Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

SPRITUALNI VODIČI U VIDU ŽIVOTINJA

 
Valeria Morgana


O spiritualnim vodičima u vidu životinja (ili o totem - životinjama) se puno piše i priča.

Postoji puno knjiga i sajtova koji detaljno objašnjavaju kako doći do svog spiritualnog vodiča, kako komunicirati sa njim, koje je značenje različitih vodiča... Pa, evo mog viđenja - šta ja podrazumevam pod totem životinjom?

Ovo je moje strogo lično viđenje, što znači da za vas može biti istinito (biti sinhronizovano sa vama), ili ne mora biti istinito.

Pre svega, totem životinja predstavlja esenciju idealnih osobina koje želimo da dosegnemo. To je srž potencijala čijem ostvarenju težimo. Vuk kao vodič nas može naučiti kako da budemo dosledni svojim instiktima. Medved nas može učiti kako da Sanjamo. Soko nas uči širokoj perspektivi, ali i širini fokusa. Zec nas uči prilagodljivosti i brzini. Leptir nas uči sposobnosti transformacije. I tako dalje...

Pošto zastupam stav da je Priroda naš najbolji učitelj, posmatranjem određene životinje, i njenog delovanja u okviru same Prirode, mi učimo o ispoljavanju određenih osobina. Takođe, imamo mogućnost da meditacijom na tu životinju usvojimo određene obrasce za koje smatramo da su korisni. Dakle, napuštam tradicionalno značenje totema, i udaljavam se od značenja totema kao prevashodnog "zaštitnika".

Sada je već jasno da se protivim sistemu "dodeljivanja totem životinje" od strane nekog čoveka koji sebe smatra autoritetom. Mi sami najbolje možemo da odredimo sa kojim duhom životinje želimo interakciju (a potom i integraciju). "Dobiti" spiritualnog zaštitnika u vidu životinje na nekom seminaru je jednako fenomenu vikend seminara gde se pukom uplatom, i kroz par sati seminara postaje "majstor magije". To su samo apstrakcije ljudskih slabosti.

Kontakt sa mističnom životinjom možemo imati:

 

1. Putem meditacije.

2. Praćenjem signala.

3. U snovima.

Ovaj spisak dakako nije potpun.

Što se meditacije tiče, ja primenjujem antidogmatski stil meditacije. Zauzimam položaj za meditaciju koju mi trenutačno odgovara, i koji mi omogućava da mi je telo dovoljno opušteno da mi ne odvlači pažnju, a istovremeno da uspem da održim budnost. Odavno sam odbacila sve knjige o meditaciji koje insistiraju na tačno određenim položajima tela, jer mi se nisu pokazale učinkovitim. Takođe, koristim metodu u kojoj se smenjuju periodi utišanosti uma, periodi lutanja uma (gde se um posmatra kao nešto nezavisno od naše srži), i periodi usmeravanja uma (ili kreativne vizuelizacije). U toku različitih vrsta meditacija, kada se desi da se "pojavi" prilikom lutanja uma neka životinja, obratim pažnju na taj signal, i uskladim sebe sa tim signalom da bih mogla da primim poruku koja mi je namenjena. Naravno, u mom slučaju, dominantna je jedna posebna ptica, a to je sokolica. Sa njom sam se prilično identifikovala, i ona je dosta prisutna i u mojim meditativnim i u sanjačkim akcijama.

Što se tiče praćenja signala, oni su svuda oko nas. Ne mogu u članku dovoljno opisati kako izgledaju ti signali i kako ćemo ih prepoznati a da bude smisleno, ali ako dovoljno naučite da osluškujete sebe, prilično ćete se otvoriti za specifične signale kosmosa. Kastaneda ih zove znakom Duha. Nekad ti signali dolaze i u vidu pravih životinja, ali kada je njihovo ponašanje atipično, to za nas predstavlja važan znak (čije značenje možemo otkriti samo mi).

