Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

U NARUČJU BOGINJE MAJKE

The Fellowship of Isis

 
Gwydion

Mala, u krečnjaku izrezbarena, figurica Boginje, nađena blizu Vilendorfa u Austriji, predstavlja jedan od najstarijih religijskih predmeta poznatih savremenoj nauci. Starost te figure, koju su arheolozi veoma brzo nazvali Vilendorfskom Venerom, procenjuje se na oko 28000 godina. Sem ovog arheološkog nalaza, postoji jos mnogo dokaza, doduše mlađih, ali zato ne imanje ubedljivih, da su prastanovnici Evrope obozavali Boginju majku od koje je, po njihovom verovanju, dolazilo sve što postoji, uključujući i čudo rođenja, smrti i ponovnog rođenja ... 

Rimljani su, za vreme širenja uticaja rane rimske crkve, počeli da rečju pagani nazivaju seosko stanovništvo koje je i dalje praktikovalo prehrišćanske običaje i poštovalo drevna božanstva, na čijem se čelu nalazila Velika Boginja. Matrijarhalna religija drevne Evrope je tokom narednih vekova preživela u folklornim običajima, druidskom kultu, kao i među srednjovekovnim vešticama, koje je inkvizicija, u želji da potpuno zatre prehrišćansku politeističku religiju Evrope, lažno optužila za praktikovanje antihrišćanstva u najvulgarnijem obliku.

Najveći broj onih, koji u današnje vreme sebe nazivaju paganima, koriste tu reč kao generalni izraz koji označava pripadnike narodne religije, uglavnom politeističke, zasnovane na poštovanju prirode i Velike Boginje. Kako u modernom paganizmu ne postoje formalna struktura i hijerarhija, bar ne u onom smislu kako je to uobičajeno u religijama kao što su judaizam, hrišćanstvo ili, pak, islam, današnji pagani deluju organizovani u relativno male grupe. Takve grupe se, međutim, veoma često udružuju u velike federacije takvih zajednica poput "The Covenant of the Goddess", "The National Alliance of Pantheists", "The Pagan Spirit Alliance", "The Pagan Anti-Defamation League", odnosno "The Pagan Federation".

"The Fellowship of Isis", jedna od najcenjenijih i najznačajnih internacionalnih paganskih organizacija, svoje sedište ima u Irskoj. Ovu organizaciju, koja ima vise od 12000 članova iz više od 80 različitih zemalja, osnovali su Lorens i Pamela Durdin-Robertson i Olivija Robertson u svome porodičnom zamku u Klonegalu.

Sustinski ciljevi ove religijske zajednice su izneti u njenom manifestu, gde je navedeno da je organizacija osnovana sa tendencijom da odgovori na pitanja poput "Kako se inicirati u misterije Boginje?", "Kako doziveti blizak kontakt sa njom?", "Gde se nalaze njeni najblizi hramovi i posvećenici?" i sl. U manifestu je takođe navedeno da je članstvo otvoreno za pripadnike svih religija, duhovnih tradicija i rasa, dok je članovima ostavljena sloboda da i dalje ostanu verni religiji koju slede.

To znači da svako, ko u bilo kojem obliku postuje Boginju, moze da postane član ove organizacije tako da se u njoj pored veštica, koje čine najveći deo članstva, mogu sresti i kabalisti koji priznaju princip Šekinah, gnostici koji slave Sofiju, budisti koji mantraju u čast tibetanske Tare, telemiti koji prizivaju Nuit, pa čak i hrišćani privrženi kultu Bogorodice. U istom dokumentu se takođe navodi i da rituali i liturgije "The Fellowship of Isis" striktno isključuju bilo kakav oblik prinošenja krvnih žrtava, kao i to da organizacija ne ohrabruje asketizam.

Zajednice u koje se udružuju članovi koji žive na istoj teritoriji nazivaju se iseumi. Svaki iseum ima svoju sopstvenu magiju i svoj specifičan oblik delovanja, čiji su ciljevi obično određeni božanstvom kojem je taj iseum posvećen. Tako, na primer, članovi koji svoju karmu čiste kroz ekološke aktivnosti biraju keltsku boginju Keridven za pokrovitelja svoga iseuma, dok je izbor okultista obično boginja Nuit.

