Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

O tumačenju snova
 
David Vektor

Svaku noć kada legnemo svedoci smo nečemu što nazivamo snovi. Neki od nas ne pamte, neki od nas pamte te snove, ali većina nas ni ne obraća pažnju na njih. Najuobičajnije je čuti nekoga kako govori: kako sam sinoć besmislen san imao! I tu je odmah pogrešio. Snovi nisu besmisleni. To je jedan svet sa određenom dinamikom i sopstvenim smislom koji samo za snevača ima istinsko značenje.

Naš um nije jednostran i ne postoji samo u budnom stanju. Čak i kada smo budni mi nisamo samo ono što vidimo, nama se ne dešava samo ono što činimo i trpimo. Naš um je kao ona piramida, mi percipiramo samo onim malim delom vrha. Ostatak naših doživljaja pada u jedan podjednako živahan svet u nama koji ne vidimo. Taj svet nam upravo izranja u snovima! Ja i to neko "Drugo Ja" čine tebe. Oni takođe i razgovaraju, ali im je komunikacija nije direktna. Mi ne poznajemo jezik našeg mozga i ne možemo zato razumeti naše snove. San je zapravo jedna poruka našeg nesvesnog, isto kao što mi nekome rečima saopštavamo ljubav, nedoumice, probleme i sve ostalo isto tako nam naše nesvesno poručuje šta nas muči, šta treba da uradimo, nudi nam ponekad rešenja, nekada se samo našali, a ponekad i naruga... ono nam šalje opomene na njegovom jeziku koji mi najčešće ne razumemo. Zato je tumačenje snova istinsko umeće, dok snevno izražavanje je kao sama umetnost

Moramo se posvetiti razumevanja možda jednim od najsloženijih simbola u prirodi. Jer snovi nisu samo slike, naprotiv, oni su pokretne slike, praćene nekim konkretnim zbivanjem. Razumevanje sna je kao nastojanje da se razume neki kratak film, često isprepletan nejasnim simbolima. Nažalost, kod razumevanja snova se može pogrešiti...  tumačenje sopstvenih snova je nešto nalik pokušaja gledanja sopstvenih leđa. Zato se treba obratiti dobra pažnja i pitati nekog drugog, iskusnijeg po mogućnosti, za mišljenje.

"Na primer, ukratko ću opisati svoj san, silazim stepeništem helikoidnog oblika i silazim u sve mračnije delove. Tu pronalazim knjigu koja se naziva krv. Penjem se nazad, ali avaj, stepenište je ukleto i ne uspeva mi najbolje. Odjednom kreću svi profesori da me jure, jer žele da me ubiju. Nekako se izvlačim ipak iz kletve i vidim na vrhu stepeništa vrata iz kojih dopire svetlost sijalice. Skačem sa stepeništa prema vratima, ali u poslednjem trenutku padam."

Deluje kao nebuloza? Mnogi ljudi bi ustali i ne bi ni pokušali da vide šta nam je naše jastvo, naš viši čovek, poručio. Za mene je ovaj san bio jednostavan. Spiralno stepenište je predstavljalo DNK pletenicu na čijem sam dnu pronašao knjigu "Krv". Ona je očigledno bila poruka o mojoj nesvesnoj potrazi za sopstvenim potencijalima u mom biološkom nasleđu. Pronalazim svoje nasleđe (oslobađam svoju kreativnost) ali stepenište postaje ukleto (to je trenutak u kome se kolebam). Ipak se izbavljujem i vidim izlaz na visokom mestu, to je trenutak kada dolazim do visokog stepena samospoznaje. Postupio sam onako kako sam protumačio san, zapostavio sam sve obaveze (profesore) koje me pritiskaju i prionuo sam intenzivnijem radu na sopstvenoj samospoznaji.

Kako su meseci odmicali, zapostavio sam ozbiljno učenje i ugrozio svoj prosek. Ne samo to, već sa prosekom ugrozio sam mogućnost da dobijem uslov za polaganje dva predmeta, i moju stipendiju. Zabrinuo sam se, ali nikako nisam sumnjao u svoj san. Vreme me je pritiskalo kako se školska godina bliži kraju, ali ja nisam odustajao od poruke koju sam dobio. Posle dva meseca sam usnio drugi san.

"Uplašen, služio sam mog oca za trpezom. On nikako nije zadovoljan, viče i kidiše, i ne mogu ga umiriti. Služim hranu i on sve više besni na mene. Prilazi mu moja majka i on se smiruje, pravi se poput malog deteta. Ona mu kaže da mora da krene na posao, jer neko mora da radi. On se prenemaže i daje razne izgovore kako je previše umoran da radi. Majka zna da on laže i samo mu kaže da je krajnje vreme da krene na posao."