6. aprila ove godine sam imala jedan od najlepših neobičnih signala. Dok sam se šetala šumom (sama naravno, pošto u gružvi nisam otvorena za signale kosmosa) u jedan mah mi je leptir sleteo na levu ruku. Zapanjila sam se i posmatrala sam ga... i on je posmatrao mene. Zatim je obleteo par puta oko mene, da bi mi sleteo na - desnu ruku! Ni najmanje se nije plašio. Zatim sam ispružila prst leve ruke, i on je sleteo. Kakvo ushićenje! Slučaj je hteo da sam sa sobom nosila i fotoaparat, i uspela sam da foto-zabeležim tih par dragocenih momenata. A onda sam ga nosila na kažiprstu nekih pedesetak metara, da bi on odleteo. Znala sam zašto mi je leptir došao - bila sam na pragu ozbiljne životne transformacije. Nisam dalje preispitivala značaj tog događaja. Samo sam uživala u osećaju. Preterano intelektualizovanje zna da ubije čar uživanja u kontaktu sa prirodom. Osećaj je ono što je najbitnije.

Neko će reći "To je slučajnost". I to tumačenje mi je sasvim u redu. Smatram da događaji imaju onoliko smisla koliko im mi sami damo smisao.

I snovi su posebna priča. Pri tome ne mislim samo na lucidne (svesne) snove, već i na one tzv. "obične" snove. I oni imaju svoju vrednost. A da li ćemo i koliko biti svesni tokom sna, to zavisi od naše trenutne svesti i količine raspoložive energije. To je nešto što varira (čak i u toku jednog sna), i ne smatram da značaj nekog sna treba omalovažiti samo zato što nismo bili kristalno lucidni od početka do kraja. Određena životinja se može pojaviti u snu kao značajna. Ako osmotrimo osobine te životinje, osmotrimo kontekst sna, i ulogu te životinje u samom snu i u kontaktu sa nama, postoji mogućnost da dobijemo važnu poruku (prevashodno onu koja se tiče našeg mikrokosmosa, jer od njega sve i počinje).

Suština mog mišljenja je da, iako može biti korisno da se upoznamo sa različitim teorijama o životinjama kao spiritualnim vodičima, ipak je naš lični afinitet ono što je presudno, a ne "precizno urađena tabela na osnovu astroloških znakova". Iz toga nadalje proizilazi da možemo "imati posla" u isto vreme i sa više totem životinja, ili čak i da promenimo tokom života životinju kao spiritualnog vodiča. Da li ona odabire nas, ili mi odabiremo nju, zar je bitno? U praksi, videćete da se te dve opcije zapravo sliju u jedno. A kad dozvolimo sebi da izađemo iz okvira rigidnih tablica, i van okrilja samoproklamovanih ezoterijskih autoriteta koji određuju drugima spiritualne vodiče, time otvaramo vrata ka nezamislivim mogućnostima. Posebno ako smo voljni da eksperimentišemo na tri terena: na terenu meditacije, terenu sanjanja i terenu praćenja signala.

Drevni šamani su toliko mogli da postanu fluidni da bi temeljno poprimali osobine određene životinje, na primer. A kažu, ako bi taj čin fluidnog preoblikovanja inspirisan određenom životinjom bio praćen sa dovoljno energije, mogli su se i fizički pretvarati u određene životinje. Te legende sad čoveku uglavnom deluju iracionalno, ali i one su, po mom mišljenju, ključ za shvatanje poente životinje kao spiritualnog vodiča - suština je u integraciji izuzetnih osobina koje krase tu životinju, i postepenom odbacivanju ljudskih slabosti/bespotrebnosti. Kao i svaka legenda, kad se skinu papirići "bajkovitosti", ona može predstavljati značajni alat rukovanja pri radu na sopstvenom mikrokosmosu.

 

Back

Postavljen uz saglasnost autorke, njen blog je:

http://valeria-morgana.blogspot.rs/