Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

INTERVJU SA TIMUROM ISKANDAROVOM, TEMERLAN
 
Aurelius


Timur Iskandarov u naše krajeve stigao je kao dečak, iz Sibira. Njegovo poreklo i stvaralački identitet neraskidivo su vezani za čuvenog uzbekistanskog vojskovođu, Tamerlana. Projekat pod ovim nazivom izaziva pažnju na našoj gotik sceni.

Kada si počeo da se interesuješ za muziku i umetnost?

Od rođenja sam bio okružen umetnošću (moj otac je slikar), tako da se "novo" interesovanje nije ni pojavilo, već je to nešto što je jednostavno bilo uz mene. Međutim, kako sam rastao, počela je mnogo više da me privlači muzička umetnost, pa sam se njoj i posvetio....nekako sam sa odmicanjem vremena počeo da prihvatam muziku kao moj jezik komunikacije sa svetom oko sebe, što je i dovelo do ovoga što danas radim.  

Koliko je formalno muzičko obrazovanje bitno za tvoje stvaralaštvo?

Bitno je u smislu da mi je dalo neku osnovu što se sviranja tiče. Kasnije shvatiš da tu neke posebne kreativnosti i umetnosti nema, već je krajnji cilj da se muzika predstavi kao zanat. To nije bilo ono što je mene zanimalo, tako da sam jako mnogo vremena proveo radeći na tome da njihove "dogme" izbacim iz ruku i ponovo pokrenem svoj instinkt stvaranja muzike. Mada, mogu ti reći da me je sve to na najbolji način motivisalo da se "otrgnem" i počnem da tražim svoj lični put. To je nešto što od formalnog muzičkog obrazovanja ne možeš dobiti.

Da li možeš da kažeš nešto o tvom poreklu i kako si došao u Srbiju?

Rođen sam u gradu Prokopjevsku, u Sibiru, ali u sebi takođe imam i veći deo uzbekistanske krvi. U ove krajeve smo došli vrlo spontano. Ja sam tada imao nekih 6-7 godina. Znam da nismo imali nikakve posebne planove. Sklopili smo mnoga prijateljstva, a ja sam krenuo u osnovnu školu. Tako da smo nekako spontano i prirodno ovde "pustili korenje".

Kakva je tvoja veza sa čuvenim uzbekistanskim vojkovođom Timurom "gvozdenim" Tamerlanom, da li je u pitanju karma ili nešto drugo?

Sa njim delim poreklo i nosim njegovo ime, kako u životu, tako i u umetnosti. Zanimljiva je koincidencija da je dan kada sam objavio zvaničan početak mog projekta, bio 670. rođendan ovog vojskovođe. To nije bilo nešto što sam imao u planu i bio sam veoma iznenađen kada sam saznao. Videćemo šta će još biti otkriveno vremenom.

Kakvi su tvoji uvidi u onostrano, koliko je sfera okultnog bitna za tvoj život i rad?

Sva moja životna razmišljanja, stavove, i inspiraciju za rad dugujem komunikaciji sa univerzumom i prirodom...i razmeni energije sa njima. Svi smo mi delovi njih, međutim mnogi jednostavno na ovo ne obraćaju pažnju i traže smisao u izmišljenim idolima. U ovome što radim kao Tamerlan, ja usavršavam sebe, prihvatam energiju koju je univerzum voljan da mi da i uzvraćam svoju kako bih napravio savršenu vezu. To je moja osnova za sve u životu.

Kaži nam nešto više o tvojim temama, koliko je misticizam putokaz ka razumevanju onoga što si kao umetnik želeo da iskažeš?

U svojim muzičkim temama prikazujem sve ono sa čime sam u dodiru, i što me na neki način fascinira. Međutim, tema koja se najčešće provlači kroz moju muziku je motiv uzajamnog stvaranja i spiritualne evolucije. Svako ima svoj lični put spiritualne evolucije i stvaranja sebe kroz svoj rad i pomoću svog uma. Kada posvetiš sebe da stvoriš jedan entitet (u mom slučaju je to muzika) i daš mu život...i kako ga ti što više razvijaš, on počinje da stiče svoju autonomiju i razvija tebe na isti način.Jedan drugome činite uzor u svom putu stvaranja i uzdizanja. Kao blizanci. U svemu ovome, pojam misticizma je neizostavan; ali ne kao putokaz, vec kao deo tog jezika kojim komuniciram.

Koji su muzički pravci, autori i bendovi bitno uticali na tvoje stvaralaštvo, koji književnici i drugi autori?

