Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

INTERVJU SA ROBERTOM PLACE-OM, TAROT ILUSTRATOROM I ISTORIČAREM
 
razgovarala Alline De Winter
preveo i priredio Aurelius


Živela sam u Londonu kada sam kupila Alhemičarski Tarot Roberta Place-a. Bila sam zainteresovana za alhemiju od kako sam kasnih sedamdesetih otkrila radove Karla G.Junga o alhemičarskoj umetnosti i od tada sam svesna sila koje utiču na moj život. Tako da sam bila vrlo uzbuđena kada sam otkrila taj špil Tarota i još više idejom o kombinovanju tarota i alhemije. Špil je bio izuzetno lep i poetičan. Robertov stil je kristalno čist i rafiniran, a njegov izbor simbola inspirativan. Ali on me nije nadahnuo samo jedanput, osmislio je još četiri špila, a još dva su u pripremi. Posle Alhemičarskog Tarota usledio je Anđeoski tarot, Tarot i sveci, Budin tarot i Vampirski tarot. Njegov istorijat tarota: Tarot:Istorija, simbolizam i divinijacija opisan je kao jedna od najznačajnijih knjiga ikada napisanih o tarotu. Radovi u pripremi su Obeleženii tarot sedmostruke misterije (izgleda divno) i Faksimil italijanskog renesansnog tarota od drvoreza.

Istražujući otkrila sam da je Robert međunarodno poznati juvelir. Ukoliko su njegovi dragulji iole slični njegovim tarot kartam, sigurno su izuzetni. On je zaista prijatan čovek i uživali smo radeći ovaj intervju tokom nekoliko nedelja.

Intervju

Aline: Kupila sam tvoj Alhemičarski tarot kratko po objavljivanju. Volim alhemiju, ali sam posebno bila privučena čitotom slika i zanimljivim kombinovanjem alhemije i tarota Ne doživljavam te kao vampirskog fana. Da li postoji alhemija vampirizma? Da li vampiri imaju mesto u alhemičarskom univerzumu? Ako je tako, gde se ono nalazi?

Robert: Prvi tarot koji sam dizajnirao bio je Alhemičarski Tarot. Najviše volim to što je inspirisan alhemičarskim velikim delom, kreacijom kamena mudrosti, a tarot aduti imaju povezane priče. U stvari igleda da alhemija crpi inspiraciju iz originalnog tarota. Tako da sam dovršio alhemičarski špil. Želeo sam da nađem drugu priču koja je na isti način u vezi sa arkanama. Moja naredna inspiracija bila je izrada vampirskog tarota jer sam uvideo tu povezanost, ali izdavači nisu bili spremni za to, u to vreme.

Dok sam radio na Alhemičarskom tarotu udružio sam se sa Rosemary Ellen Guiley u radu na knjizi o špilu. U to vreme ona je radila na nekoliko knjiga o vampirima i uradio sam neke ilustracije za nju. Uvek sam bio zaljubljen u priče o vampirima i počeo sam da uviđam da je literarni vampir povezan sa alhemijom. U stvari u romanu o Drakuli pokazuje se da je alhemija jedno od umeća koje bi trebalo da poseduje.

Kamen mudrosti je opisan kao kamen ali ne baš kamen, nekada je tečan, ili nematerjalan. Ali uvek je opisano da je crvene boje. Kamen je mistična supstanca koja popravlja svaku supstancu s kojom dođe u kontakt. Može da pretvori olovo u zlato , da izleči svaku bolest, da preobrazi običnog čoveka u mudraca, da neograničeno produži život. To se po svemu sudeći desilo alhemičaru iz 14.-tog veka Nicolas Flamel-u. Prema navodima on je stvorio kamen u ranom četrnaestom veku i njegova žena i on su još živi. Tako da se može uočiti kako je to povezano sa vampirima i jedni i drugi tragaju za crvenom tečnošću koja neograničeno produžava život.

Aline: Mislila sam da bi vampiri mogli da budu takođe povezani sa tamom-senkom (nigredo)1) . Ti to razmatraš u tvojoj knjizi. Čitam knjigu oVampirskom tarotu. Zaista je dobra.

Robert: Ta staro- vekovna preokupacija besmrtnošću je izgleda na vrhuncu ovih dana. To je interesantna tema sama po sebi, kao i kako se mit o vampiru tu uklapa.

