Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
   
 

PATOLOGIJA SRCA
 
William Bento


Suvremena patologija srca nalazi se u jednom bliskom odnosu sa dvije pojave. Prva je odriješavanje eterskih snaga oko srca; što ga čini ranjivim. Druga pojava su prodirući i neprekidni napadi od strane " kulturnog dvojnika". Kao rezultat toga, tragovi najvećeg dijela patologije srca vode do traume i zlostavljanja, bilo da je riječ o fizičkom, seksualnom, emocionalnom ili mentalnom zlostavljanju.

U srži svake traume i zlostavljanja je povreda ljudskog dostojanstva i susret sa zlom. Duše koje se utjelovljuju u današnji svijet više ne mogu biti sigurne da će pronaći svjetlost božanskih arhetipova ni u prirodi ni u ljuskim bićima.

Mi nismo u mogućnosti zaštititi našu djecu. Izloženost iskrivljenim slikama koje veličaju nasilje kao načina na koji svijet funkcionira, utisnuo je strah u dušu. Nagon ka savršenstvu koje prakticiraju marketinške agencije na mladima, stvorio je apstraktnu mjeru o tome što je normalno i stoga uznjegovao samo-mržnju, bijes koji je iznutra okrenut ka vani, koji stoji iza tako raširenog nasilja. Sumnja u postojanje duhovnog svijeta prožima naše obrazovne institucije ostavljajući mlade duše pothranjenima.

Ovi čimbenici straha, mržnje i sumnje, opisani kao "kulturni dvojnik" izlažu dušu laži, u kojoj se ne može naći istina za srce, stoga ni duhovna hrana za život. Ovo je samo po sebi trauma; u velikom broju slučajeva vodi ka prekidanju potrage za Svetim Gralom.

Sa traumom i zlostavljanjem mogu se dovesti u vezu tri psihološka mehanizma. Njihovo utvrđivanje omogućit će nam dublje razumijevanje posljedica koje su sadržane u svakom od njih.

Isječak iz predavanja održanog na Konferenciji o psihosofiji u Copake-u, New York, u veljači 2000.

  • Kompartmentalizacija: čovjek se nosi sa životnim stresom na način da odvaja iskustva, osjećanja i misli, kao i da izolira jednu oblast aktivnosti od druge. Takav stil življenja vodi do uvjerenja da nema kontinuiteta u životu, nema prošlosti ni budućnosti, te čovjek postaje fiksiran u sadašnjoj situaciji. Tada zlo (Ahriman) slavi pobjedu. Kao rezultat nastupa skrutnjavanje eterskog tijela, koje onemogućava bilo kakvu fluidnost srca.
  • Disasocijacija: ishod krajnje snažne traume i nepodnošljivog bola. Sve je prisutnija pojava kod mnogih ljudi iskustvo disasocijacije od svojih života, što znači da nemaju osjećaj za vrijeme. Oni žive u jednom ekskarniranom prostoru zajedno s nerođenim (dušama, op.p.), s umrlima, spektrima i fantomima koji se hrane nedovršenim sudbinama posvuda oko nas. Zamislite da živite u jednom takvom prostoru! U ovom slučaju zlo je gurnulo dušu izvan tijela i pozvalo elementarna i demonska bića da ga nastane. Ovo je opsjednutost, prosto rečeno; tragična i rasprostranjenija nego što se obično misli.

 

3. Suicidalne ideje rađaju se iz očaja zbog života u takvom jednom prostoru. Zamislite da vaše srce još kuca, da vaše srce još zapaža sva paralizirana nastojanja da ispunite svoju sudbinu, a ipak ste bespomoćni i okovani strahom. Na koncu postoji samo jedan put za one koji to doživljavaju u svojim srcima; tj. žudnja za smrću. U suicidalnom činu, zlo dobija mogućnost ukrasti neiskorištene eterske snage, te manipulirati njima s druge strane praga kako bi nas oslabilo. Krajnji cilj mu je spriječiti da ostvarimo svoju sudbinu.

Mi, koji hoćemo preuzeti na sebe zadaću dušebrižništva, koji hoćemo vjenčati psihosofiju sa `fiziosofijom,' imamo ogromnu zadaću ispred nas. Mi moramo htjeti postati Gralski vitezovi Riječi. Mi moramo iskovati željezni mač hrabrosti u našim srcima. Ova hrabrost je toplotna supstanca srca, oblikovana jastvom, i iznijeta na svjetlost dana. Mi to moramo učiniti za našu braću i sestre koji također traže Sveti Gral. Ni jedan od nas neće nikada ući u nutarnje svetilište Svetog Grala sam. Moramo povesti nekoga sa sobom. To se postiže kada hrabrost srca postane suosjećanje, kada naša ljubav dodirne našeg brata i sestru s iscjeljujućim snagama. Mi moramo preuzeti na sebe rad duhovnih hijerarhija, koje su zamračene i kojima je prepriječen neposredan pristup ka nama kroz protusnage našeg vremena. Vidite, Sveti Gral nije ništa drugo nego otajstvo borbe između dobra i zla. Tu nema mjesta za to da se zadovoljimo mlakim srcima. Otkrivenje kaže da je mlako neprihvatljivo. Samo preoblikovano srce, koja sjaji poput nutarnjeg sunca, može postati pobjednikom nad zlom. Srce mora postati dobro; i u dobroti, postaje oltar za žrtveni plamen. Na taj način srce će postati izvor i supstanca Svetog Grala.

William Bento - astrosofijski psihoterapeut koji je objedinjavao širok raspon terapeutskih pristupa. Praktičnu meditaciju i umjetničke pristupe stavljao je u službu procesa duševnog iscjeljenja. Kao suosnivač "Rudolf Steiner Center" u Torontu, i "Gradalis" seminara, djelovao je u Kaliforniji, Pensilvaniji i Koloradu, te držao predavanja širom Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Europe.

Sa engleskog prevela E. Nurkić, 2018.

 

Back