Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

FIL KOLINS I ALAMO
 
priredio Aurelius


Kako mejnstrim mediji, kao što je Daily Mail, umeju da zapaze rok zvezde imaju razne hobije, Alis Kuper voli golf, Čarli Vots automobile old tajmere, Bil Vajmen provodi sate sa svojim detektorom za metal, ipak Fil Kolins bubnjar grupe Genesis i solo zvezda je nabizarniji, jer njegova opsesija je bitka za teksašku tvđavu Alamo. Rođen u Hounslow-u, zapadnom delu Londona, Kolins je od dečijeg doba obožavao Fess Parker-a, glumca koji je u Diznijevom programu igrao kralja divlje granice, Dejvija Kroketa. Od kada je prvi put video ovaj program nikada nije prestao da ga gleda. Od roditelja je tražio da mu kupe kapu od rakunovog krzna kakvu je nosio Kroket.

Davy Crockett

Učenica Stage School koledža Barbara Speake čiji suvlasnik bila Kolinsova majka prvi nastup imala je sa čuvenom pesmom The Ballad Of Davy Crockett, što mu je ostalo u sećanju. U to vreme Kolins je bio obuzet drugim hobijima, počeo je da svira bubnjeve u petoj godini i pojavio se u mnogim TV emisijama. Zatim je usledila karijera sa grupom Genesis i komercijalno još uspešnija solo karijera, tri neuspela braka sa buljukom dece.

Bitka za tvrđavu Alamo odigrala se od 23. februara do 6. marta 1836. Armija koju je predvodio meksički predsednik, general Antonio López de Santa Anna prema različitim izvorima brojala je između 1500 i 5000 vojnika, dok je Alamo branilo između 185 i 250 teksašana kojima su komandovali pukovnik William B. Travis i James Bowie, kojima se pridružio legendarni traper i kongresmen iz Tenesija Davy Crockett sa malom grupom dobrovoljaca. Santa Ana je besčasno primenio kodeks o egzekuciji pirata bez suđenja na rat za Teksas i obavestio američkog predsednika Andrew Jackson-a, inače poznatog po pobedi nad britanskim trupama kod New Orleans-a, da neće imati zarobljenike. Teksaški branioci znali su šta ih čeka, ali su nepokolebljivo branili svoje Termopile. Moglo bi se konstatovati da su položili jedan od važnih karmičkih tekstova, kao mnogi drugi u raznim bitkama koje su bile kulise za proveru hrabrosti i časnosti. Iako su skoro svi izginuli njihova hrabrost inspiriše brojne generacije ljudi na američkom kontinetu. Naravno, jedna bitka nije značila konačni poraz, jer je još jedan legandarni vojni komandant, general Sam Houston, porazio Santa Anu u poslednjoj bitci za nezavisnost Teksasa kod San Jacinto-a, kada je zarobljenik Santa Ana potpisao da priznaje nezavisnost Teksasa.

William Barett Travis

Dva filma posvećena ovom fascinatnom događaju spadaju u remek dela filmske umetnosti. Prvi, "Alamo" iz 1960-te, režirao je John Wayne, koji je bio u ulozi Kroketa posebno je inspirisao Kolinsa. Drugi, koji se ne može smatrati rimejkom prvog, iz 2004.-te, u režiji John Lee Hancock-a veoma ubedljivo i realno opisuje događaje i ličnosti koji su bili u glavnim ulogama. Zanimljiv podatak je da je ulogu Santa Ane dobio Jordi Molla, glumac bizarnog izleda, poznat po ulogama negativaca.

Jim Bowie

Kolins je nedavno kupio radnju "Jim Guiman's History Shop" u blizini tvrđave Alamo, koja postoji 76 godina, tako da sada može da se još više posveti sakupljanju relikvija i artefakata.

Potrošio je hiljade funti na suvenire, što se može smatrati mnogo jeftinijim hobijem od razvoda koji su ga, kao pripadnika muzičke elite, koštali milione koje je zaradio plasmanom tiraža koji prelazi sto miliona nosača zvuka.