Teško je reći koji su to tačno muzički (kao i bilo koji drugi) autori, uticali na ono što ja radim, jer ja pokušavam da svojim sopstvenim vizijama dam zvučni oblik. Međutim, postoji mnogo muzičara i bendova koje jako poštujem, ali njihovu muziku slušam na drugačiji način (ne kao izvor inspiracije). Što se tiče drugih vrsta umetnosti, postoje momenti koji me mogu inspirisati (bilo da je to deo literature, neka scena iz filma ili predstave, neka građevina, slika ili skulptura), međutim u ovom trenutku i nebih više mogao da tačno uperem prstom i kažem "ovo me je inspirisalo na nešto određeno". Ipak postoji veliki broj kreativnosti koje nas okružuju, i nešto od toga će nas, kao autore, motivisati da bar malo usmerimo misli u nekom njihovom pravcu.

U koju muzičku kategoriju bi svrstao tvoj glavni projekat Tamerlan i ostale (Seance13, Parahelia), kakva je spona između nih?

Tamerlan je započeo kao ethereal-dark ambient projekat, da bi vremenom bio obogaćen elementima ritualne folk i etno muzike. Što se tiče ostalih imena koje si naveo, Seance13 (industrial dark ambient, projekat kog više nema) i Parahelia (etno metal), spona između njih ne postoji. Za mene, motivacija učestvovanja u nekom drugom projektu pored osnovnog, predstavlja želja za korišćenjem onih elemenata kojima u tom osnovnom projektu nije mesto. Naravno, uvek će mi biti drago da se skupim sa prijateljima u studiju, da pravimo i vežbamo pesme Parahelie, pa da se posle popnemo na binu i da se svi dobro provedemo uz malo žešći zvuk. To nije svrha Tamerlana, tako da eto, mogu da sebi priuštim malo dobre zabave, a da ona uopšte ne utiče na moju inicijalnu zamisao muzičkog stvaralaštva.

Da li više voliš klasične instrumente ili si sklon novim tehnološkim mogućnostima koje donosi digitalno doba, ili misliš da se i jedno i drugo može uspešno kombinovati?

Uvek sam više voleo klasične instrumente, iz prostog razloga što zvuk koji izlazi iz njih stvara čovek svojim direktnim dodirom i u tome se može čuti sva emocija i raspoloženje tog čoveka. Ta prisnost se ne može prikazati novim tehnološkim mogućnostima koliko god one razvijene bile. Mada, daleko od toga da negiram postojanje tih mogućnosti. Čak štaviše, zaista verujem da se kombinacijom ta "dva sveta" može dobiti nešto jako lepo i interesantno. Mnogo puta sam koristio pogodnosti tehnologije prilikom muzičkih radova, najviše zbog stvari, koje ja lično ne mogu da izvedem (programiranja određenih ritmova, korišćenje raznih efekata i semplova), ali uvek gledam da prednost bude na onom živom zvuku, a da ovi digitalni elementi samo potpomažu celom doživljaju.

Kakav značaj je imala za tebe saradnja sa organizacijom Dark Revolution, koliko je nekomercijalna muzička scena kod nas i u regionu u mogućnosti da se prezentira i sarađuje?

Dark Revolution je bila prva organizacija koja mi je pružila podršku u radu i preko njih sam mnogo naučio o tome kako stvari funkcioniše u ovoj sferi umetnosti. Dobio sam stabilnu osnovu, koju sam mogao posle sam da nadograđujem znajući kako treba da se ponašam. Što se tiče drugog dela tvog pitanja, danas je prezentacija svojih radova postala veoma jednostavna. Sve se uglavnom svodi na par "klikova" mišem, tako da svako, šta god da uradi, može to da predstavi i da za neko određeno vreme dobije nekakvu publiku koja će ga pratiti. Ono što se meni dopada je činjenica da u ovoj nekomercijalnoj muzičkoj sredini postoji neka vrsta prisnosti i međusobne podrške, bez obzira na geografski položaj. Mnogi muzičari u sličnoj sferi su veoma radi da pruže pomoć i podršku, tako da sam i ja u ovom trenutku sklopio nekoliko kvalitetnih saradnji i prijateljstva po celom svetu. Namerno sam preskočio sve negativne aspekte današnje prezentacije i količine odziva prosečne publike, kao i zloupotrebe lakoće prezentacije sopstvenih radova, jer je to ionako konstantna tema, i nebih imao ništa novo da dodam. Međutim, entuzijazam još uvek postoji i to je najbitnije od svega...

