Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

SVAKODNEVNO VEŽBANJE
 
Damh the Bard


Prošle nedelje intervjuisao sam T. Thorn Coyle, koja je autor i duhovni učitelj, za DruidCast, mesečni pokast Reda Bardova, Ovata i Druida. Jedno od pitanja koje sam joj postavio bilo je koji savet bi mogla dati iskusijim duhovnim praktikantima? Odgovorila je da je potrebno svakodnevno vežbati. Takođe, rekla je da bi trebalo prestati sa korišćenjem reči 'mundane' za opis dnevnih aktivnosti. Da duhovno podrazumeva sve čime se bavimo bilo da mirujemo u meditaciji u šumi, biloda izvodimo magijski ritual ili peremo sudove.

Za mnoge, siguran sam, ovaj očigledno jednostavan odgovor bi mogao da deluje prilično neugodno. Vreme je jedna stvar. Gde da nađemo vreme za redovno, dnevno vežbanje i kako pranje sudova može da se tretira kao duhovna aspiracija? Njen odgovor kada se radi o vremenu je takođe jednostavan, većina nas nalazi vremena za Facebook i Twitter...To važi i za mene, ponekad način na koji koristim vreme nije najbolji i duhovno najhranljiviji. Siguran sam da mnogi od nas i koriste druge metode odugovlačenja, gubljenja vremena, čak i koriste druge taktike auto-sabotaže sopstvene dobobiti i onda kažu: "nemam dovoljno vremena za sebe".

Odgovor Thorn je da iskoristimo neko vreme posvećeno Facebook-u ili gledanju televizije, samo 30 minuta dnevno za šetnju u šumi, za odlazak u drugu prostoriju u kući, gde ćemo, bez uznemiravanja, meditirati. Nema sumnje da nas svakodnevno vežbanje podseća na to ko smo i zašto to radimo. Suprotno ponašanje je takvo da-što duže to ne radimo-teže će nam biti da se ponovo koncentrišemo na naše duhovne sopstvo. Bio sam u takvoj situaciji dosta puta kada sam dugo pauzirao u duhovnoj praksi. I znam da nisam jedini.

A duhovna spona sa pranjem sudova? To je očigledno. Tu su tanjiri, pribor za jelo i posude u kojima se kuvala hrana koja nas održava u životu i hrani ne samo naše telo, već i duh. Hrana je izrasla na našoj majci zemlji, možda je neka životinja dala svoj život zbog našeg obroka. Njihovim čišćenjem ukazujemo poštovanje prema hrani i prema sebi.

I tako je to. Nema više izgovora. Mogu da nađem 30 minuta svakog dana. Ako se udaljavate od vaših duhovnih stremljenja, zašto mi se ne pridružite?

Damh the Bard je savremeni bard koji druidsku duhovnost i tradiciju iskazuje kroz muziku, pesme i priče. Istaknuti je član Reda Bardova, Ovata i Druida i oficijelni Bard svih današnjih Druida.

Back

Više informacija:

http://damh.wordpress.com/

http://www.paganmusic.co.uk

http://www.druidcast.libsyn.com/

http://www.thorncoyle.com/home.html

http://www.druidry.org/