Aline: Imam pitanje iz umetničkog ugla. Radoznala sam u vezi tvog umetničkog kursa. Primećujem uticaje srednjevekovnih predmeta od drveta u tvom radu. Zanima me tvoja inspiracija. Da li je alhemičarska umetnost imala u početnoj fazi uticaj na tvoje stvaralaštvo i izbor tema?

Šta te je povezalo sa alhemičarskskom umetnošću ili umećem izučavanja alhemije?

Kako je tarot ušao u tvoj život?

Imam ih još, ali sačuvaću ih. Komično je što smo prezauzeti, ali naćićemo način da ovo odradimo.

Robert:Oduvek sam bio umetnik, od kako sam prvi put zgrabio kreon. Kao dete, tražio sam inspiraciju gde god sam mlogao da je nađem. Moji prvi uzori u crtanju bili su iz stripova, ali dok sam u školi radio na projektima postao sam fasciniran slikama iz enciklopedija i počo sam da razvijam stil crtanja poput enciklopedijskih ilustacija mastilom. Bio sam školovani umetnik i proveo sam puno vremena u gimnaziji radeći velike istorijske scene koje su bile postavljene u biltenima.

U petom razredu izučavali smo drevne bogove i moje interesovanje se značajno povećalo. Sastavio sam svesku sa crtežima svih bogova i boginja koje smo proučavali. Crtao sam ih prema slikama starih grčkih statua i predavači i drugi starji su bili zapanjeni koliko sam realistično umeo da ih nacrtam. Tako da su bogovi bili ti koji su me umetnički usmerili . Mislim da sam u prošlom životu živeo u staroj Grčkoj, možda u više života.

U gimnaziji šesdesetih otkrio sam okultno. Proveo sam puno vremena u biblioteci tragajući za knjigama o okultnim temama i počeo sam da posećujem knjižaru sa okultnom literaturom u Hackensack-u., New Jersey, i još jednu u Greenwich village-u. Još imam knjige iz tih radnji. Ona iz Village-a je nudila opojne mirise i još uvek mogu da osetim te mirise kad otvorime te knjige. Jedna od mojih omiljenih knjiga iz tog vremena bila je The Picture Museum of Sorcery, Magic, and Alchemy od Emile Grillot de Givry. Bila je puna magičnih i okultnih slika iz starih drvoreza i gravoreza i ispostavilo se da je to bila knjiga koja mi je pružila dalju inspiraciju. Moja tadašnja devojka bavila se tarotom. Koristila je Waite-Smith-ov2) špil, kakav se mogao nabaviti šesdesetih. Ali u Likovnom muzeju sam video slike antičkog tarota iz perioda četrnaestog do sedamnaestog veka i počeo sam da kreiram moj špil baziran na marsejskom tarotu. Završio sam samo četiri karte i, shvativši koliko je to obiman posao, izgubio interesovanje.

Nisam imao veze sa tarotom dugo godina posle toga, ali 1982-ge sam sanjao san koji je sve promenio. U snu primam telefonski poziv iz imaginarne advokatske firme iz Engleske i zvuk telefona u tom snu bio je tako intenzivno čist da čini taj san nezaboravnim. Čak i sada mogu da vizuelizujem taj san. Kad telefon zazvoni sećam se da sam se pitao kako neko može da te zove u snu?. Nisam znao da se to može dogoditi. Kada sam odgovorio potvrdio sam da sam Robert Place i nastavio razgovor sa ženom iz te firme. Ta druga žena mi je rekla da imam nasleđe od jednog pretka iz Engleske i da ono ima veliku moć. Rekla je da se ono predstavlja "ključ", da će stići poštom iz Engleske i da ću ga prepoznati kad ga vidim. Kada sam se probudio san je bio toliko upečatljiv da sam očekivao pošiljku kraj kreveta. Nije je bilo ali, posle par dana, moj prijatelj Scott je došao kod mene i pokazao mi novi Waite-Smith-ov špil. Moja glava se svojevoljno okrenula, a moje oči su se usmerile na špil u njegovim rukama.Odmah sam prepoznao moje nasledstvo. Posle nekoliko dana Ed mi je poklonio svoj marsejski špil. Kazao je da je imao osećaj da mi je neophodan. Posle toga otišao sam u New York City i kupio Waite-Smith-ov špil. Tim špilovima počeo sam da proučavam tarot i zapadni msiticizam.

