Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

INTERVJU SA AELIN LAER, LIKOVNOM UMETNICOM I DRUIDSKOM SVEŠTENICOM
 
priredio Aurelius


Aelin Laer je sveštenica iz Zagreba, rođena u Splitu, koja je u ranoj mladosti stupila na stazu misterija, čiji eterični svet prikazuje u svojim kreativnim radovima. U ekskluzivnom razgovoru sa urednikom Duhovnog razvoja objašnjava kako je sve počelo i kako se odvijalo
....

Kada ste prvi put osetili zov onostranih sfera i kako ste reagovali?

 • Jos od malena sam odgojena u obitelji koja s majcine strane ima duboke korijene u paganizmu,i s time sam , od prvog dana svog postojanja na ovoj dimenziji, "izgrađena" i ucena prepoznati, vidjeti, aktivno djelovati i komunicirati s razlicitim energetskim formama koje su sveprisutne i neophodne u nasem postojanju.Jos kao dijete sam osjecala da sam dio svega toga, i da je put na kojem jesam za mene ispravan,u srzi sam ga zavoljela i odlucila rasti i uciti koliko god mogu,kroz vrijeme koje imam ovdje.

Šta vas je navelo da se opredelite za vizuelni vid kreativnog izražavanja, odnosno slikarstvo?

 • Odgovor je dosta slican kao i na predhodno pitanje..od kada znam za sebe slikam i crtam. Oduvijek sam imala potrebu prenositi ono sto vidim i osjecam na platno i papir - ispunjavalo me ushicenje i nadahnutost, awen. slikarstvo je, za mene, najbolji i savrseni nacin prenosenja vizija, slika, ucenja, inspiracije..na ovaj nacin mogu stvarati one predivne bljeskove trenutaka,energija i mjesta koja nam se ukazu u meditacijama, snovima, astralnim projekcijama, prenijeti ih u materijalan svijet vidljiv najobicnijem fizickom oku i uciniti ih vjecnima za one koji ih nemaju mogucnost vidjeti i osjetiti..ali ujedno i za samu sebe, jer i slike su portali koji povezuju nasu stvarnost s paralelnim svjetovima.

Koliko je keltski folklor, druidski misticizam i estetika "Gospodara prstenova" involvirana u vašim kreacijama?

 • Keltski folklor , druidski misticizam i ucenje su sama srz svega onog sto stvaram,i sto brend "Aelin Laer" u sustini jest. Umjetnost i Druidizam su u mome zivotu i poslu jednake vaznosti i neodvojive povezanosti.Sa sigurnoscu mogu reci da jedno bez drugog ne bi postojalo.Tolkienova djela sam s ljubavlju procitala sva, i u njegovim opisima vilenjackih naroda naisla sam na mnogo slicnosti sa nasim Keltskim bogovima, Tuatha De Danann,vilenjackog jezika sa starim gaelskim,i upravo iz tog razloga sam jednim dijelom unijela i Tolkienove vizije vilenjaka u svoje kreacije.

Night elf

Koje su forme i materijali u kojima vaš imaginarni svet poprima svoje oblike?

 • Najvise vremena provodim slikajuci,sto mi je i struka.Akrilik je tehnika koja mi je osbno najdraza,ali radim i sa uljem , akvarelom i grafitom.Polimer i glina su tehnike s kojima sam pocela raditi pri kraju srednje skole i na taj nacin nekima od svojih likova dala trodimenzionalnost.Nakon sto sam zavrsila skolu kristaloterapije i rada s kamenjem, odlucila sam i kamenje ukljuciti u rad,pa sam ga pocela oblikovati i umetati u neka svoja djela,slike,figure,kombinirane tehnike.. pred dvije sam napokon godine pocela raditi sa srebrom i prosle godine sam zavrsila skolu tradicionalnog srebrnarstva kod poznatog umjetnika Lazera Lumezia, u Atelieru "Lumezi" u Zagrebu.

