Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

MANTRA ZA SREĆU
 
Svami Rama

Mantra je slog, zvuk, reč ili grupa reči do koje veliki mudraci dolaze u stanju duboke meditacije. To nije jezik kojim se služe ljudi. Ti zvuci koji potiču iz nadsvesnog stanja vode iskušenika sve više i više, dok ne dosegne savršeni mir. Što se više upotrebi svesnost, to se više novih značenja mantre otkriva. Ona čoveka čini svesnim više dimenzije svesti. Eksploatisanje ove uzvišene tradicije prodavanjem mantri na pijaci je apsurd.

Mantra je baš kao i ljudsko biće koje ima mnogo omotača: grub, fini, finiji i najfiniji. Uzmimo na primer AUM. Ova tri slova zapravo predstavljaju tri stanja (budnost, sanjanje i spavanje) ili tri tela (grubo, suptilno i suptilnije). Ali četvrto stanje ili najsuptilnije telo mantre je bez oblika, zvuka i neodredivo. Učenik, ako razume proces Lajajoge (destilacije), može spoznati bezoblično telo i nadsvesnost mantre. Mantra je vrlo snažna i suštinska, kompaktna forma molitve. Ako je stalno u pamćenju, postaje vodilja.

Nekada sam sakupljao mantre, baš kao što ljudi sakupljaju materjalne stvari, nadajući se da će neka nova mantra koju treba da primim biti bolja od onih koje već imam. Ponekad bi se upoređivao sa drugim učenicima i mislio: "Moja mantra je bolja od njegove." Bio sam veoma nezreo. Nazvao bih to ludom duhovnošću.

Bio je jedan svami koji je živeo povučeno duboko u Himalajima, između Utarkašija i Harsila. Otišao sam da ga posetim i kada sam stigao upitao me je: "Koja je svrha tvog dolaska?".

Rekao sam mu:"Želim da primim mantru."

"Moraćeš da sačekaš", odgovorio je.

Kada zapadnjaci odu kod nekoga po mantru, spremni su da potroše mnogo para, ali ne i da čekaju. Pokušao sam isto. Rekao sam: "Svamiđi, žurim."

"Onda dođi iduće godine," odgovorio je.

"Ako sada ostanem, koliko ću morati da čekam?", pitao sam.

"Moraćeš da čekaš onoliko koliko ja želim", rekao je.

Tako sam strplivo čekao dan, dva, tri. Svami još uvek nije hteo da mi da mantru.

Četvrtog dana je rekao: "Daću ti mantru, ako obećaš da ćeš je se stalno sećati":

Obećao sam.

Rekao je: "Hajdemo do Ganga." Bezbrojni mudraci su obavljali duhovne vežbe na obalama svetog Ganga i tu su inicirani.Stajao sam pored reke i rekao:"Obećavam da nikada neću zaboraviti ovu mantru." Ponavljao sam nekoliko puta ovo obećanje, ali on je i dalje odugovlačio.

Najzad je rekao:"Bez obzira gde živiš, živi radosno. Ovo je ta mantra. Budi uvek radostan, čak i da si iza rešetaka. Gdegod da živiš, čak i da moraš da ideš u neko pakleno mesto, izgradi tamo svoj raj. Zapamti, mladiću, radost sam stvaraš. Potreban je samo ljudski napor. Moraš sam da stvaraš sreću. Zapamti ovu moju mantru."

Bio sam i vrlo srećan i vrlo tužan, jer sam očekivao da će mi dati da ponavljam neki neobičan zvuk. Ali, on je bio praktičniji. Primenjujem ovu mantru u svom životu, i uvek se pokazala uspešnom. Njegov duhovni recept izgleda da je bolji od lekarskog-pravi ključ za lečenje.

 

  Iz knjige "Život sa Himalajskim učiteljima" Svami Rame

 

Back