Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

DUHOVNO PROČIŠĆENJE - KATARZA
 
Vanja Urukalo

Uprkos našim željama da konstantno boravimo u pozitivnim stanjima okupani svetlošću, glatkoćom i umaženošću doživljaja koji marširaju u skladu sa našim najispravnijim stremljenjima i željama,ponekad nam trenutno stanje saopštava neku drugu činjenicu, plasirajući napetost diljem našeg zbunjenog bića.

U mnogim novim spiritualnim teorijama se zanemaruje uticaj podsvesti (uži i, za ovu priču, važniji impuls nesvesnog) koja je, uglavnom, i pravi vladar naših postupaka i reakcija.

Ne želeći da se suočimo sa tamnom stranom, integrišemo je, a potom i transcendiramo, rizikujemo da dođe do pojave najvećeg neprijatelja zapadne civilizacije, označenog antagoniste ovomomentnog funkcionisanja čovekove psihe, perfidne kraljice afekata i uzroka većine medjuljudskih nesporazuma,tajnovitog lutkara očiglednih neuroza i evidentnih nezrelosti: potiskivanja.

Pa tako, danas i imamo mnoštvo duhovnjaka, pogotovo na internetu koji isuviše paušalno i površno, zadojeni isključivošću i bukvalizmom donose zaključke i generalna pravila za sve, kako bi po njima duhovnost i put kojim prosvetljeni koračaju trebalo da izgledaju,determinišući jednostrane amine isceđene iz trulog tkiva osude.

Negativnost i mračna strana se konstantno potiskuju i fašističkom netolerantnošću odbacuju , no u nesvesnom magnovenju upravo ne shvatajući da se one tako hipertrofiraju i veoma ilustruju u svakodnevnim postupcima - praveći gotovo komičnu farsu i razliku izmedju teorije koja se propoveda i prakse činjenja. Najveći dokazi koji idu u prilog realnijeg prihvatanja i osvešćivanja čovekove nesavršene prirode i uma,tog nabujalog uzgajališta kontradiktornih impulsa (intuitivci i osetljivci to znaju) su metafizički uplivi u naš sistem.

Dakle,to bi bili dodiri sa spiritualnim energijama, da li putem tekstova, susreta sa nekim izuzetno razvijenim duhovnim ljudima, isceliteljima, dugotrajnim meditacijama ili sličnim spiritualnim praksama,bavljenje umetnošću večanom sa perenijalnom filozofijom uz introspektivna poniranja u dubine vlastite psihe. Ovaj vid isceljenja je potpuno suprotan, recimo, uzimanju lekova u zvaničnoj medicini čija svrha je da te samo eutanaziraju, a da ti pritom ne pruže bilo kakvu korisnu lekciju.

Za razliku od toga, čišćenja i isceljenja putem duhovnih snaga, koja uključuju razvijenu, numinoznu komponentu su procesi dubokog i teškog suočavanja sa talozima lične istorije, kompleksima, intenzivnim emocijama, pa ponekad i zlim porivima (satanističkim - kako bi ih religiozni ljudi nazvali).

Satana - metafora za podsvest, naravno, i poznati buntovni lik koji traži osvetu, plutajući po prostranstvima kolektivno nesvesnog, na tim astralnim planovima izgleda sličnog kao sto je prikazan na starim ilustracijama, filmovima ili literaturi,arhetip zaključan u htonskom podrumu čija teška vrata su okovana lokotom krivice i anksioznosti.

U tom vlažnom i opskurnom prostoru gde zlodusi i demoni orgijaju nad nežnom animom, ljudsko biće nejasno oseća produžetke svoje daleke i neobične prirode,intenzivira plutonovsku opasnost navirućeg vulkana koji vodi do sloma i uništenja,ali i do potencijalne transformacije.

Najduhovniji,najskromniji ,nagrađeni oreolom zahvalnosti,bivaju oni sto gostovaše u paklu - oni što feniksovski poboljšani grle novostvorene težnje ka neiskvarenosti i nevinosti kosmičke svesti koju samo uplašen i teskoban čovek može da priželjkuje,kao čistu protivtežu svojih zastrašujućih ,bolnih agonija.

Ovaj glavopričajući-dušogovoreći dokumentarac je svedočanstvo nekih od nas,ljudskih bića, ponekad komično-nezrelih,a ponekad veličanstvenih,potencijalno božanskih stvorenja, samlevenih u kovitlacima katarze gde se mešaju strasti ,strahovi,kompleksi u velikom koktelu ambivalencije,valjda trenutno i najrealnije slike onih koji žele da se unaprede i uzdignu,transcendiraju svoja mnogobrojna nesavršenstva i mane u jedan ejdetski impuls čiste vrline i dobroćudnosti ; oprane i čiste duše - praslike sopstva.

Ovaj film je jedna verbalna,psihobijentalna šetnja kroz dveri pročišćenja, gde učesnici svojih nastupom i maskama personifikuju faze koje se pojavljuju u procesu katarze,a gusta tamna suza simbolizuje otpuštanje mračnih i gustih energija,uz neskrivenu želju svih nas da poprimimo čistije,eteričnije i lakše oblike od onih u kojima se trenutno nalazimo.

 

 

Back http://youtu.be/9k6aFPaNE2M