Koji umetnici koji stvaraju "Fantasy art" su vam bliski, neki su možda imali uticaj na vaš rad?

 • Alan Lee, Luis Royo i Brian Froud su umjetnici ciji likovni izricaj iznimno cijenim,mada sam jos u umjetnickoj skoli,prije nego sam saznala za njih,najvise uzora pronalazila (i jos uvijek pronalazim) u Prerafaelitima.

Druidska inicijacija je, kako se čini, imala presudni uticaj na vas, kako ste došli do učitelja, da li je to primer za poznati zakon da "kada je učenik spreman, učitelj se pojavljuje"?

 • Postoji izreka : "u svakom zlu neko dobro".kroz slozenu zdravstvenu situaciju u kojoj sam se, davno ,nasla u Zagrebu sam zapravo dosla u kontakt sa vecinom svojih ucitelja.Ucitelja s podrucja Druidizma,Williama Trakheya upoznala sam u Zagrebu u bolnici,i da, on je zapravo nasao mene,dok je humanitarno radio sa djecom na odjelima.Zahvaljujuci mojim crtezima irskih pixia,koje sam tada crtala,nasli smo mnogo zajednickih tema,kroz koje smo, s vremenom,dosli na razgovor o Drudizmu.Posto sam vec bila poprilicno upucena u cijelu teoriju zahvaljujuci obiteljskim korijenima i samom odgoju,William mi je poceo donositi kompleksnije knjige sa podrucja Druidizma,i na poslijetku me ,uz odobrenje reda,uzeo za ucenicu.Nakon visegodisnjeg ucenja,ispita i prakse danas sam aktivni clan dva reda, Irskog "DOOT" i "Reformed Druids of Gaia", Kalifornijskog, a sve zahvaljujuci nevolji i situaciji u kojoj sam se nasla pred mnogo godina.I mislim da je to tocno - ako znamo prepoznati znakove, "svemir uvijek odgovara", i kada je ucenik spreman,uvijek se pojavljuje ucitelj.

Beltane night

Opišite nam vaše iskustvo u procesu sticanja okultnog ranga "Exalibur",i "Karuna" mastera?

 • Za usavrsavanje Excalibur,Karuna i Reiki tehnika sam zahvalna svom drugom,jako dragom ucitelju,Ivici Šafranku.situacija je bila ista,samo za vrijeme mog boravka u Splitu.Ivica mi je neopisivo pomogao u nebrojenim situacijama u kojima medicina nije mogla uciniti nista,i nakon sto me uveo u svoj rad,zeljela sam i sama izuciti i usavrsiti tehnike s kojima bih mogla poboljsati kvalitetu zivota,pomoci sebi i drugima.S toga sam postala i njegova prva ucenica,i dalje jesam.u periodu od 10 godina zavrsila sam majstorske stupnjeve sve tri tehnike,i dalje paralelno s njim radim na novima.

Reiki je u današnje vreme veoma popularan sistem isceljenja, postoje varijacije u okviru tog sistema, da li vi primenjujete tehniku koja treba da ostvari konekciju sa "Srcem Univerzuma" sferom apsolutne ljubavi, prosperiteta i ispunjenja?

 • Koristim Usui Reiki i Karunu od tehnika koje mi je predao Ivica Šafranko, ali sam kroz rad sa drugim tehnikama i uciteljima razvila svoj vlastiti nacin,u kojem kombiniram rad sa energijama sa drugih podrucja,ujedno i Druidske rune, kristaloterapiju, povezivanje s elementima i njihovim cuvarima, nasim Keltskim bogovima i entitetima ,ali naravno,sve uz podrsku vodica.

A rad sa kristalima, kristloterapija kod Hasanpašića, opišite nam to iskustvo?

