Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

ČOVEKOVA DUŽNOST PREMA PRIRODI
 
Čarls Vebster Lidbiter

Ani Bezant
Čarls Vebster Lidbiter

 

Postoji i daleko više važna nesebična strana ovog pitanja - čovekova dužnost prema prirodi. Svaka religija poučava da čovek treba uvek da se stavi na stranu Božije volje u svetu, na stranu dobra protiv zla, evolucije protiv nazadovanja.

Čovek koji se nalazi na strani evolucije shvata grešnost uništavanja života; jer zna da, baš kao što je on tu u fizičkom telu u cilju učenja lekcija sa ovog plana, tako i životinja poseduje svoje telo iz istog razloga, da bi kroz njega mogla sakupiti iskustvo na svom nižem stupnju. On zna da je iza životinjskog Božanski život, da je sav život u svetu Božanski; životinje su stoga zaista naša braća, čak i ako mogu biti mlađa braća, i mi nemamo nikakva prava da im uzimamo živote radi zadovoljavanja našeg izopačenog ukusa - nemamo prava da im stvaramo neopisivu agoniju i patnju samo da bismo zadovoljili naše degradirane i odvratne požude.

Doveli smo stvari do takvog stanja našim nazovi "sportom" i našim sveopštim ubijanjem, tako da sva divlja stvorenja beže od nas. Da li to izgleda kao univerzalno bratstvo Božijih stvorenja? Da li je to vaša ideja o zlatnom dobu i sveopštoj dobroti što treba da dođu - da li je to stanje kada svaki živi stvor beži pred čovekom zbog njegovih ubilačkih instinkata?

Postoji jedan uticaj koji nam se vraća od svega ovoga - jedan efekat koji teško možete da uočite dok niste sposobni da vidite kako to izgleda kada se gleda sa strane višeg plana. Svako od tih stvorenja koje vi tako nemilosrdno ubijate ima svoje sopstvene misli i osećanja prema svemu tome; ima užas, bol i ozlojeđenost, i jedno snažno ali neiskazano osećanje gnusne nepravde svega toga. Cela atmosfera oko nas je puna toga.

Dvaput u poslednje vreme sam čuo od vidovitih ljudi da su osetili užasnu auru ili okruženje Čikaga čak mnogo milja daleko od njega. Gospođa Bezant mi je rekla istu stvar pre više godina u Engleskoj - da daleko pre nego što je stigla u vidokrug Čikaga osetila je taj užas i smrtonosni veo depresije koji se spustio na nju i zapitala se: "Gde smo to, i koji je razlog da tu bude to užasno osećanje u vazduhu?"

Osetiti ovako jasno efekat je van domašaja osobe koja nije razvijena; ali, mada svi stanovnici ne moraju biti direktno svesni toga i prepoznati to kao što je gospođa Bezant to učinila, oni mogu biti sigurni da trpe to nesvesno i da ta strašna vibracija užasa i straha i nepravde deluje na svakoga od njih, čak i ako oni to ne znaju.

Poglavlje iz knjige VEGETERIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE- VEGETERIJANSTVO I OKULTIZAM

Izdavač: Aleksandar Veličković - Pirot 2006.

Knjiga se sastoji iz dva dela. Prvi deo pod nazivom VEGETERIJANSTVO U SVETLU TEOZOFIJE, je predavanje Ani Bezant održanom na petnaestom vegetarijanskom kongresu, u kojem se otkriva pravi smisao vegetarijanstva, imajući u vidu duhovni razvoj čoveka, čovečanstva, živog sveta na planeti i same naše planete.

U drugom delu pod nazivom VEGETERIJANSTVO I OKULTIZAM, autor Čarls Vebster Lidbiter, objašnjava uticaj ubijanja životinja na stanje astro-mentalne atmosfere na zemlji i posledice koje to donosi.
Back

Web stranica izdavača :

http://jogaiduhovnost.weebly.com/#/