Aline: Toj je sjajna priča! Reklo bi se da je fortuna imala planove za tebe-ili da su te Bogovi ponovo pozvali.

Robert: Tako sam opsesivno počeo da izučavam tarot. Uskoro sam uvideo da mnoge knjige o Tarotu nemaju istorijskog smisla i da okultne reference slika takođe nisu od pomoći. Umesto toga posmatrao sam slike same po sebi i dopustio im da mi govore. Slike su me usmerile ka alhemiji, gnosticizmu, hermetizmu, misticizmu i magici, kojima sam se bavio tokom mnogih godina.

Hajde da se sada prebacimo u 1987-mu U to vreme moje proučavanje misticizma i okultnog postalo je još opsesivnije. Iako sam živeo od juvelirskog posla, sve više vremena sam provodio čitajući, a sve manje na poslu. Jednog avgustovskog dana kod starog prijatelja, Likovnog muzeja, i doživeo fascinaciju gravurom iz sedamnaestog veka koja je predstavljala kamen mudrosti na apstraktan način. Dizajn je predstavljao srce u centru krsta sa slikama četiri elementa u svakom uglu, kolaž koji se naziva kvinkenks. Posmatrajući tu sliku zaključio sam da je srce u centru povezano sa aktom koji igra u centru tarot karte svet i da su simboli i elementi u uglovima takođe povezani sa simbolima i elementima u uglovima ove karte. Slike su imale ogromnu snagu i ja sam samo otključao sile jedne od njih. To je bilo poput ključa koji otvara vrata u dubini mojih misli i kroz ta vrata su nagrnule slike. U sekundi video sam da su svi aduti Tarota povezani sa alhemičarskim prikazima i da, kada je ta povezanost potpuna, izvesno je da aduti tarota opisuju istu priču kao veliko alhemičarsko delo, Magnum Opus. Tarot se može čitati kao priča o stvaranju kamena mudrosti, magične transfromativne supstance koja može produžiti život.

Aline: Kako fenomenalno!

Robert: Počeo sam da radim na Alhemičarskom tarotu da bih ilustrovao to otkovenje i počeo sam da pišem knjigu (iako do tada sebe nisam smatrao piscem) da bih objasnio moju viziju. Trebalo mi je sedam godina da bi Thorsons objavio špil u Engleskoj 1995-te. Rosemary Ellen Guiley mi se pridružila u radu na knjizi. Kada se radi o slikama, pored Likovnog muzeja oslonio sam se na Jungovu Psihologiju i Alhemiju i na Zlatnu igru, koje su pune alhemičarskih gravura iz sedamnaestog veka. Održavajući viziju špila svesno sam postavio reference sa tim gravurama. Moj stil slikanja je više sličan drvorezu negu gravuri. Glavni uticaj na moj likovni rad imao je Albrecht Durer-ov drvorez Alhemičarski tarot. Imao sam Dover-ovo izdanje knjige njegovih drvoreza i kada sam se pitao kako da iscrtam ili osenčim linije pogledao bih knjigu i video kako je Durer to uradio.

Aline: Da, vidim uticaj Durer-a u tvom radu. Ali takođe uticaj alhemičarske umetnosti, koja je najčešće u formi drvoreza.

Aline: Još jedno pitanje. Dizajnirao si pet tarot špilova. To je sjajno!

Eto, ja sam oslikala tarot špil koji nikada nije objavljen. Trebalo mi je četiri i po godine za to i mnoge čudne stvari su se desile. Počela sam da se pitam da li koncetracija energije karata utiče na moj život. Nisam ih slikala po redu, ali imala sam vizije da one traže da ih slikam po tom redosledu.

Da li misliš da je rad na tarotu prouzrokovao događaje u tvom životu?

Ako jeste, možeš li da to podeliš priču o tome?