Provodi nedelje u Teksasu i njegovi prijatelji pretpostavljaju da namerava da kupi kuću. Piše lokalnom društvu istoričara, razmišlja o tome da napiše knjigu, a imaće dobrotvorni nastup u restoranu u San Antoniju, čime će odstupiti od statusa polu-penzionera u koji je dospeo iz zdravstvenih razloga.

Iako cela priča nije bila šire poznata Gary Foreman, još jedan od Alamo entuzijasta objasnio je radoznalim medijima da je njegeova žena Carolyn "prepoznala" Kolinsa kao nekadašnjeg teksaškog kurira John W Smith-a, zvanog "El Colorado"-crvenokosi.

Kolins, koji je po sopstvenom priznanju imao suisajdalne sklonosti, često bio usamljen i depresivan, preko prošlog života teksaškog heroja, spoznao je svrhu svog postojanja.

Njegova reakcija je bila je takva da je osetio da mu je sada potpuno objašnjiv osećaj da se u blizini tvrđave oseća kao kod kuće.

Poslednjih 15 godina njegov glavni hobi bilo je je praćenje svega što ima veze sa bitkom za Alamo. Kolekcija zauzima tavan njegove kuće u Švajcarskoj, gde je nastavio da živi da bi bio u blizini dece mlađeg uzrasta. Poseduje oružje, dokumente, pisma sa bojišta, postere iz Džon Vejnovog filma "Alamo", štitove, uniforme...kao i priznanicu za 32 goveda, potpisao komandat Alama William B. Travis koja su korišćena za ishranu branilaca

Posećuje San Antonio svakog marta na godišnjicu bitke kada se kod Alama okuplja još dosta entuzijasta. Tu je upoznao Foreman-a i njegovu ženu, Carolyn Raine, indijanku iz plemena Seneka, producenta dokumentarnih filmova, autorku knjige tradicionalnih recepata sa medijumskim sposobnostima, koja poseduje umeće da vidi događaje iz prošlih života, kako je objasnio u jednom intervju. Naravno, prepoznala ga je kao rok zvezdu, ali i zaključila da je bio John W Smith, kurir koji je napustio tvrđavu pre pada, da bi kasnije postao gradonačelnik San Antonija. Objasnila je da se izgled menja kroz inkarnacije, Kolins sada nema crvenu kosu, a svoju ulogu doživljava kao značajnu potrebu da se strastveni kolekcionarima suvenira iz bitke objasni da njihova strast i vezanost za Alamo nije vid poremećaja. Raine objašnjava da je Kolins posle njene priče shvatio da je prva relikvija iz Alama koju je nabavio bio račun za sedlo koje je John W. Smith bio prinuđen da proda. Njegovo početno zaprepašćenje preraslo je u ubeđenje da je priča koju je čuo nesumnjivo tačna

Iz Kolinsovog primera uočavamo zakonitost intuitivnog prepoznavanja deponovanih karmičkih memorija koje se ispoljavaju kao osećaj bliskosti i privrženosti prema određenim objektima, ličnostima i istorijskim događajima.

Kolins, koji realno u današnjem muzičkom stvaralaštvu predstavlja umetnika malog značaja i postignuća, bez obzira na, verovatno karmički uslovljenu opciju uspešne inkarnacije, odnosno života u izobilju, i u vreme ove čuvene bitke imao je sporednu ulogu. Izvesno je da se ne mogu uočiti osobine koja ga čini dovoljno sličnim fascinatnim herojima koji su branili Alamo, ali, po svemu sudeći, bio jejedan od učesnika koji su dali izvestan doprinos u skladu sa svojim mogućnostima,

Dok uživa u slavi bivše rok zvezde, karmičke memorije ga sve više usmeravaju ka južnom Teksasu. Kada se vraća na mesta na kojima je nekada davno bio, ipak nije britanski muzičar nego crvenokosi kurir, ponosni sin Teksasa koji jaše sam .

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Alamo_defenders

Back