Uplašio sam se, ustao sam u strahu. Bila je to noćna mora za mene, iako možda nekome ne bi delovao strašno ovaj san. Seo sam da razmislim. Nije mi san bio jasan, ali sam se setio onog sna od pre dva meseca. Zapostavio sam najglavniji detalj, kada profesori hoće da me ubiju (obaveze koje me čekaju i guše) ja otrčavam na stepenište i na visini vidim izlaz (samospoznaju), ali kada krenem ka vratima PADAM i tu se završava san. Poruku pada sam zapostavio u tumačenju. Sada mi je bilo jasno da je pad značio nerealne želje, gubitak dodira sa realnošću. Nisam trebao da se zanosim u tom periodu samospoznajom, trebalo je da pozavršavam obaveze. Međutim drugi san mi je lepo rekao... hranio sam svoj svet fantazija, i kako sam to sve više i više činio u strahu moj svet se nikako nije upokojio, naprotiv moje emocije su postale još nestabilnije... ali tada se pojavio moj unutrašnji glas i rekao je da je vreme da počnem da činim svoje obaveze. Zato treba biti oprezan sa snovima i time koliko im pridajete značenje. Svakom isuviše gordom se može desiti da odbaci tuđe tumačenje, koje olako može biti tačno, i da sledi svoje koje ni u snovima ne bi trebalo slediti. Ali noćne more su se dokazale kao pozitivne jer su oni alarmi da je baš sada neophodno delati i promeniti situaciju.

Dakle, snovi su složene poruke našeg mozga. Moramo biti pažljivi u njihovom tumačenju da ne bismo u njih projektovali neki svesni stav i izvitoperili poruku sna.

San se sastoji uobičajeno iz tri dela: uvod, peripetija i razrešenje. Uvod nam govori o čemu će biti reči u snu, o kom našem svesnom ili nesvesnom stavu se radi. Peripetija nam predstavlja neki preokret u toj situaciji, neka dešavanja. Njena značenja mogu biti razna. Zaršni deo sna jeste razrešenje koje nam pokazuje na jedan konkretniji način šta da činimo. Kao sastav, uvod, razrada i zaključak. Mada se snovi ne moraju držati ove krute šeme, izgleda da se mnogi pojavljuju u ovim okvirima. Uvod sna je onaj kada obično kažemo gde se nalazimo i koje sve tu, razrada je onaj deo u kome se odigrava radnja sa svim njenim peripetijama, a zaključak je onaj krajnji deo sna. Ono što nam se poslednje dogodilo.

"Sanjao sam kako se nalazim s nekim prijateljima. Približavamo se nekom hramu, ulazim u hram i neki kameni vitezovi oživljavaju i napadaju me. Ja sam bez oružija pokušavam da ih izbegnem i kada vidim da ne mogu da se borim s njima, skačem u jednu jamu."

Pred hramom se nalazim sa prijateljima, bliskim delovima moje persone, spoljnim svetom i svima koji me okružuju. Međutim ulazim sam u hram, što znači da se povlačim u sebe u svoj unutrašnji hram koji gradim. Ali u mom telu, u mom umu, napadaju me vitezi protiv kojih nemam oružije. Vitezovi su manifestacija mojih "čuvara" kompleksa. Znamo da su vitezovi važili za plemenite, ali ipak u realnosti mnogi vitezovi Templari nisu bili ništa drugo nego lopovi žedni imovine... Kako god bilo suočavam se sa sobom ali je to bitka koju ne mogu da pobedim bez adekvatnog oružja. Gradnja mog hrama će morati da sačeka dok ne pribavi opremu koju treba da bih ušao unutra dostojan i očišćen. Tek tada me vitezovi neće napasti. Skakanje u jamu je poruka da treba da stanem da silim ulazak na jedno sveto mesto.