 • Kristaloterapijom se profesionalno bavim vec osam godina, registrirani sam kristaloterapeut u Hupedu,mada su kristali u mome zivotu prisutni od samog pocetka.imala sam predivna iskustva sa uciteljima i majstorima sa tog podrucija,i u Hrvatskoj i vani, kod kojih sam se usavrsavala za vrijeme polaska skole kristaloterapije , od svih sam naucila nesto novo,i prisvojila razlicite tehnike rada s kamenjem.Osman Hasanpasic je samo jedan od ucitelja kod kojih sam zavrsila kristaloterapiju,ali jako kvalitetan u svom radu i predavanju,vrlo otvoren i iskren,i svakako bih ga preporucila onima koji bi zeljeli nauciti koristiti moc kamenja.Naravno,i samo kamenje moze predstavljati ucitelja,ako smo spremni otvoriti um i povezati se kroz meditaciju ili ritualni rad.Kristaloterapija je odlican izbor za sve oni koji imaju problema sa samopouzdanjem i koji se traze u mnogobrojnim alternativnim smjerovima i religijama,i moze se naci jako mnogo kvalitetne literature koja ce i najneiskusnije dobro usmjeriti.

Old soul sketch

Koliko su vam bliski principi putovanja duše u različitim formama postojanja, da li je vaš sadašnji život uslovljen prethodnim, odnosno drugim inkarnacijama, imate li saznanja o tome?

 • Naravno - nase cijelo ucenje i religija se, međuostalom,zasniva na prijelazu nasih suptilnih tijela u nove materijalne forme,energetskim ciklusima prelaska."Putovanja" su neizbjezan proces kroz koji svi prolazimo,ali nisu nesto cega bi se trebali bojati,vec uciti i rasti.jer na poslijetku,svi smo mi ucenici,ucitelji i prije svega putnici, sami odabiremo puteve kojima krocimo,odmorista na koja stajemo,brzinu kojom napredujemo,i na svom putu sakupljamo predivne,raznobojne perle u kojima su pohranjena najvrijednija zrnca skupljena kroz sva nasa putovanja.

Red elven witch

Rođeni ste u Splitu, živite u Zagrebu, šta mislite o kolektivnoj karmi našeg regiona i duhovnom zaostajanju na tom nivou ovog prostora i većine njegovih stanovnika, pa i čovečanstva u celini?

 • Smatram da je u startu odgoj pogresan. Roditelji i okolina imaju najveci utjecaj na djecu koja se izgrađuju,a nekvalitetnim odgajanjem djeca su prepustena pretjerano materijalnom danasnjem vremenu,odrastanju uz televiziju,tisak i medije koji imaju itekako negativan utjecaj na "male ljude".Sve manje ima onih koji citaju i istinski uce,provode vrijeme u prirodi , razvijaju kreativnost i mental.O meditiranju i energetskom radu ne trebam ni govoriti.. Istina,ima iznimki,ali je to sveukupno gledano,jako mali broj.Golemi problem je u drustvenom programiranju i ranoj indoktrinaciji, i pojedincu je potrebno mnogo hrabrosti,samopouzdanja i interesa da se uistinu oslobodi i pronađe pravi put na kojem ce se mentalno,energetski,emocionalno i fizicki kvalitetno izgrađivati.

Da li je svet prirode sa svojim stvorenjima biljkama, životinjama i elementalima, po vašem mišljenju, na izdisaju, ima li nade za njegov opstanak u našem vremenu polucije, zagađenja i destrukcije?

 • Dok postoji zivot ,postojati ce i nacin za obnavljanjeg svega onog sto je istroseno i na izdisaju.Istina jest da posebno u sadasnjem vremenu covijek mnogo vise unistava i iscrpljuje nasu dimenziju zajedno sa svim njenim formama,nego sto daje zauzvrat,ali s obzirom na posljedice koje su vrlo vidljive ,i od kojih trenutno pati i sam "zagađivac",sve vise ljudi uviđa koliko je potrebno okrenuti se prirodi.Uvijek ce biti onih koji ce se boriti za svijet prirode,onih koji vjeruju,i upravo je na nama da znanje,mudrost i "umijece zivljenja" na planeti Zemlji prenosimo drugima,kako bi i sadasnje i nove generacije pozitivno djelovale na vlastiti zivot i zivot naseg ovozemaljskog doma.

