Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FAUSTOVSKI EKRAN
Dejan Ognjanović
 
       
 

Faustovski ekran: đavo na filmu, Matična biblioteka 'Svetozar Marković' (edicija 'Istok-Zapad'), Zaječar, 2006.

Knjiga je pobednik konkursa za neobjavljeni rukopis za ediciju 'Istok-Zapad' u kategoriji esejistike i predstavlja studiju o Đavolu na filmu od 1896. do 2006., odnosno od Melijesa i Murnaua do HELBOJA, SAUT PARKA, SIMPSONOVIH i ŠEJTANOVOG RATNIKA.
Na 274 strane ove obimne studije defiluju sve najpoznatije, kao i neke manje poznate, inkarnacije Princa Tame, uz pomnu analizu njihove ikonografije, simbolike i značenja.
Ovo je knjiga za sve ljubitelje filma, a naročito filma fantastike i horora.

Postoji šansa da je nađete u knjižarama...doduše mala...
 
     
   
   
   
   
 

Tekst je objavljen na blogu autora:

http://cultofghoul.blogspot.com/

 
 

NEKRONOMIKON
najbolje priče H.F. Lavkrafta

 
 
Izbor,
prevod nekih priča,
redakcija ostalih prevoda,
uvod,
pogovor,
i sav propratni kritički materijal:

Dejan Ognjanović

 

 
       
 

Ovo je prvi autoritativan i potpun pregled najboljih i najuticajnijih priča koje je Lavkraft napisao, predstavljen sa adekvatnom ozbiljnošću i pažnjom. Iz njegovog opusa koji čini pedesetak priča i novela odabrano je dvadeset najreprezentativnijih. Pri odabiru se vodilo računa o sledećem: da u izbor uđu sve priče koje se smatraju književno i žanrovski najkvalitetnijim; da se u njemu nađe većina poznatijih i popularnijih; da se ponuđenim izborom pokrije što je veća moguća raznovrsnost tema i ideja koje je Lavkraft učinio prepoznatljivo svojim; najzad, da izbor čini što više do sada neobjavljivanih priča - naravno, imajući u vidu napred navedene principe...
U ovoj knjizi se po prvi na srpskom nalaze tri ubedljivo najbolje Lavkraftove priče, koje su u dosadašnjim izdanjima na srpskom misteriozno zaobilažene: 'Zov Ktulua', 'Boja izvan ovog svemira' i 'Senka nad Insmutom'. Po prvi put na srpskom, takođe, u ovoj knjizi su i izvanredne priče 'Muzika Erika Zana' i 'Dagon', nenadmašno atmosferični 'Festival', čuveni 'Herbert Vest - Reanimator', idejno potentni 'S one strane' i netipična naučno-fantastična priča 'U zidinima Eriksa'. Pored odličnih priča koje su ranije već objavljivane i koje se u ovom izboru nisu mogle zaobići, u zbirci se nalaze i dva kratka, ali vanredno značajna fragmenta: minijatura-prozna poema 'Niarlatotep' i fiktivna 'Istorija Nekronomikona'.
Svaka priča praćena je kratkim uvodom koji govori o njenom nastanku, izvorima, značaju za Lavkraftov opus, i potonjim uticajima i medijskim varijacijama (stripovske i filmske adaptacije).
Pri napomenama (sakupljenim na kraju knjige, kako ne bi ometale praćenje samih priča) vodilo se računa da ne budu preopširne, i da doprinose boljem razumevanju priča, kao i da podstiču na dalje istraživanje one koji budu zaintrigirani mestimično šturim Lavkraftovim aluzijama.
Pogovor na kraju pokušava da prozbori o idejnoj zaleđini Lavkraftovih priča, neraskidivoj od njegovih zapleta, te o njegovoj estetici horor priče koja ga ističe kao najsamosvesnijeg i najozbiljnijeg praktičara ove vrste u XX veku, i da tako argumentuje tvrdnje o neospornom značaju ovog pisca.
Najzad, kako bi priča bila potpuna, na kraju knjige nalaze se i kratka biografija, i anotirana bibliografija najznačajnijih izdanja Lavkraftovih dela, kritičkih dela o njemu, i nekoliko najbitnijih izdanja njegovih nastavljača.
Svaku priču ukrasio je novom ilustracijom Nikola Vitković.

 
     
  Sadržaj  
  Lavkraft  
  UVOD: OVO OGAVNO GROBLJE UNIVERZUMA - odlomak iz knjige