U našim snovima mi nismo jedini likovi. Pojavljuju se muški i ženski likovi, osim njih pojavljuju se mesta i objekti, koji predstavljaju još složenije simbole, a pored toga sve ovo je u jednoj interakciji koja im tačno određuje značenje. Jedan čovek je sastavljen od "četiri ličnosti": persona, sopstvo, senka i anima (animus). Persona je maska koju nosimo u društvu. Sopstvo (jastvo) je ono što jesmo, ili što tek treba da ispoljimo, a to zavisi od stepena samospoznaje. To je regulišući centar naše individuacije. Senka je po pravilu suprotna našoj personi i naša persona (ego) se ne identifikuje sa senkom, ali su bez obzira to sadržaji naše ličnosti!!! Anima (animus kod žena) je deo naše ličnosti koji se manifestuje u suprotnom polu. Kod muškaraca je to Anima, njihova "unutrašnja žena". Bez te žene ne bi bilo muškarcu moguće da se zaljubi u devojku jer ne bi imao šta da projektuje u nju kako bi oformio vezu. Isto, ali obrnuto važi za žene. Ova četiri dela ličnosti se izražavaju u spoljašnjem svetu, a isto tako i u snovia, gde senka zauzima mesto persone. Međutim, senka se ispoljava i u spoljašnjem svetu. Na primer kada nekome zavidimo na izgledu ili nekoj sposobnosti, često nismo ni sami svesni da ih posedujemo. Ta sitna ljubomora, pre oholog zavida, je odličan mehanizam da nas podstakne da i mi sami razvijemo ono što smo u nama zatrpali, ili još nismo upoznali.

"Jedna moja sestra i blizak prijatelj komentarišu moje osobine. Prijatelj mi kaže da sam kao jedna devojka H. Ja se iznerviram i razgnevim, podižem ga i bacam ga. Noga mu se slomi i priklješti mu se živac. Ja se izvinjavam i nadam se da se ne ljuti, a on se odiže malo i poljubi me u vrat."

Ovde su i senka i anima u paru. Moja senka mi daje upozorenje da se ponašam kao devojka H, koja je uvek preterano željna pažnje. Isto kao i moja sestra koja je kao Anima nosila taj deo mene i pokazala mi u snu. Zato mi je i prijatelj to saopštio. Prijatelji su najčešće nosioci naše senke. Zato kada se od prijatelja razlikujemo puno, to znači da još uvek nismo razvili neke naše sposobnosti. Moj svesni deo odbacuje bilo kakvu sličnost sa H, zato i u snu reagujem nasilno. Međutim krivo mi je što potiskujem istinu, i povređujem prijatelja, i on mi oprašta prijateljski poljupcem, koji je nosio još jednu poruku. Svojom povređenosti senka mi daje priliku da dokažem da sam u pravu i da nisam kao H. Međutim taj trenutak pretvaram, ne u njegovu nesreću, već u trenutak zašto je MENE poljubio kada sam ga JA povredio? Tim mojim postupkom u krajnjem trenutku Senka mi šalje upozorenje na moje ponašanje, i da moram da ga ispravim. Taj dan, kasnije, moja dobra prijateljica me je uporedila sa devojkom H.

Ovo su ukratko osnove tumačenja snova. Moraju se razumeti njihove poruke koje ponekad mogu biti i ironične kao u prethodno navedenom primeru. Osnova za tumačenje snova je shvatanje da su oni individualni i da ne postoji nikakav "SANOVNIK" koji  će vam reći šta ste vi sanjali.

Još nekoliko saveta pre nego što zatvorim ovu temu. Zapisujte snove. Snovi koji se ponavljaju su posebno važni. Treba uvideti periode u kojima se ponavljaju i radnju. Snovi su jedan zamršeni obrazac koji nam se samo čini besmislenim. U njemu postoji određena šema koja se može naći, samo je treba tražiti. Često dok zapisujem snove desi se da otkrijem nešto što mi nije bilo jasno. Ako se oslanjamo na naše sećanje snova često se desi da ga iskvarimo dodajući, oduzimajući ili u potpunosti menjati detalje. Tako sam jednom zapisao san od prijatelja i kada sam ga protumačio posle nekoliko nedelja on mi je ispričao ponovo ali sada sa nekim drugim detaljima. Gotovo mi nije verovao kada sam mu pročitao ono što sam zapisao kada mi je prvi put ispirčao. Zato je najbolje odmah ih zapisati, odmah kada ustanemo.

Kada obraćamo pažnju na san dobro je da znamo dublje značenje određenih pojmova, radnji i simbola. Nekada je neophodno razbijati san na simbol po simbol, i tumačiti reč po reč kako bi iz tog mozaika dobili konačan smisao. Nekada trba posmatrati san kao celinu, pokušati da ga razumemo kao da nam govori nešto. Pretvoriti san u rečenicu. Pomisli: evo šta meni govori san, i onda ga samom sebi prepričajte kao da vam neko priča priču.

Razmislite o prethodnom danu, možda ste bili kritični previše sa nekim stavom pa se to sinoć izrazilo u vašem snu... Uzmite i zapišite neke asocijacije na san, ili na pojedine elemente iz snova.

Back Blog autora: http://davidvektor.blogspot.com/