Da li komunicirate sa elementalima, duhovima prirode, dušama biljaka, životinja i ostalim ukrasima koje "Majka Zemlja" nudi onima koji ih prepoznaju?

 • Komunikacija i rad sa elementalima, vodicima, razlicitim energetskim formama,i ovozemaljskim i onima sa drugih dimenzija je neizostavna u nasem druidskom radu.komuniciramo svakodnevno,i kroz najjednostavnije meditacije, afirmacije , snove ,invokacije,ritualni rad..sva energetska bica su nam vodici i ucitelji , i potrebno ih je postovati ,slusati sto nam porucuju i odgovoriti na znakove koje nam salju,te izgrađivati mentalnu,energetsku i magijsku vezu,jer su jednako prisutni i stvarni kao i mi sami.

Ima li nade za ljude jedinke koje, kako se čini, posustaju u evoltivnom i duhovnom napredovanju, da li Indigo i Kristalna deca preuzimaju ulogu nedovoljno uspele forme bića kakvi su ljudi?

 • Sva bica napreduju ili nazaduju.S obzirom na Trenutno stanje na nasoj domenziji, pozitivna evolucija je i vise nego potrebna.Ne bih rekla da je "Neuspjela forma bica" korektan naziv,jer svako zivo bice ima razlog za svoje postojanje.mozda je vecini uistinu trebalo mnogo vremena da istinski shvati vlastite greske i nauci nesto na njima,ali posljedice su tu-svi ih vidimo i osjecamo.Drago mi je vidjeti pozitivno prihvacanje onih koji na ovu dimenziju dolaze sa vec razvijenim sposobnostima,umijecem razaznavnja dobrog i loseg, otvorenijim mentalom .oduvijek ih je bilo,samo su nekada bili spaljivani , drustveno neprihvaceni,cudaci ,a danas,kada je "cudo" uistinu potrebno, preimenovani u "kristalna" i "indigo" djeca.

Imagination

Kako vidite svoju ulogu i zadatke u našem vrtlogu vremena, prostora i pravca kretanja planete Zemlje i bića koja su sada njeni stanovnici?

 • Nastojimo koliko god mozemo utjecati na poboljsanje kvalitete zivota,izgradnju drugih,ali ujedno i nas samih.Borimo se za prava svih bica na ovoj dimenziji,posumljavamo,hranimo gladne,pomazemo onima kojima je uistinu pomoc potrebna,na nacin na koji mozemo.Smatram da vrijeme koje imamo na ovoj dimenziji trebamo iskoristiti za ucenje i rast, prikupljanje znanja,stvaranje,uljepsavanje i izgrađivanje nase okoline.Naravno,ne smijemo zaboraviti zastati i osluhnuti,promatrati i sakupljati sve carobne ljepote koje su prisutne od pocetaka vremena i koje su i dalje ovdje i sada.

I nekoliko relaksirajućih pitanja, kakvu muziku slušate, da li možete našim čitaocima da preporučite neku knjigu, autora ili Internet portal?

 • Glazba uvijek ovisi o trenutnom raspolozenju i aktivnostima. slusam klasicnu glazbu, Claude Debussy mi je najdrazi skladatelj, uzivam u Keltskoj, Irskoj i meditativnoj glazbi, ali i folk i pagan metalu.Od literature koju bih preporucila onima koji su zainteresirani za mistiku druidizma, svakako bih preporucila novu knjigu : "The Druid˙s Primer" od Lukea Eastwooda, "Celtic Wisdom of Trees" od Jane Gifford a za one koji zele nesto vide od uvoda svakako djela Ronalda Huttona .Sira magijska praksa također je jako kvalitetno predstavljena u knjigama Franza Bardona.

"Three candles that illumine every darkness: truth, nature, knowledge."

Back Više informacija:

http://aelinart.com/

http://gwillieth.deviantart.com/