Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
   
 

SREDINA LETA/MIDSUMMER
 


Oh, to predivno doba godine kada Suna, velika Boginja Sunca, ponovo jaše u svojim blistavim kočijama do najviši visina koje može da zamisli. Kada Sunce sija na Zemlju kao nikada.

Sredina leta predstavlja letnji solsticij, koji se odigrava 21-vog juna na severnoj hemisferi. Sredina leta ima mnoga značenje za različite ljude širom sveta, jednako u drevnim vremenima, kao i u modernom dobu.

Tokom ovog vremena ljudi širom sveta proslavljaju letnji solsticij, najduži dan u godini. To je vreme slavlja, svetkovina, trgovine, prosperiteta i za Vikinge, vreme za invaziju.

Sredina leta ima i tamnu stranu, s obzirom da predstavlja najduži dan u godini, svi naredni dani i nedelje koji dolaze posle nje mogu biti samo kraći nagoveštavajući dolazak jeseni i zime.

"Zima dolazi" je popularna izreka iz sage "Igra prestola" i veoma istinita. Naši preci su bili potpuno svesni približavanja tame i zime.

Iako je to vreme slavlja i svetkovina, to je takođe i vreme za kontemplaciju u tišini, vreme pripreme za tamu koja će doći. Ali sada, to je u najmanju ruku trenutak za sreću, dobrobit i porodicu! Veliki Bog svetlosti, Baldur, kako predanje kaže, bio je ubijen u to vreme, to je bio težak udarac za našu religiju, ali se oporavio i nastavio da živi. To je lekcija za nas, da bez obzira na okolnosti možemo da steknemo saznanje iz njih i nastavimo dalje.

To je vreme za upućivanje blagoslova i pozdrava Suni, Suncu i primanja njenih poklona, zauzvrat. Mi ne možemo opstati bez njene ljubavi i brige. To je takođe vreme da se iskaže poštovanje Dagru, Bogu dana. U to vreme kao pripadnici Hiten reda moramo da se zahvalimo Boginji Sunca i Bogu dana za blagoslove koje nam polanjaju. Bez njih i njihove slave ne bismo danas bili živi. To je vreme čišćenja i imaginacije. To je vreme da napunimo naše "duhovne baterije", kao što volimo da kažemo.  

Mi se molimo, u blizini smo bogova, u prirodi smo i zaista smo bliži Bogovima. Ali, posle nedovoljno istinskog žrtvovanja, ili iskrene meditacije ili ispunjenja naše veze sa božanskim na neki način, naša spona sa bogovima počinje da bledi. Neću reći da će nestati za one koji istinski pripadaju starom kodu, oni su uvek sa njima, ali kada izvodimo ceremonije i rituale ponovo jačamo te veze tako da napunimo naše duhovne baterije. Dar za dar.

To je sredina leta! Pozdravljamo te! Vreme sreće i prosperiteta pre dolaska tame.  Prihvatamo greške i poštujemo sve darove Svetih sila koje dobijamo od njih, molimo ih da nastave da nam ih daruju, i darujemo ih našim. Darovi uvek moraju da budu poklanjani međusobno, tako je oduvek i tako mora biti!

Neke svetkovine se odvijaju u večernjim časovima letnjeg solsticija. Pesme i igre su najtradicionalnije. Folklorne tradicije podrazumevaju  zavijajuće lomače, besede, pesme i igre koje su najzastupljenije. Uključuju i pravljenje venaca, poptaljivanje vatri, paljenje kukuruznih lutaka (u ljudskom obliku napravljenih od slame) i ukrašavanje polja, štala i kuća zelenilom.

Druge tradicije obuhvataju podizanje velikih stubova i igranje oko njih. Pre podizanja stuba, zelenilo i cveće se sakuplja i njime se ukrašava stub. Podizanje stuba  i igranje oko njega, uz tradicionalnu muziku predstavlja ritual plodnosti.

Praznik se smatra smrću dobrog Boga Sunca, Baldura i time prelomnom tačkom u kojoj leto dostiže najviši stepen, Sunce sija najduže, ali istovremeno od tada dani postaju kraći i Zemlja će ponovo početi da se spušta ka zimskom dobu. Praznik se smatra vremenom smrti dobrog Boga Sunca i zbog toga neki redovi iskazuju poštovanje prema Boginji Suni, jer ona je Sunce koje sija na useve tokom letnjih meseci. Važno je imati u vidu da je sredina leta ustvari prvi dan leta, a ne njegova sredina.

Jedna od ideja tokom sredine leta je sa se ostane budan tokom noći i time obeleži najkraća noć u godini, zatim da se u zoru izvede ritual pozdrava Suni. 

Drugi običaj tokom sredine leta je kotrljanje plmtećeg vagona niz brdo, kako bi se obeležilo okretanje točka vremena/godine. Ukoliko bi vatra mogla da predstavlja opasnost, mogu se upotrebiti sveće za sličan efekat.

            Pozdrav bogovima i boginjama Aesira i Vanira! Pozdrav Balduru, pozdrav Dagru, pozdrav precima, pozdrav Veatirima i svetim silinama. Pozdrav našim čitaocima! POZDRAV ASATRU!

Preveo i priredio Aurelius

Autorska prava pripadaju američkoj Astaru zajednici iz Kalifornije

Back