Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

VRAŽJA ŠKRINJICA
 

Grof imao kćer. Bi mu ružna ko sam vrag. Zato ne imala ni jednoga prosca. Zaludu grof oglasio da će zetu dati polovicu imetka. A grofova kći se željela udati više od svega. Jednom rekla: "Baš da po me dođe sam vrag, rado bih se za nj udala, samo da ne ostanem usidjelica!" Evo ti, ubrzo k njoj u uprose dođe lijep gospodin. Ali, nakon malo vremena, prohtije se mužu, te nagovaraše svoju ženu:

~Čuješ, zašto ne bi pošla u moju domovinu?!

~Lijepo je i ovdje - pravdala se grofova kćerka.

Gospodin pak iz dana u dan da idu, da idu, te ona napokon pristala: "Dobro! Kad nikako drukčije nećeš, nego da idem u tvoju domovinu, onda mi daj jednu škrinjicu!"

I rekla mu, da to valja biti čudotvorna škrinjica. Kad joj veli: "Iz škrinjice van!" da odmah iz nje izađu četiri vojnika, pa istuku onoga na koga pokaže prstom. A kad ga prebiju, da na zapovijed: "U škrinjicu!" u nju odmah uđu. Gospodin joj dade takvu škrinjicu. I krenuše oni u njegovu domovinu. Vozili se oni danima, vozili se dok ne dodoše u neku špilju. A kad ona iz kočije iskočila, vidi da su oni to pred paklenskom jamom. ~Pa ti si vrag! - sjeti se ona svoga zaziva. I sjeti se one škrinjice, iz koje na zapovijed iskaču četiri vojnika. ~Iz škrinjice van - reče grofova kći. Izađu četiri vojnika. ~Prebijte odmah ovoga vraga!~ Vojnici ga uhvate i dobro istuku. Kad vidje da je vrag sav modar, grofova kći ovim vojnicima zapovijedila: "U škrinjicu!" i vojnici odmah u nju uđu. Vrag ostao pod paklenom jamom jaučuć, a grofova kći uskočila u kočiju i hitro doma. A kad je došla bez muža, stala je pitati ostala gospoda: ~Kako si ti došla bez muža?

~Evo ovako! - ljutito rekla, pa zapovjedila škrinjici da izađu četiri vojnika. ~Evo ovako, tko me još jednom to upita, bit će mu kao i tome momu mužu. Jadna mu majka!

I bojahu se sad ta gospoda one škrinjice kao prije toga onoga osiljenog gospodina, crnoga vraga.

Hrvatske predaje

(Karlovačka okolica)

 

Back