Koji svoj živi nastup bi mogao da posebno izdvojiš?

To bi svakako bio nastup na Exit festivalu 2010. godine. Nastup pod vedrim nebom usred tvrđave je napravio tako savršenu atmosferu da je ne mogu opisati rečima. Po prvi put je zvuk i rasveta bila dovedena do savršenstva. Posećenost je bila iznenađujuće dobra, a kao kruna svega, usred nastupa je počelo da sviće. Bilo je zaista magično i bolju atmosferu za svoj nastup nebih mogao da poželim.

Reci nam nešto više o poslednjem albumu i koji saradnici učestvuju u tvojim studijskim radovima i živim nastupima?

Poslednji album "Gemini - Worlds of Eternal Creation" je izašao pre skoro godinu dana, i predstavlja moj najličniji i najpotpuniji rad do danas. Ovaj put nije bilo nikakvih gostiju (za razliku od The Antiexistence-a), a album je snimljen uz produkciju mog dugogodišnjeg saradnika i prijatelja Stanka Milosavljevića, koji je i producent za sve moje radove. Što se živih nastupa tiče, želeo bih da kažem da moji trenutni saradnici predstavljaju najbolji prateći ansambl na sceni, koji sam imao do sada. To su: Stanko Milosavljević - bubnjevi, Ana Kovačević - klavijature i Andrija Sagić - perkusije. Svi su veoma talentovani muzičari i veoma dobri prijatelji, tako da, kad god se ukaže prilika za nastupanjem, njih prve zovem.

Kako je došlo do saradnje sa izdavačkom kućom Quartier 23 i učešća u kompilaciji Tales from the Grotesque and Arabesque - A Tribute to Edgar Allan Poe - The Second Reading ?

Do ove izdavačke kuće došao sam posredstvom projekta Kristus Kut, koji me je usmerio na njihov sajt. Veoma mi se dopao način njihovog rada, pa sam ih kontaktirao i tako je došlo do saradnje. Do izlaska Tribute to Edgar Allan Poe kompilacije, ja sam već uveliko bio u prijateljskim odnosima i saradnji sa kućom Quartier23, kao i projektima oko nje. S obzirom na to da je kompilacija bila izdata u okviru ove kuće (doduše u net-label diviziji), ja sam dobio poziv za učešće, i vrlo rado sam ga prihvatio.

Kakvi su tvoji utisci o gothic i neo-folk sceni i ostalim srodnim žanrovima u svetu i kod nas?

Ne volim da pričam o sceni u globalu jer je to vrlo nezahvalna tema (mediji publika, posvećenost...). Svugde ima i dobrih i loših stvaralaca. Nečije namere su ozbiljne, nečije nisu (što se odmah vidi), i to je nešto što predstavlja ljudska bića i njihovu kreativnost pre nego geografski položaj. Drago mi je što još uvek ima kvalitetne muzike i onih koji su voljni da stvaraju, bez obzira na isplativost, pažnju mase i slično...

I poslednje pitanje:planovi za budućnost?

Trenutno je u pripremi EP "Koyunbaba", gde sam predstavio svoju interpretaciju ove fascinantne svite za klasičnu gitaru, čiji je autor Carlo Domeniconi. Ovaj EP će izaći 21. marta (pod okriljem Quartier23 izdavačke kuće), tačno na 5 godina postojanja mog projekta, kao i na 675 rođendan istorijskog Tamerlana. U pripremi je još jedno izdanje planirano za jesen ove godine, a to je "split" album sa predivnim istarskim ansamblom Loell Duinn. Osim toga, radim na tome da dobijem što više dobrih kontakata širom sveta, i po mogućstvu do kraja ove godine uradim barem jedan koncert u inostranstvu. Ovo su fiksni planovi, a ja cu dati sve od sebe da dođem do mnogih novih i interesantnih mogućnosti.

Diskografija:

2006. - Tamerlan promo (demo CD)

2007. - Full Moon Festival (EP; DR/Insurrection Records)

2008. - The Antiexistence (full length; DR/Insurrection; re-izdanje: 2009. Ekleipsi Netlabel)

2010. - Gemini-Worlds of Eternal Creation (full length; Quartier23)

2011. - Koyunbaba (EP; Quartier23)

Back

Više informacija:

www.quartier23.eu

www.reverbnation.com/tamerlanmusic

http://www.myspace.com/fullmoonfestival