, u moralnu vrednost, to je ono što treba da sledimo, ponajmanje makar da budemo svesni da je to naš jedini cilj i da smo zbog njega mi ovde i zbog koga trebamo da radimo. I istina je treba da to prihvatimo - , nije isto stići nego biti na putu, biti nego postojati, ali ponajmanje treba da postojimo - i sa svim našim slabostima - na njemu - PUTU - tražeći "biće". To je ono šta ja mislim i pokušavam da činim, druga stvar je da li ću to postići, ali "u pokušaju - fraza Don Kihota - jeste vrednost".

Još jedan veliki zagrljaj, bolni prijatelju.

Autor je antorpozof iz Španije
Valencia, 2018.

Back