Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

O Ikkyu, haiku pesniku
 
Osho

Ikkyu zapisa:

 

SKORO SAM UZGUBIO PAMET
IZMEĐU UČENJA I MNOŠTVA VJEŽBI,
ALI NAJVRIJEDNIJE ŽIVOTNE STVARI SU ZAISTA
RIBARSKE PJESME.
DUŽ RIJEKE HSIAO,
NA SUNCU I KIŠI,
OBLAKU I MJESCU,
SAVRŠENSTVO VAN RIJEČI,
PJEVANJE IZ NOĆI U NOĆ.

Ikkyu je jedan od najviše voljenih haiku pjesnika, a vi možete osjetiti zašto je toliko voljen. On nije sanjar, on je veoma svetovan čovjek. SKORO SAM UZGUBIO PAMET IZMEĐU UČENJA I MNOŠTVA VJEŽBI, ALI NAJVRIJEDNIJE ŽIVOTNE STVARI SU ZAISTA RIBARSKE PJESME.

Kada je čuo pjesme ribara pored rijeke Hsiao. On je rekao da su ribarske pjesme duž rijeke Hsiao nešto najvrijednije - vrijednije su i od svetih knjiga jer su ribarske pjesme veoma spontane i autentične.

NA SUNCU I KIŠI, OBLAKU I MJESCU, SAVRŠENSTVO VAN RIJEČI, PJEVANJE IZ NOĆI U NOĆ.

Haiku se trebaju zamisliti. Samo zamislite veliku rijeku Hsiao, mirnu noć i pjevanje ribara iz noći u noć. i nakon svake pjesme se tišina produbljuje.

Ta poezija nije poezija u uobičajenom smislu, ona je slikovita, opisna. Ona ima boju, ima oblik, ona je skoro opipljiva. Vi možete čuti pjesmu ribara, možete čuti talase rijeke Hsiao. Iz noći u noć. i mjesec, i oblaci, i kiša, izlazak i zalazak sunca. sve je to više slikarstvo nego poezija.

U tome je razlika između obične poezije i haiku. Uobičajena poezija je kompozicija riječi. Haiku je veoma čudan fenomen: to je slikanje riječima - ne bojama već riječima. To je veoma živa stvar. OSHO

Copyright C Osho International Foundation

Back Više informacija: www.osho-yu.me