Robert: Komično je da me pitaš o efektima dizajniranja karata, a to je jedan od razloga zbog sam na početku, na koledžu, prestao da radim na kartama. Primetio sam da se karta koju izradim manifestuje u mom životu. Poslednja koju sam uradio bila je kula i posle toga sam raskinuo sa devojkom. Tako da sam prestao. Kada sam počeo rad na Alhemičarskom tarotu stvari su bile drugačije pre svega nisam više koristio karte u svrhu predskazivanja budućnosti. Počeo sam da doživljavam tarot kao sredstvo za konverzaciju sa višim ja i primanje saveta. Svaka karta poseduje mudrost koju saopštava i i to je ono što se manifestuje nakon izrade i tu nije bilo problema. Ono što je počelo da se dešava je da sam uključivao detalje u sliku vođen intuicijom i ne znajući zašto to radim. To je bilo dok nisam počeo da koristim te karte i počeo da razumem neke od tih detalja i uspevao da ih protumačim.

Na primer kada sam izradio pravdu premestio sam žensku figuru na kamenu u centar slike i postavio dva stuba iza nje, sa obe strane. Njene ruke dosežu do obe strane dok drži mač u levoj ruci i terazije u desnoj tako da je svako oruđe u liniji sa stubovima u pozadini. Kada sam to uradio smatrao sam da je to čudan način da se ukomponuuje ova slika. To nije nešto što bih uobičajeno uradio, jer sam se brinuo da ne deluje neokretno. Kako god, izgledalo je delotvorno i izašao sam sa tim. Zatim sam spontano dodao plamen i liniju dima koji izlazi iz njene krune, kao da je poput peći i postavio sam oko u centar plamena. Dok nisam kasnije pogledao sliku nisam shavtio da je ono što sam uradio povezano sa kabalističkim drvetom života i njegova tri stuba. Stub sa leve strane je povezan sa stubom oštrine, mač na desnoj strani sa stubom milosrđa, a telo pravde koje čini centralni stub sa stubom dima koji se uzdiže prema štićeniku božanskim prisustvom. Terazije su na strani stuba oštrine, što ima smisla jer je potrebno biti oštar, odnosno bez emocija da bi se odredio pravi balans, bez predrasuda. Takođe, mač je simbol akcije, odnosno kažnjavanja i potrebno je da bude ublažen saosećajem i oprostom.

Arline: Arhetipovi su izuzetno moćni. Prodiru u tvoju podsvest dok radiš na simbolima i kada ih preneseš na papir "manifestuju se" na neki način. Zanimljivo je da su postale pogodnije za rukovanje kada si prestao da ih koristiš za divinaciju, tvoj pristup je onemogućio aktiviranje tamne strane.

Da li bi želeo da dodaš još nešto? Da li radiš na novim projektima o kojima bi želeo da nas obavestiš?

Robert: Sada radim na knjizi o izložbi koju sam uredio u Muzeju čarolija i narodne umetnosti u LA-u. Izložba je imala ogroman uspeh. Imao sam dva teksta u LA Times-u i rekordnu posetu. Knjiga će predstavljati katalog sa primerima značajnih tarot špilova od italijanskih iz petnaestog veka, do špilova savremenih umetnika. Imaće dodatne ilustracije radi poređenja dizajna i simbola tarota i drugih vidova renesansne i okultne umetnosti, sve do egipatske. Uključuje sve adute iz mog Obeleženog tarota sedmostruke misterije koji sam i kompletirao radi izložbe i sve adute iz mog Alhemičarskog tarota sa odgovarajućim primerima alhemičarske umetnosti.

Svako ko je zainteresovan za moj rad može da pogleda moj web sajt, poveže se sa mnom na Facebook-u, ili da se prijavi da prima vesti preko elektronske pošte.

 

1) "Right at the beginning you meet the dragon, the chthonic spirit, the devil or, as the alchemists called it, the blackness, the nigredo, and this encounter produces suffering..." ~ Carl Jung Back

2) Špil koji su izgradili Waite, Arthur Edward, član Zlatne zore, Rozenkrojcer i mason i ilustrator Colman Smith, Pamela. Prvi put je objavljen 1909-te.Back

Back

Sajt Robert M. Place-a:
www. thealchemicalegg.com

Sajt autora intervjua:
www.winterspells.com/

Napomena: Robert M. Place poseduje austorsko.pravna ovlašćenja na svim ilustracijama koje su ovde postavljene uz njegovu saglasnost koja je neophodna za svaki vid korišćenja