Linija sveštenstva koja egzistira u okviru "The Fellowship of Isis" vodi poreklo, po predanju, od egipatske princeze Skote koja je zajedno sa svojim suprugom Neleom u davnoj prošlosti napustila Egipat i došla na sever Evrope. Svešteničke titule se, po tradiciji, prenose naslednim putem, ali i ritualom ordinacije. Sve sveštenice i svi sveštenici imaju ovlašćenje da izvode blagosiljanja dece, ritualna venčanja, kao i posmrtne obrede. Pored sveštenstva u "The Fellowship of Isis" postoje i takozvani hijerofanti. Oni, baš kao i u drevna vremena, predstavljaju osobe koje pomažu novopridošlim članovima i vode ih ka samospoznaji. Naime, "The Fellowship of Isis" svojim članovima omogućuje pohađanje autentičnog kursa samorazvoja, koji se sastoji od 32 radna stepena i 33. koji predstavlja spontano mistično buđenje.

Ovaj kurs je zasnovan na 33 unakrsno raspoređene tačke, koje nastaju tako sto osmokraka zvezda boginje Istar biva podeljena četvorostrukim namotajem zmajolike boginje Tiamat. Rituali na kojima je ovaj kurs zasnovan uključuju obrede preporađanja (što je istovremeno i inicijacija u "The Fellowship of Isis), ordinacije i venčanja, pet ceremonija elemenata, 12 planetarnih inicijacija i 12 rituala Zodijaka. Trideset treći stepen, kao i svi naredni, nije vezan za neki specifičan ritual ili tehniku, već se dobija incijacijom koja direktno dolazi od božanstva.

Ovako koncipiran kosmički dijagram ilustruje izviranje života iz božanske materice, ali i put povratka u nju. Spiralni namotaj i boginje Tiamat vezani su za prostor i za širenje, za put opšte svesnosti. Četiri namotaja simbolišu eteričnu, astralnu, spiritualnu i božansku sferu u čijem se središtu nalazi božanska materica, izvor celokupne kreacije. Ova gradacija je suptilna poput duge. Osmokraka zvezda boginje Ištar se odnosi na vreme i na dimenzije čijim sazimanjem se dolazi do prosvetljenja. Osmokraka zvezda boginje Ištar je, takođe, povezana i sa sedam kosmičkih zraka za koje se, po okultnom učenju, smatra da polaze iz sazvežđa Velikog medveda. Po dolasku do naseg Sunčevog sistema preuzima ih Solarni Logos koji ih dalje predaje u nadležnost sedam planetarnih gospodara.

Iako su ritualne tehnike, "The Fellowship of Isis" u dobroj meri zasnovane na Zodijaku, naučna validnost astrologije nije od velike vaznosti i nema mnogo uticaja na ovaj oblik intuitivnog samoprobuđenja. Horoskop, sagledan sa takvog stanovista, treba da bude viđen kao svojevrsna mandala koja predstavlja veoma upotrebljivu mapu, koja vodi ka prosvetljenju i koju treba tumačiti u skladu sa simboličnim jezikom predaka. To znači da zodijački ritual Riba donosi neuobličenu kreaciju kroz kazan boginje Keridven, dok je zivot na Zemlji prezentovan boginjom Izidom u zodijačkoj konstelaciji Bika. Razvoj misljenja je inspirisan Artemidom i Apolom u kući Blizanaca, u Raku se putem Tiamat i Marduka ostvaruje kontrola zmaja koji simbolise podsvesne instinkte, a upotrebom strasti se ovladava u Lavu uz pomoć egipatske boginje Šekmet. U Vagi boginja Dana daruje duhovnost, a kinesko žensko božanstvo Kvan Jin svojim terazijama balansira racionalno mišljenje i osećanja. Škorpija donosi aktiviranje vatrene energije kundalini koja se potom, uz pomoć Brunhilde, transformiše u Strelcu. U Vodoliji se, konačno, uz pomoć boginje Junone na sva živa bića izlivaju vode duha, najviše Sofije.

U studijskim materijalima "The Felowship of Isis" se ovako raspoređeni stepeni često porede sa simboličnim drvetom života drevnog Vavilona, čije se korenje širi kroz podzemni svet boginje Alat, dok se deblo sa svoje dvadeset i dve grane uzdiže kroz nebesa. Blještavo zračenje teče kroz grane koje nose zvezdane konstatacije poput cvetova. Njihovi plodovi jesu sedam svetih planeta, kao i Sunce, Mesec i Zemlja. Na samom vrhu drveta sija zvezda Ištar.

Tok "The Fellowship of Isis" inicijacije može se ilustrovati hipotetičnim primerom žene srednjih godina koja želi da sledi duhovni put boginje. Ona prolazi kroz ritual pre porađanja i ceremoniju ordinacije prilikom koje je izabrala da bude sveštenica Artemide. Zatim igra ulogu Persefone u njenim misterijama. Zbog svoga interesovanja za reinkarnaciju izvodi rituale povezane sa magijom vremena i menama meseca. Oseća se privučena mitom o Atlantidi i, iz toga razloga, izučava magiju boga Neptuna i boginje Ngame. Želi da pomogne i drugima da postignu harmoniju kroz kontemplaciju i stoga bira da se usavrši u zodijačkoj misteriji Vage i boginje Kvan Jin. Na ovaj način ova žena, posle višegodisnjeg rada, postiže sedmi stepen obuke unutar "The Fellowship of Isis" i uspešno vodi grupu specijalizovanu za transne radove i vraćanje u prošle živote putem regresije.

Tokom izvođenja "The Fellowship of Isis" rituala dešavaju se različite vrste iskustava. Tako. na primer. osobe koje su prošle obred ordinacije često izveštavaju da su, prilikom premazivanja čela svetim uljem, u tom predelu osećali snažno treperenje nakon čega bi usledio snažan osećaj energetskog protoka kroz celo telo. Sem toga, ponekad se dešavaju i spontane astralne projekcije, kao i neočekivana vraćanja u prosle Živote.

Česti su i izveštaji po kojima su oni, koji su izvodili izvesne rituale, nakon njih postajali svesni da su stupili u kontakt sa jednom vrstom duhova koji se u veštičarstvu nazivaju familijarima. Kontakti sa ovakvim duhovima su veoma plodonosni, jer oni osobe koje su sa njima u komunikaciji podučavaju magiji i pomažu im u spiritualnom napredovanju na razne metafizičke načine.

Za zodijačke rituale je karakteristično da su oni pogodni da nekoga dovedu u transno stanje. Za razliku od klasične definicije transa, posle kojeg se gubi sećanje na doživljeno, transevi koji nastaju kao posledica "The Fellowship of Isis" rituala omogućuju naknadnu svest o iskustvima koja se tokom njih dešavaju. Kako je bezbedan povratak iz stanja transa u stanje ordinarne realnosti apsolutno neophodan, rituali koji dovode do transa se bezuslovno rade samo u prisustvu iskusnih sveštenica i sveštenika, koji su u stanju da uspešno vode i nadgledaju celu ceremoniju.

The "Fellowship of Isis" je organizacija koja teži da kroz duhovni razvoj pojedinca utiče na evoluciju celokupnog čovečanstva. U svim "The Fellowship of Isis" ritualima se, kao centralni matrijarhalni izvor inspiracije, javlja Boginja majka. Zato, po njihovim recima, postoji veoma dobar razlog. Članovi "The Fellowship of Isis" naime smatraju da je neophodno povratiti ravnotežu između obožavanja Boginje i Boga ne bi li se spasao život na planeti. To je naročito potrebno učiniti na Zapadu gde je najveća koncentracija energija Marsa i Saturna, odnosno muške agresivne energije. Duhovni uticaj Boginje je potreban da umiri violentne energije Marsa, kao i da Satum načini blažim.

Kako značajne promene počinju da se dešavaju kada neka vrsta dođe u opasnost da bude uništena, sledbenici puta Boginje okupljeni u "The Fellowship of Isis" smatraju da svojim aktivnostima za zaštitu prirode, kojima se trude da svet spasu ekoloske katastrofe i totalnog uništenja, bitno doprinose globalnoj transformaciji koja označava konačan početak novoga doba. Da bi se taj proces ubrzao, mora se prekinuti sa staroeonskim prezirom prema ljudskom telu i materiji, a fizičko ponovo sjediniti sa duhovnim. Rituali i meditacije u kojima su sadržani različiti oblici umetničkog ispoljavanja, ali i smeh, radost i poletna pesma, predstavljaju, po mišljenju članova "The Fellowship of Isis", idealan put kojim se može postići mistično buđenje celog čovečanstva koje nam neminovno sledi.

 

  Vise informacija:

http://lotuspharia.freeyellow.com/thecircleofisis/index.html

 

Back